Origami Turna Kuşu aslında yapılışı görece basit bir model, ancak manevi anlamı çok büyük. Japon efsanelerine göre bin tane origami turna kuşu katlayan kişiye bir dilek dileme hakkı verilir. Evlenmek isteyen çiftler de, yaşamlarının sonuna kadar mutlu olmak için 1000 turna kuşu katlarlar. Bunu tek başlarına değil, akrabaları ve arkadaşlarıyla birlikte yaparlar. Aslında bin kuşun katlanmasına ne kadar çok insan yardımcı olursa, değeri de o kadar büyük olur. Düğünler, iplere dizilmiş turna kuşları ile süslenir.
Bin turna kuşu aynı zamanda barışın simgesi haline gelmiştir. İkinci Dünya Savaşı sırasında Hiroşima'ya atılan atom bombası, o sırada 2 yaşında olan küçük Japon kızı Sadako Sasaki'yi zehirlemiştir. Sadako, savaşın sona ermesinden dokuz yıl sonra, maruz kaldığı radyoaktivitenin etkisi ile lösemi hastalığına yakalanır. 11 yaşında yaşamını hastanelerde sürdürmeye başlayan küçük kız, kendisine origami kağıdı getiren ve turna kuşu efsanesini anlatan arkadaşı Chizuko ile birlikte bu kuşlardan katlamaya başlar. Dileği tabii ki de iyileşmektir. Ne yazık ki Sadako, bin turna kuşunu tamamlayamadan ölür. Onun yarım bıraktığı işi arkadaşları devralır ve turna kuşlarını tamamlarlar. Ardından Sadako'nun ve atom bombası yüzünden ölen tüm çocukların anısına bir heykel yaptırmak için para toplarlar. Bu heykel bugün de rengarenk turna kuşları ile doludur.
İşte ben de bu yüzden, turna kuşunun yapılışını paylaşmak, fotoğraflarla ayrıntılı bir biçimde anlatmak istedim.
1) Kare şeklindeki kağıdınızı, kesik çizgi ile gösterilen yerden
ters üçgen olacak şekilde ikiye katlayın.
2) Elde ettiğiniz üçgeni çizgili yerden ok yönünde katlayarak
daha küçük bir üçgen haline getirin.
3) Üstteki kanadı ucundan kaldırın ve üstteki kat yerinden aşağı bastırın.
Fotoğrafta kesik çizgi ile gösterilen yerin dışa doğru (dağ şeklinde) katlanması gerekiyor.
Böylece küçük bir kare elde ediyorsunuz.
4) İşte modeliniz bu şekilde görünmeli.
Şimdi kağıdınızın arkasını çevirerek aynı işlemi (3. adım) diğer kanat için de tekrarlayın.
5) Kare haline gelen modelinizin açık ucunu aşağıda tutarak, kesik çizgiyle gösterilen yerlerden ok yönünde içeri katlayın (vadi katı). Kağıdın kenarlarını iyice ezerek kat yerlerini belli edin ve ardından katladığınız yerleri açın. (Yandaki kanatların kenarı, karenin ortasındaki çizgiyle hizalanmalı. Üstteki üçgenin ucu da yine bu çizgiye denk gelmeli.)
6) Şimdi karenin en alt ucundan (siyah noktalı yer) tek bir katı tutarak yukarı kaldırın.
Yandaki kat yerleri içe doğru katlanırken, yukarıda çarpı işareti çizili kat yeri bu sefer arkaya doğru katlanacaktır.
7) İşte modeliniz böyle görünmeli.
Şimdi kağıdınızın arkasını çevirin ve aynı işlemi (5. ve 6. adımlar)
modelin arkasına da uygulayın.
8) Baklava dilimi haline gelen modelinizi açık uçları aşağıda kalacak şekilde tutun ve yandaki kanatları (sadece üstteki katları) kesikli çizgi ile gösterilen yerlerden içe doğru katlayın. Kenarların modelinizin ortasındaki çizgiye denk gelmesini sağlayın.
9)İşte modeliniz böyle görünmeli.
Şimdi kağıdınızın arkasını çevirin ve aynı işlemi (8. adım) arka taraftaki kanatlara da uygulayın.
10) Modelinizin aşağı doğru uzanan kılıçlarından bir tanesini yan tarafından hafifçe aralayın ve kesikli çizgi üzerinde dağ katı oluşacak şekilde içeri doğru katlayın (ters katlama).
Son düzenleme: