Ortanca Çiçeği - Hydrangea

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P

Gölge ya da yarı gölge tercidir. İlkbahar ya da sonbaharda dikebilirsiniz. Soğuğa dayanıklıdır. Gıdaya düşkündür. Tomurcuklanmaya başladığı andan itibaren her hafta çiçek besini verin. İki haftada bir vereceğiniz açelya gübresinden de iyi sonuç alırsınız.

Ortanca Çiçeği, sağlıklık gelişmesi için geniş saksıları tercih edin. Kışın az su yeterlidir, ancak yazın bolca sulamanız gerekir. Tam dibinden değil, bir adım öteden tüm çevresine gelecek şekilde sulayın. En uygun budama zamanı ilkbahardır.
 

Ortanca çiçeği hakkında bilgiler
Ortanca çiçeği ve bakımı
Ortanca türleri nelerdir
Ortancanın anayurdu neresi


Anayurdu Japonya olan ortanca (Hydrangea macrophylla), gösterişli çiçekleri nedeniyle Dünyanın birçok yerinde yaygın olarak yetiştirilen, 1-3 metre arası boylanabilen, kışın yapraklarını döken, çalı gövdeli bir süs bitkisidir.

Uzun bir süre boyunca, ortancalar eski moda çiçekler olarak görüldü. Ancak günümüzde bu kalıcı çiçekli bitkiler rönesans çağını yaşıyor. Romantik havasıyla onlar birçok bahçe severin favorisi. Aşağıda ortancalara nasıl bakıldığını, türlerini ve gereksinimlerini bulabilirsiniz.

Toprak ve yaşam alanı

Ortancalar, derin, hafif asitli, humustan zengin toprakları severler. 1,5 metreye kadar çıkan boyları ile saksı çiçekleri olarak da yetiştirilebilirler.
Ortancalar en çok kısmen gölge ve havadar yerlerde rahat ederler.
Tamamen gölgeden yarı gölge mekanlara doğru en iyi uyum sağlayan ortanca türleri hydrangeas macrophylla, hydrangeas petiolaris, hydrangeas aspera ve hydrangeas arborescens'tir. Hydrangea quercifolia ve Hydrangea paniculata güneşli alanlara da uyum sağlar.


Türleri


Hydrangea macrophylla: Boyu iki metreye kadar uzar ve çok su ister. Çiçekleri top şeklindedir ve beyaz, pembe ya da mavi açar. Çiçek açma dönemi Haziran ile Eylül ayları arasıdır. Bu tür iç mekanda kullanım için idealdir.

Hydrangea sargentiana: Geniş ve kadifemsi yaprakları vardır. Boyu iki ila dört metreye (nadiren) kadar uzanır. Çiçekleri, çapı 30 cm olan düz şemsiye şeklindedir. Tatlı kokuları ile birçok bitki özü toplayan böceği cezbederler.

Hydrangea arborescens: Boyu üç metreye kadar çıkar ve beyaz ile yeşil beyaz çiçekler açar. Çiçek açma dönemi Haziran ile Eylül ayları arasıdır. Hydrangea arborescens özelliği çok ince dalları olmasıdır. Bu türün popüler örneği kartopu ortancadır.

Bakımı

En önemli nokta sulamadır. Sıcak ve kuru havalarda ortancalar sık aralıklarla sulanmalıdır. Saksıdaki ortancalar asla tamamen kuru kalmamalıdır.

Eğer ortancanızın rengini etkilemek istiyorsanız, toprak koşullarına dikkat etmelisiniz. Asitli topraklarda, ortancalar mavi çiçek açacaktır, bazik topraklarda ise pembe açacaktır.
İlkbaharda budanması gerekir. Kuruyan çiçekleri kopartılır ve eğer bitkinizi inceltmek isterseniz kuru saplarını da kopartabilirsiniz. Ancak, onları çok fazla kesmeyin, bunun çiçek açmada olumsuz etkisi vardır.


Alıntıdır.

 
Prensesler gibi bir çiçek; ORTANCA...
d0ojB7.jpg
bYj86G.jpg
AgE2zz.jpg
Ortanca mevsimi 5’inci ayın 15’inde kesim başlıyor, 10’uncu aya kadar devam ediyor.
 
Bende çok seviyorum ortancayı :) hamur kaplamalı pastalarda, özellikle düğün pastalarında çiçek olarak sıkça seçilen ve tavsiye edilen bir çiçektir aynı zamanda. :)
 
Geri
Top