Osmanlı; 85 yıllık Cumhuriyet’ten önce yaşadığımız 600 yıllık geçmişimizin adıdır.
Arkasında Selçuklu, onun öncesinde Türkistan Türk kültürü olan kimliğimiz, bu 600 yıllık Osmanlı döneminde oluştu. Başta dilimiz gelir. Osmanlı, dilimizi kudretle savundu. Yıkılışına kadar, Türkçe’den başka hiçbir dili resmî Devlet dili kabul etmedi.
Kânun-i Esâsî (anayasa), meşrutiyet ve hürriyet (demokrasi), Devlet yönetimine dönük bütün ana okullar (harb okulu, harb akademisi, deniz harb okulu, siyâsal bilgiler, hukuk, tıbbiye, teknik üniversite ve başkaları), hukuk usulü, sancak (il) sistemi, öğretim, yabancı dil öğretimi, para birimi, pul, aklınıza ne gelirse, nihayet Türk Bayrağı, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e intikal etti.
Osmanlı, 40 dilime bölünmüş Anadolu’daki Türkmen beyliklerini (kendisi de kökende bir Türkmen beyliği idi) birleştirdi. Anadolu birliğini 150 yıl civarında tamamladı (Fransa’da feodal beyliklerin birleşmesi 700 yıl sürmüştür).
Osmanlı ayrıca, Bizans’tan Marmara’nın güney-doğu illerini, İstanbul’u, Trakya’yı, Doğu Karadeniz’i alarak Türkleştirdi, Anadolu birliğine kattı. Rumeli’ne yayıldı. Bu anavatan temelinde her yöne ilerleyerek imparatorluğunu kurdu. Ve cihan tarihinin akışını değiştirdi. Türk estetiğini doruğa çıkardı. Muhteşem bir kültür oluşturdu. Cumhuriyetimiz, böylesine bir mirası devraldı.
Tarih mâcerâmız budur. Geçmişi değiştirmek kimsenin iktidarında değildir. Olan olmuştur. Geçmişimizle gurur duyarız. Geçmişini red ve inkâr eden toplumlara millet denmez...
[ALINTI]
KURULUŞ DÖNEMİ (1299-1453)
OSMANLI BEYLİĞİ’NİN DOĞUŞU
1-Osmanlıların soyu: Osmanlılar Oğuzların Bozok Kolunun Kayı Boyu Karakeçili Aşiretine mensupturlar.
2-Malazgirt Savaşından sonra Anadolu’ya gelmişler ve Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat zamanında da Ankara yakınlarındaki Karacadağ bölgesine yerleştirilmişlerdir.
3-Ertuğrul Gazi yönetimindeki Kayılar,daha sonra Uç Beyliği olarak Söğüt ve Domaniç bölgesine yerleşmişlerdir.
4-Anadolu Selçuklu Devleti 1243 Kösedağ Savaşında İlhanlılara (Moğollar) yenilince,Anadolu Moğol hakimiyetine girmiştir.İlhanlı hakimiyetinin zayıflamasıyla 1299 yılında Osman Bey zamanında bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir.
OSMANLI BEYLİĞİNİN BÜYÜMESİNİN SEBEPLERİ
1-Coğrafi konum(Bizans sınırında olmaları avantaj sağlamıştır.
2-Bizansın iç karışıklıklar içinde olması
3-Balkanlarda güçlü ir devletin bulunmaması
4-Doğudan gelen Türkmenlerin Osmanlılara katılması
5-Uygulanan adaletli ve hoşgörülü politika
6-Cihad anlayışıyla fetihlere girişilmesi
7-Kuruluş dönemindeki padişahların hepsinin de kabiliyetli olması
8-Fethedilen yerlerde uygulanan “iskan siyaseti”
9-Anadolu Türk beylikleriyle başlangıçta mücadeleye girilmemesi
10-Ahilerin desteğinin sağlanması
OSMAN BEY DÖNEMİ (1281-1326)
Osman Bey 1281 yılında bey oldu,1299 ‘da bağımsızlığını ilan etti.
Bizans Valilerinden(Tekfur) Karacahisar,Bilecik,Yenişehir,Yarhisar ve İnegöl’ü aldı.
1302 Yılında Koyunhisar Savaşıyla birleşik Tekfur ordularını yenilgiye uğrattı.Bu savaş Bizans ‘la yapılan ilk savaştır. Osman Bey döneminde ilk Osmanlı parası bastırılmıştır.Osmanlı ordusu gönüllülerden oluşmaktadır.
Osman Bey 1326 yılında ölmüştür.
ORHAN BEY DÖNEMİ (1326-1362)
ANADOLU’DAKİ GELİŞMELER:
1326 YILINDA Bursa fethedilmiş ve başkent yapılmıştır.1329 yılında Bizans merkez kuvvetleri Maltepe (Palekanon) savaşı ile yenilgiye uğratılmıştır.Bu savaş sonrası İzmit ve İznik fethedilmiş,bütün Kocaeli yarımadası Osmanlıların eline geçmiştir.
1345 yılında ilk defa Karesioğulları beyliği Osmanlılara katılmıştır.Denizci olan Karesioğulları beyliğinin gemileri Osmanlı donanmasının temelini oluşturmuştur.Ayrıca Karesioğullarının Osmanlılara katılmasıyla Anadolu Türk Birliğinin sağlanması yolunda ilk adım da atılmıştır.
1354 yılında Ahilerden Ankara alınmıştır.
RUMELİ’DEKİ GELİŞMELER
1353 yılında Bizans’ın yardım isteğiyle ilk defa Osmanlı kuvvetleri Orhan Bey’in oğlu Süleyman Şah liderliğinde Rumeli’ye geçmişler ve burada ilk defa Çimpe Kalesini ele geçirmişlerdir.Çimpe kalesi üs olarak kullanılmış ve Rumeli’de fetih hareketlerine girişilmiş kısa zamanda Gelibolu yarımadasından Edirne sınırına kadar ulaşılmıştır.
DEVLET TEŞKİLATLANMASI
Yaya ve Müsellem adlarıyla ilk düzenli ordu Orhan Bey zamanında kurulmuştur.
İlk divan teşkilatı kurulmuştur.
İlk Medrese İznik’te açılmıştır,Müderrisliğine de Davud-ı Kayseri atanmıştır.
İlk kez Vezirlik sistemi oluşturulmuş yine ilk kez fethedilen yerlere Kadı ve Subaşı atanmıştır.
Görüldüğü gibi devlet teşkilatlanmasının ilk temelleri Orhan Bey zamanında atılmıştır.
1.MURAT DÖNEMİ(1362-1389)
RUMELİ’DEKİ FAALİYETLER
1363 Yılında Bizans,Bulgar ortak kuvvetleri Sazlıdere Savaşında yenilgiye uğratılmış daha sonra Edirne fethedilmiştir.Edirne’yi kurtararak Türkleri Balkanlardan atmak amacıyla yola çıkan Haçlı Ordusu Sırpsındığı Savaşında yenilgiye uğratılmıştır.Bu savaş Haçlılarla Osmanlıların ilk savaşıdır.(1364).Bu savaş kazanıldıktan sonra Edirne Başkent yapılmıştır.
1371 yılında Çirmen savaşıyla Sırplar mağlup edildi ve vergiye bağlandı.
1388 yılında Haçlı kuvvetleri Ploşnik savaşında Osmanlıları yenilgiye uğratınca Türkleri tamamen Balkanlardan atmak için harekete geçtiler.1389 yılında bu amaçlarını gerçekleştirmek için sefere çıktılar 1.Kosova Savaşı ile bu Haçlı ordusu yenilgiye uğratıldı.1.Kosova savaşı sonucunda Tuna Nehri’nin güneyinde Osmanlıları durduracak bir güç kalmamıştır.Bu savaş Balkanlara yerleşmemizi kolaylaştırmıştır.
ANADOLU’DAKİ FAALİYETLER
Anadolu Türk beylikleriyle iyi ilişkiler devam ettirilmeye çalışılmış,Germiyan Beyinin kızıyla 1. Murad’ın oğlu Bayezid evlendirilmiş,çeyiz olarak Germiyanlılardan Kütahya,Tavşanlı,Simav ve Emet bölgesi alınmıştır.
Hamidoğulları Beyliğinden para karşılığı toprak satın alınmıştır.Böylece Osmanlılar Karamanoğulları Betliği ile komşu olmuşlardır ancak Karamanoğullarıyla ilk mücadele de bu dönemde başlamıştır.
DEVLET TEŞKİLATLANMASI
Rumeli Beylerbeyliği kurulmuştur.İlk kez devşirme sistemi uygulanmaya başlandı,Acemioğlanları ve Yeniçeri teşkilatı kuruldu.
Mali teşkilatlanma yapılarak Defterdarlık kurulmuştur.İlk defa Tımar Sistemi uygulamaya koyuldu.Divan Teşkilatı genişletildi.
Veraset sistemi ; Devlet, hükümdar ve çocuklarının ortak malı sayıldı.(Daha önce bütün hanedanın ortak malı sayılırdı.)
Görüldüğü gibi 1.Murad zamanında beylikten devlete geçilmiş ve teşkilatlanma tamamlanarak tam bir devlet olunmuştur.
1.BAYEZİD (YILDIRIM ) DÖNEMİ1389-1402)
ANADOLU’DAKİ FAALİYETLER
Saruhan,Germiyan,Aydın,Menteşe,Karaman,Candaroğulları Beylikleri ve Kadı Burhaneddin Devleti Osmanlı hakimiyetine alınarak “Anadolu ‘da ilk kez büyük çapta Türk birliği” sağlandı.
1402 yılında Timur ile Ankara savaşı yapıldı ancak Osmanlı devleti savaşı kaybetti.Bu savaşın sonunda Anadolu Timur’un hakimiyetine girmiş,Anadolu beylikleri yeniden kurulmuş ve Türk birliği dağıtılmıştır.(Timur Osmanlı Devleti’nin tekrar güçlenmesini önlemek için beylikleri kurdurmuştur.)
Yıldırım Bayezid İstanbul’u ilk kuşatan Osmanlı padişahıdır,dört defa kuşatmış ama alamamıştır.
BALKANLAR’DAKİ FAALİYETLER
Osmanlı Devletini Balkanlardan çıkarmak isteyen haçlılarla Niğbolu savaşı yapılmış ve kazanılmıştır.
Bu dönemde Bulgaristan’ın fethi tamamlanmıştır.
Yıldırım Bayezid döneminde daha çok Anadolu Türk Birliğini kurma yolunda mücadele etmiştir.
FETRET DEVRİ(1402-1413)
Ankara Savaşından sonra Yıldırım Bayezid’in oğulları arasında taht kavgalarıyla geçen 11 yıllık süreye fetret devri denir. Mücadeleyi Çelebi Mehmet kazanmış ve ülkede otoriteyi sağlamıştır.
Fetret Devrinde Rumeli’de Osmanlı devletine karşı önemli bir ayaklanma çıkmamıştır,toprak kaybetmemiştir,
Çünkü Osmanlıların adaletli yönetiminden halk memnundur.
1.MEHMET (ÇELEBİ)DÖNEMİ (1413-1421)
Devletin birliğini sağlamıştır,bu yüzden Osmanlı devletinin ikinci kurucusu olarak da adlandırılır.
1416 yılında Venediklilerle ilk deniz savaşı yapılmıştır,ancak savaş kaybedilmiştir.Gelibolu’da ilk Osmanlı tersanesi kurulmuştur.Saruhanoğulları Beyliği kesin olarak ortadan kaldırılmıştır.Böylece Anadolu’da Türk birliğini sağlama mücadelesi tekrar başlatılmıştır.
Dini ve soysal nitelikli bir ayaklanma olan Şeyh Bedreddin İsyanı çıkmıştır.(Bu isyan Osmanlı’daki ilk toplumsal nitelikli isyandır.)
Timur’un rehin olarak yanında götürdüğü Yıldırımın küçük oğlu Şehzade Mustafa serbest bırakılmış,Anadolu’ya gelen Mustafa taht kavgasına girişmiştir,bu olaya “Düzmece Mustafa” isyanı denir.Yenilen Mustafa Bizans’a sığınmıştır.
2.MURAD DÖNEMİ (1421-1451)
Tahta çıktığında ,Bizans’a sığınan amcası Şehzade Mustafa tekrar isyan etmiş,önce onun isyanını daha sonrada
Küçük kardeşi Mustafa’nın isyanını bastırmıştır.Ankara Savaşından sonra tekrar kurulan Aydın,Menteşe,Hamit ve Germiyanoğulları beyliklerini kesin olarak ortadan kaldırmıştır.
Balkanlarda Osmanlı ordularının üst üste yenilgiye uğramaları üzerine Haçlılarla 1444 yılında Edirne-Segedin antlaşmasını imzalamıştır.Bu antlaşmanın imzalanması Osmanlıların Balkan hakimiyetini sarsmıştır,bu antlaşma ayrıca haçlılarla imzalanan ilk barış antlaşması olma özelliğini taşır.
Edirne-Segedin antlaşmasından sonra tahtan çekilen 2.Murat yerine 12 yaşındaki oğlu Mehmed tahta çıkmıştır, ancak Osmanlı tahtında küçük bir çocuğun bulunmasından faydalanmak isteyen Haçlılar antlaşmayı bozarak saldırıya geçmişlerdir.Devler adamlarının ısrarıyla tekrar tahta çıkan 2. Murad 1444 Varna Savaşıyla haçlıları yenilgiye uğratmış, böylece Balkanlarda sarsılan hakimiyet tekrar pekiştirilmiş,üstünlük sağlanmıştır.
Balkanlarda Türk üstünlüğünü sona erdirip Türkleri Balkanlardan çıkartmak isteyen haçlılar tekrar saldırıya geçmişlerdir, 2.Kosova savaşıyla haçlılar mağlup edilmiştir.Bu savaşın sonuçları şunlardır;1-Haçlıların Türkleri balkanlardan atma ümidi sona erdi. 2-Balkanlarda Türk hakimiyeti kesinlik kazandı. 3- Türkler taarruza, Avrupalılar savunmaya geçtiler.
YÜKSELME DÖNEMİ(1453-1579)
2.MEHMED (FATİH) DÖNEMİ (1453-1481)
İstanbul’un Fethi (29 Mayıs1453)
Sebepleri:
• Osmanlı topraklarını ikiye bölmesi
• Peygamberimizin İstanbul’un fethiyle ilgili hadisi
• Önemli ticaret yolları üzerinde olması
• Bizans’ın haçlıları kışkırtıcı rol oynaması
• Kardeşler arası taht kavgalarını desteklemesi
6 Nisan 1453 günü başlayan kuşatma,dört büyük saldırıdan sonra 29 Mayıs günü İstanbul’un düşmesiyle başarıya ulaştı.
Sonuçları:
• Osmanlı Devletinin ,Anadolu ve Rumeli toprakları birleştirildi.
• 1125 yıllık Bizans İmparatorluğu sona erdi.
• Orta Çağ kapandı Yeni Çağ başladı.
• Karadeniz ticaret yolları Osmanlıların eline geçti.
• İstanbul’dan kaçan din adamları ,Avrupa’da‘ki Rönesans ve Reform hareketlerin başlamasında etkili oldu
• Feodalite (Derebeylik rejiminin yıkılmasının zemini hazırlanmış oldu.
• Osmanlılar İslam dünyasının en itibarlı devleti oldu.
Fethi yapan 21 yaşındaki genç hükümdara “Fatih” unvanı verildi.Fatih,şehirdeki herkesin can ve mal emniyetini garanti altına aldı.Ortodoks Kilisesinin devamına izin verdi,böylece doğu ve batı Hıristiyan dünyasının birleşmesini engellemiştir.
BALKANLARDAKİ FETİHLER
Belgrat hariç bütün Sırbistan ele geçti(1453-1459)
Mora Yarımadası ele geçirildi.
Bosna-Hersek fethedildi.(1463-1465) Bosnalılar kendi istekleriyle müslüman oldular.
Eflak ve Boğdan fethedildi (1462-1476)
Arnavutluk Osmanlı Devletine bağlandı.(1479)
ANADOLU’DAKİ FAALİYETLER
Amasra Cenevizlilerden alındı.(1459)
Candaroğulları’na son verildi(1460)
Trabzon Rum İmparatorluğuna son verildi(1461)
Konya ve Karaman bölgesi Karamanoğullarından alınarak bu beylik etkisizleştirildi.
Akkoyunlu Devletiyle Otlukbeli Savaşı yapıldı ve kazanıldı(1473).Savaş sonunda Doğu Anadolu Bölgesi Osmanlı hakimiyetine girdi.
DENİZLERDEKİ FAALİYETLER
Kırım Osmanlı hakimiyetine alındı.(1475)Böylece Karadeniz bir Türk Gölü oldu,bütün doğu ticaret yolları Osmanlı kontrolüne alındı.
İtalya’nın Otranto şehri fethedildi.(1480)
Venediklilerle 1463-1479 yılları arasında savaşlar yapıldı.Savaşlar sonunda Venediklilere Osmanlı tarihinin ilk imtiyazları tanınmıştır.
DİĞER GELİŞMELER
• Osmanlı Devletinde ilk kez altın para basıldı.
• Topkapı sarayı yaptırıldı.
• İstanbul’da Sahn-ı Seman Medreseleri açıldı.
• Divana sadrazamın başkanlık etmesi usulü getirildi.
• İlk kez cülus bahşişi dağıtıldı.
• Fatih kanunnamesi hazırlandı.
• Devlet yönetiminde mutlak merkeziyetçilik uygulandı.
• Klasik Osmanlı mimarisi ortaya çıktı.
• Hicaz su yolları meselesi yüzünden Memluklarla ilişkiler bozuldu.
2.BAYEZİD DÖNEMİ(1481-1512)
Cem sultan Bayezid’in padişahlığını tanımadı ve isyan etti,ancak başarısız oldu,Karamanoğulları ve Memlukluların desteğiyle hareket etmesi dolayısıyla bu devletlerle ilişkiler daha da bozulmuştur. Cem Sultan’ın Rodos Şövalyelerine sığınması ve Roma’ya götürülmesi üzerine bu isyan uluslar arası bir sorun haline gelmiştir ayrıca bu olaydan dolayı Osmanlıların batıda ilerlemesi durmuştur.
Yine Cem Sultan olayı yüzünden Endülüs Emevilerine gereken yardım yapılamamış ve doğudaki şii tehlikesi ihmal edilmiştir.
Osmanlılarla Memluklar 1485-1491 yılları arası savaşmışlar,Çukurova bölgesi Memluklara bırakılmıştır.
Venediklilerle yapılan savaşlar sonunda,Modon,Koron,İnebahtı ve Navarin ele geçmiştir.(1499-1502)
Boğdan’ın fethi tamamlanmıştır.(Böylece Osmanlılar Kırımla topraklarını birleştirmiştir,ayrıca Lehistan ile komşu olunmuştur.
Anadolu’da İran’ın (Safevilerin) desteğiyle Şahkulu İsyanı çıkmıştır.(1512)
Karamanoğulları kesin olarak ortadan kaldırılmıştır.(1487)
1.SELİM (YAVUZ) DÖNEMİ(1512-1520)
Yeniçerilerin desteğini alarak tahta geçmiştir.
Anadolu’da sürekli karışıklık çıkaran Safevi Devletini Çaldıran Savaşında yenerek,Şii tehlikesini ortadan kaldırdı,doğu Anadolu’nun güvenliğini sağladı,İpek Yolunun denetimi Osmanlıların eline geçti.
Turnadağı Savaşıyla(1515) Dulkadıroğulları Beyliğine son verdi.Böylece Anadolu Türk Birliği kesin olarak sağlanmış oldu.
Memluklularla Mercidabık ve Ridaniye Savaşları yapıldı Bu savaşlar sonunda;
Memluk Devleti yıkıldı
Mısır Osmanlıların eline geçti
Baharat Yolu Osmanlı denetimine alındı.
Halifelik Osmanlılara geçti.(Böylece Osmanlılar İslam dünyasının tartışmasız lideri oldular)
Yavuz’un Doğu Politikası: Bütün Türk topluluklarını İslam Devletlerini bir çatı altına toplamaktır.
Yavuz Sultan Selim Batıya hiç sefer yapmamıştır.
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ(1520-1566)
Kanuni döneminde Osmanlı Devleti her yönden en parlak devrini yaşamıştır.
MACAR İLİŞKİLERİ:
Belgrat fethedildi(1521)
Mohaç Savaşıyla Macarlar yenilgiye uğratıldı.Böylece Sırbistan’ın fethi tamamlandı ve Macarlar Osmanlı himayesine alındı.
AVUSTURYA İLİŞKİLERİ:
Viyana kuşatıldı,ancak alınamadı (1529)
Almanya’ya sefer düzenlendi.(1532),bu sefer sonunda Avusturya’nın barış teklifi üzerine İstanbul Antlaşması imzalandı.bu antlaşmayla Avusturya Osmanlı Devletini üstünlüğünü kabul etmiştir.
Macaristan üçe bölündü.
Zigetvar seferi yapıldı.(Bu sefer esnasında Kanuni Ölmüştür.1566)
OSMANLI FRANSIZ İLİŞKİLERİ
Fransızlara kapitülasyonlar verilmiştir.Kapitülasyonların verilme sebebi;Fransa bu ayrıcalıklarla Osmanlı Devletinin yanına çekilmiş ve Avrupa haçlı birliği parçalanmıştır.Kapitülasyonlar iki hükümdarın döneminde geçerli olacaktı ancak Fransızlar her padişah değişikliğinde müracaat ederek kapitülasyonları uzatmışlardır,en son 1.Mahmut sürekli hale getirmiştir(1740)(Kapitülasyonlar ancak Lozan Antlaşmasıyla kaldırılmıştır.
İRAN İLİŞKİLERİ
İran üzerine; Irakeyn(1534), İran(1548), Nahcıvan(1552-1555) seferleri olmak üzere toplam üç sefer yapılmıştır.Osmanlılar karşısında dayanamayan İran barış istemiş, 1555 yılında Amasya Antlaşması imzalanmıştır.Bu antlaşma Osmanlılarla İran arasındaki ilk antlaşmadır.Bu seferler sonunda Bağdat ele geçirilmiştir.
DENİZLERDEKİ GELİŞMELER
Rodos Adası alındı(1522)
Hızır Reis (Barbaros Hayreddin) Osmanlı hizmetine girdi.(Cezayir böylece Osmanlı Devletine bağlandı.
Haçlı kuvvetlerine karşı Preveze Deniz Zaferi kazanıldı(1538)Savaş sonunda Akdeniz Türk Gölü oldu.
Trablus Turgut Reis tarafından Osmanlılara bağlandı.
Cebre Adası alındı(1560),Malta Adası kuşatılmasına rağmen alınamamıştır.(1565)
Coğrafi Keşifler sonunda Hint Okyanusuna hakim olan Portekizlileri buradan çıkartmak için dört sefer düzenlendi(Hint Deniz Seferleri) Hint Deniz seferleri ;
1.si – Süleyman Paşa tarafından 1538,
2.si – Piri Reis tarafından 1551,
3.si – Murat Reis tarafından 1552,
4.sü – Seydi Ali Reis tarafından 1553 yılında yapılmıştır.
Hint Deniz seferleri sonuçları şunlar olmuştur; Arap Yarımadası,Habeşistan,Yemen,Sudan,Eritre Osmanlı hakimiyetine girdi.Kızıldeniz Türk Gölü oldu.
Hint Okyanusuna gereken değerin verilmemesi ,Osmanlı gemilerinin okyanus dalgalarına dayanıksız olması gibi seferler yüzünden tam başarı sağlanamamıştır.
SOKULLU DÖNEMİ (1566-1579)
Sokullu Mehmet Paşa Kanuni’nin son yılında sadrazam olarak atanmış o öldükten sonra da görevine devam etmiştir.2.Selim devlet işlerini büyük ölçüde Sokullu’ya bırakmıştır.Osmanlı tarihinde ilk defa bir sadrazam bir devre adını vermiştir.Bu da merkezi otoritenin yavaş yavaş zayıfladığını gösterir.
Sokulu, Kanuni Sultan Süleyman,2.Selim ve 3.Murat dönemlerinde sadrazamlık yapmıştır.2. Selim sefere çıkmayan ilk padişah olarak tarihimizde yer almıştır.
Bu dönemde; Sakız Adası alınmıştır,Yemen’de kesin hakimiyet sağlanmış,Kıbrıs Adası Fethedilmiştir.
Kıbrıs’ın fethiyle;Doğu Akdeniz’in güvenliği sağlandı,Kıbrıs’ın intikamını almak isteyen haçlılar İnebahtı’da 1572 yılında Osmanlı donanmasını yakmışlardır.
İspanyollar yenilerek Tunus alınmıştır(1574)
Vadiü’s-Seyl Savaşıyla Fas himaye altına alındı.(1577)
Don-Volga Kanalı ve Süveyş kanalı projeleri geliştirildi ancak gerçekleştirilemedi.
Sokullu’nun1579’da öldürülmesiyle Osmanlı devletinde yükselme devri sona erdi,duraklama devri başladı.
Arkasında Selçuklu, onun öncesinde Türkistan Türk kültürü olan kimliğimiz, bu 600 yıllık Osmanlı döneminde oluştu. Başta dilimiz gelir. Osmanlı, dilimizi kudretle savundu. Yıkılışına kadar, Türkçe’den başka hiçbir dili resmî Devlet dili kabul etmedi.
Kânun-i Esâsî (anayasa), meşrutiyet ve hürriyet (demokrasi), Devlet yönetimine dönük bütün ana okullar (harb okulu, harb akademisi, deniz harb okulu, siyâsal bilgiler, hukuk, tıbbiye, teknik üniversite ve başkaları), hukuk usulü, sancak (il) sistemi, öğretim, yabancı dil öğretimi, para birimi, pul, aklınıza ne gelirse, nihayet Türk Bayrağı, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e intikal etti.
Osmanlı, 40 dilime bölünmüş Anadolu’daki Türkmen beyliklerini (kendisi de kökende bir Türkmen beyliği idi) birleştirdi. Anadolu birliğini 150 yıl civarında tamamladı (Fransa’da feodal beyliklerin birleşmesi 700 yıl sürmüştür).
Osmanlı ayrıca, Bizans’tan Marmara’nın güney-doğu illerini, İstanbul’u, Trakya’yı, Doğu Karadeniz’i alarak Türkleştirdi, Anadolu birliğine kattı. Rumeli’ne yayıldı. Bu anavatan temelinde her yöne ilerleyerek imparatorluğunu kurdu. Ve cihan tarihinin akışını değiştirdi. Türk estetiğini doruğa çıkardı. Muhteşem bir kültür oluşturdu. Cumhuriyetimiz, böylesine bir mirası devraldı.
Tarih mâcerâmız budur. Geçmişi değiştirmek kimsenin iktidarında değildir. Olan olmuştur. Geçmişimizle gurur duyarız. Geçmişini red ve inkâr eden toplumlara millet denmez...
[ALINTI]
KURULUŞ DÖNEMİ (1299-1453)
OSMANLI BEYLİĞİ’NİN DOĞUŞU
1-Osmanlıların soyu: Osmanlılar Oğuzların Bozok Kolunun Kayı Boyu Karakeçili Aşiretine mensupturlar.
2-Malazgirt Savaşından sonra Anadolu’ya gelmişler ve Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat zamanında da Ankara yakınlarındaki Karacadağ bölgesine yerleştirilmişlerdir.
3-Ertuğrul Gazi yönetimindeki Kayılar,daha sonra Uç Beyliği olarak Söğüt ve Domaniç bölgesine yerleşmişlerdir.
4-Anadolu Selçuklu Devleti 1243 Kösedağ Savaşında İlhanlılara (Moğollar) yenilince,Anadolu Moğol hakimiyetine girmiştir.İlhanlı hakimiyetinin zayıflamasıyla 1299 yılında Osman Bey zamanında bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir.
OSMANLI BEYLİĞİNİN BÜYÜMESİNİN SEBEPLERİ
1-Coğrafi konum(Bizans sınırında olmaları avantaj sağlamıştır.
2-Bizansın iç karışıklıklar içinde olması
3-Balkanlarda güçlü ir devletin bulunmaması
4-Doğudan gelen Türkmenlerin Osmanlılara katılması
5-Uygulanan adaletli ve hoşgörülü politika
6-Cihad anlayışıyla fetihlere girişilmesi
7-Kuruluş dönemindeki padişahların hepsinin de kabiliyetli olması
8-Fethedilen yerlerde uygulanan “iskan siyaseti”
9-Anadolu Türk beylikleriyle başlangıçta mücadeleye girilmemesi
10-Ahilerin desteğinin sağlanması
OSMAN BEY DÖNEMİ (1281-1326)
Osman Bey 1281 yılında bey oldu,1299 ‘da bağımsızlığını ilan etti.
Bizans Valilerinden(Tekfur) Karacahisar,Bilecik,Yenişehir,Yarhisar ve İnegöl’ü aldı.
1302 Yılında Koyunhisar Savaşıyla birleşik Tekfur ordularını yenilgiye uğrattı.Bu savaş Bizans ‘la yapılan ilk savaştır. Osman Bey döneminde ilk Osmanlı parası bastırılmıştır.Osmanlı ordusu gönüllülerden oluşmaktadır.
Osman Bey 1326 yılında ölmüştür.
ORHAN BEY DÖNEMİ (1326-1362)
ANADOLU’DAKİ GELİŞMELER:
1326 YILINDA Bursa fethedilmiş ve başkent yapılmıştır.1329 yılında Bizans merkez kuvvetleri Maltepe (Palekanon) savaşı ile yenilgiye uğratılmıştır.Bu savaş sonrası İzmit ve İznik fethedilmiş,bütün Kocaeli yarımadası Osmanlıların eline geçmiştir.
1345 yılında ilk defa Karesioğulları beyliği Osmanlılara katılmıştır.Denizci olan Karesioğulları beyliğinin gemileri Osmanlı donanmasının temelini oluşturmuştur.Ayrıca Karesioğullarının Osmanlılara katılmasıyla Anadolu Türk Birliğinin sağlanması yolunda ilk adım da atılmıştır.
1354 yılında Ahilerden Ankara alınmıştır.
RUMELİ’DEKİ GELİŞMELER
1353 yılında Bizans’ın yardım isteğiyle ilk defa Osmanlı kuvvetleri Orhan Bey’in oğlu Süleyman Şah liderliğinde Rumeli’ye geçmişler ve burada ilk defa Çimpe Kalesini ele geçirmişlerdir.Çimpe kalesi üs olarak kullanılmış ve Rumeli’de fetih hareketlerine girişilmiş kısa zamanda Gelibolu yarımadasından Edirne sınırına kadar ulaşılmıştır.
DEVLET TEŞKİLATLANMASI
Yaya ve Müsellem adlarıyla ilk düzenli ordu Orhan Bey zamanında kurulmuştur.
İlk divan teşkilatı kurulmuştur.
İlk Medrese İznik’te açılmıştır,Müderrisliğine de Davud-ı Kayseri atanmıştır.
İlk kez Vezirlik sistemi oluşturulmuş yine ilk kez fethedilen yerlere Kadı ve Subaşı atanmıştır.
Görüldüğü gibi devlet teşkilatlanmasının ilk temelleri Orhan Bey zamanında atılmıştır.
1.MURAT DÖNEMİ(1362-1389)
RUMELİ’DEKİ FAALİYETLER
1363 Yılında Bizans,Bulgar ortak kuvvetleri Sazlıdere Savaşında yenilgiye uğratılmış daha sonra Edirne fethedilmiştir.Edirne’yi kurtararak Türkleri Balkanlardan atmak amacıyla yola çıkan Haçlı Ordusu Sırpsındığı Savaşında yenilgiye uğratılmıştır.Bu savaş Haçlılarla Osmanlıların ilk savaşıdır.(1364).Bu savaş kazanıldıktan sonra Edirne Başkent yapılmıştır.
1371 yılında Çirmen savaşıyla Sırplar mağlup edildi ve vergiye bağlandı.
1388 yılında Haçlı kuvvetleri Ploşnik savaşında Osmanlıları yenilgiye uğratınca Türkleri tamamen Balkanlardan atmak için harekete geçtiler.1389 yılında bu amaçlarını gerçekleştirmek için sefere çıktılar 1.Kosova Savaşı ile bu Haçlı ordusu yenilgiye uğratıldı.1.Kosova savaşı sonucunda Tuna Nehri’nin güneyinde Osmanlıları durduracak bir güç kalmamıştır.Bu savaş Balkanlara yerleşmemizi kolaylaştırmıştır.
ANADOLU’DAKİ FAALİYETLER
Anadolu Türk beylikleriyle iyi ilişkiler devam ettirilmeye çalışılmış,Germiyan Beyinin kızıyla 1. Murad’ın oğlu Bayezid evlendirilmiş,çeyiz olarak Germiyanlılardan Kütahya,Tavşanlı,Simav ve Emet bölgesi alınmıştır.
Hamidoğulları Beyliğinden para karşılığı toprak satın alınmıştır.Böylece Osmanlılar Karamanoğulları Betliği ile komşu olmuşlardır ancak Karamanoğullarıyla ilk mücadele de bu dönemde başlamıştır.
DEVLET TEŞKİLATLANMASI
Rumeli Beylerbeyliği kurulmuştur.İlk kez devşirme sistemi uygulanmaya başlandı,Acemioğlanları ve Yeniçeri teşkilatı kuruldu.
Mali teşkilatlanma yapılarak Defterdarlık kurulmuştur.İlk defa Tımar Sistemi uygulamaya koyuldu.Divan Teşkilatı genişletildi.
Veraset sistemi ; Devlet, hükümdar ve çocuklarının ortak malı sayıldı.(Daha önce bütün hanedanın ortak malı sayılırdı.)
Görüldüğü gibi 1.Murad zamanında beylikten devlete geçilmiş ve teşkilatlanma tamamlanarak tam bir devlet olunmuştur.
1.BAYEZİD (YILDIRIM ) DÖNEMİ1389-1402)
ANADOLU’DAKİ FAALİYETLER
Saruhan,Germiyan,Aydın,Menteşe,Karaman,Candaroğulları Beylikleri ve Kadı Burhaneddin Devleti Osmanlı hakimiyetine alınarak “Anadolu ‘da ilk kez büyük çapta Türk birliği” sağlandı.
1402 yılında Timur ile Ankara savaşı yapıldı ancak Osmanlı devleti savaşı kaybetti.Bu savaşın sonunda Anadolu Timur’un hakimiyetine girmiş,Anadolu beylikleri yeniden kurulmuş ve Türk birliği dağıtılmıştır.(Timur Osmanlı Devleti’nin tekrar güçlenmesini önlemek için beylikleri kurdurmuştur.)
Yıldırım Bayezid İstanbul’u ilk kuşatan Osmanlı padişahıdır,dört defa kuşatmış ama alamamıştır.
BALKANLAR’DAKİ FAALİYETLER
Osmanlı Devletini Balkanlardan çıkarmak isteyen haçlılarla Niğbolu savaşı yapılmış ve kazanılmıştır.
Bu dönemde Bulgaristan’ın fethi tamamlanmıştır.
Yıldırım Bayezid döneminde daha çok Anadolu Türk Birliğini kurma yolunda mücadele etmiştir.
FETRET DEVRİ(1402-1413)
Ankara Savaşından sonra Yıldırım Bayezid’in oğulları arasında taht kavgalarıyla geçen 11 yıllık süreye fetret devri denir. Mücadeleyi Çelebi Mehmet kazanmış ve ülkede otoriteyi sağlamıştır.
Fetret Devrinde Rumeli’de Osmanlı devletine karşı önemli bir ayaklanma çıkmamıştır,toprak kaybetmemiştir,
Çünkü Osmanlıların adaletli yönetiminden halk memnundur.
1.MEHMET (ÇELEBİ)DÖNEMİ (1413-1421)
Devletin birliğini sağlamıştır,bu yüzden Osmanlı devletinin ikinci kurucusu olarak da adlandırılır.
1416 yılında Venediklilerle ilk deniz savaşı yapılmıştır,ancak savaş kaybedilmiştir.Gelibolu’da ilk Osmanlı tersanesi kurulmuştur.Saruhanoğulları Beyliği kesin olarak ortadan kaldırılmıştır.Böylece Anadolu’da Türk birliğini sağlama mücadelesi tekrar başlatılmıştır.
Dini ve soysal nitelikli bir ayaklanma olan Şeyh Bedreddin İsyanı çıkmıştır.(Bu isyan Osmanlı’daki ilk toplumsal nitelikli isyandır.)
Timur’un rehin olarak yanında götürdüğü Yıldırımın küçük oğlu Şehzade Mustafa serbest bırakılmış,Anadolu’ya gelen Mustafa taht kavgasına girişmiştir,bu olaya “Düzmece Mustafa” isyanı denir.Yenilen Mustafa Bizans’a sığınmıştır.
2.MURAD DÖNEMİ (1421-1451)
Tahta çıktığında ,Bizans’a sığınan amcası Şehzade Mustafa tekrar isyan etmiş,önce onun isyanını daha sonrada
Küçük kardeşi Mustafa’nın isyanını bastırmıştır.Ankara Savaşından sonra tekrar kurulan Aydın,Menteşe,Hamit ve Germiyanoğulları beyliklerini kesin olarak ortadan kaldırmıştır.
Balkanlarda Osmanlı ordularının üst üste yenilgiye uğramaları üzerine Haçlılarla 1444 yılında Edirne-Segedin antlaşmasını imzalamıştır.Bu antlaşmanın imzalanması Osmanlıların Balkan hakimiyetini sarsmıştır,bu antlaşma ayrıca haçlılarla imzalanan ilk barış antlaşması olma özelliğini taşır.
Edirne-Segedin antlaşmasından sonra tahtan çekilen 2.Murat yerine 12 yaşındaki oğlu Mehmed tahta çıkmıştır, ancak Osmanlı tahtında küçük bir çocuğun bulunmasından faydalanmak isteyen Haçlılar antlaşmayı bozarak saldırıya geçmişlerdir.Devler adamlarının ısrarıyla tekrar tahta çıkan 2. Murad 1444 Varna Savaşıyla haçlıları yenilgiye uğratmış, böylece Balkanlarda sarsılan hakimiyet tekrar pekiştirilmiş,üstünlük sağlanmıştır.
Balkanlarda Türk üstünlüğünü sona erdirip Türkleri Balkanlardan çıkartmak isteyen haçlılar tekrar saldırıya geçmişlerdir, 2.Kosova savaşıyla haçlılar mağlup edilmiştir.Bu savaşın sonuçları şunlardır;1-Haçlıların Türkleri balkanlardan atma ümidi sona erdi. 2-Balkanlarda Türk hakimiyeti kesinlik kazandı. 3- Türkler taarruza, Avrupalılar savunmaya geçtiler.
YÜKSELME DÖNEMİ(1453-1579)
2.MEHMED (FATİH) DÖNEMİ (1453-1481)
İstanbul’un Fethi (29 Mayıs1453)
Sebepleri:
• Osmanlı topraklarını ikiye bölmesi
• Peygamberimizin İstanbul’un fethiyle ilgili hadisi
• Önemli ticaret yolları üzerinde olması
• Bizans’ın haçlıları kışkırtıcı rol oynaması
• Kardeşler arası taht kavgalarını desteklemesi
6 Nisan 1453 günü başlayan kuşatma,dört büyük saldırıdan sonra 29 Mayıs günü İstanbul’un düşmesiyle başarıya ulaştı.
Sonuçları:
• Osmanlı Devletinin ,Anadolu ve Rumeli toprakları birleştirildi.
• 1125 yıllık Bizans İmparatorluğu sona erdi.
• Orta Çağ kapandı Yeni Çağ başladı.
• Karadeniz ticaret yolları Osmanlıların eline geçti.
• İstanbul’dan kaçan din adamları ,Avrupa’da‘ki Rönesans ve Reform hareketlerin başlamasında etkili oldu
• Feodalite (Derebeylik rejiminin yıkılmasının zemini hazırlanmış oldu.
• Osmanlılar İslam dünyasının en itibarlı devleti oldu.
Fethi yapan 21 yaşındaki genç hükümdara “Fatih” unvanı verildi.Fatih,şehirdeki herkesin can ve mal emniyetini garanti altına aldı.Ortodoks Kilisesinin devamına izin verdi,böylece doğu ve batı Hıristiyan dünyasının birleşmesini engellemiştir.
BALKANLARDAKİ FETİHLER
Belgrat hariç bütün Sırbistan ele geçti(1453-1459)
Mora Yarımadası ele geçirildi.
Bosna-Hersek fethedildi.(1463-1465) Bosnalılar kendi istekleriyle müslüman oldular.
Eflak ve Boğdan fethedildi (1462-1476)
Arnavutluk Osmanlı Devletine bağlandı.(1479)
ANADOLU’DAKİ FAALİYETLER
Amasra Cenevizlilerden alındı.(1459)
Candaroğulları’na son verildi(1460)
Trabzon Rum İmparatorluğuna son verildi(1461)
Konya ve Karaman bölgesi Karamanoğullarından alınarak bu beylik etkisizleştirildi.
Akkoyunlu Devletiyle Otlukbeli Savaşı yapıldı ve kazanıldı(1473).Savaş sonunda Doğu Anadolu Bölgesi Osmanlı hakimiyetine girdi.
DENİZLERDEKİ FAALİYETLER
Kırım Osmanlı hakimiyetine alındı.(1475)Böylece Karadeniz bir Türk Gölü oldu,bütün doğu ticaret yolları Osmanlı kontrolüne alındı.
İtalya’nın Otranto şehri fethedildi.(1480)
Venediklilerle 1463-1479 yılları arasında savaşlar yapıldı.Savaşlar sonunda Venediklilere Osmanlı tarihinin ilk imtiyazları tanınmıştır.
DİĞER GELİŞMELER
• Osmanlı Devletinde ilk kez altın para basıldı.
• Topkapı sarayı yaptırıldı.
• İstanbul’da Sahn-ı Seman Medreseleri açıldı.
• Divana sadrazamın başkanlık etmesi usulü getirildi.
• İlk kez cülus bahşişi dağıtıldı.
• Fatih kanunnamesi hazırlandı.
• Devlet yönetiminde mutlak merkeziyetçilik uygulandı.
• Klasik Osmanlı mimarisi ortaya çıktı.
• Hicaz su yolları meselesi yüzünden Memluklarla ilişkiler bozuldu.
2.BAYEZİD DÖNEMİ(1481-1512)
Cem sultan Bayezid’in padişahlığını tanımadı ve isyan etti,ancak başarısız oldu,Karamanoğulları ve Memlukluların desteğiyle hareket etmesi dolayısıyla bu devletlerle ilişkiler daha da bozulmuştur. Cem Sultan’ın Rodos Şövalyelerine sığınması ve Roma’ya götürülmesi üzerine bu isyan uluslar arası bir sorun haline gelmiştir ayrıca bu olaydan dolayı Osmanlıların batıda ilerlemesi durmuştur.
Yine Cem Sultan olayı yüzünden Endülüs Emevilerine gereken yardım yapılamamış ve doğudaki şii tehlikesi ihmal edilmiştir.
Osmanlılarla Memluklar 1485-1491 yılları arası savaşmışlar,Çukurova bölgesi Memluklara bırakılmıştır.
Venediklilerle yapılan savaşlar sonunda,Modon,Koron,İnebahtı ve Navarin ele geçmiştir.(1499-1502)
Boğdan’ın fethi tamamlanmıştır.(Böylece Osmanlılar Kırımla topraklarını birleştirmiştir,ayrıca Lehistan ile komşu olunmuştur.
Anadolu’da İran’ın (Safevilerin) desteğiyle Şahkulu İsyanı çıkmıştır.(1512)
Karamanoğulları kesin olarak ortadan kaldırılmıştır.(1487)
1.SELİM (YAVUZ) DÖNEMİ(1512-1520)
Yeniçerilerin desteğini alarak tahta geçmiştir.
Anadolu’da sürekli karışıklık çıkaran Safevi Devletini Çaldıran Savaşında yenerek,Şii tehlikesini ortadan kaldırdı,doğu Anadolu’nun güvenliğini sağladı,İpek Yolunun denetimi Osmanlıların eline geçti.
Turnadağı Savaşıyla(1515) Dulkadıroğulları Beyliğine son verdi.Böylece Anadolu Türk Birliği kesin olarak sağlanmış oldu.
Memluklularla Mercidabık ve Ridaniye Savaşları yapıldı Bu savaşlar sonunda;
Memluk Devleti yıkıldı
Mısır Osmanlıların eline geçti
Baharat Yolu Osmanlı denetimine alındı.
Halifelik Osmanlılara geçti.(Böylece Osmanlılar İslam dünyasının tartışmasız lideri oldular)
Yavuz’un Doğu Politikası: Bütün Türk topluluklarını İslam Devletlerini bir çatı altına toplamaktır.
Yavuz Sultan Selim Batıya hiç sefer yapmamıştır.
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ(1520-1566)
Kanuni döneminde Osmanlı Devleti her yönden en parlak devrini yaşamıştır.
MACAR İLİŞKİLERİ:
Belgrat fethedildi(1521)
Mohaç Savaşıyla Macarlar yenilgiye uğratıldı.Böylece Sırbistan’ın fethi tamamlandı ve Macarlar Osmanlı himayesine alındı.
AVUSTURYA İLİŞKİLERİ:
Viyana kuşatıldı,ancak alınamadı (1529)
Almanya’ya sefer düzenlendi.(1532),bu sefer sonunda Avusturya’nın barış teklifi üzerine İstanbul Antlaşması imzalandı.bu antlaşmayla Avusturya Osmanlı Devletini üstünlüğünü kabul etmiştir.
Macaristan üçe bölündü.
Zigetvar seferi yapıldı.(Bu sefer esnasında Kanuni Ölmüştür.1566)
OSMANLI FRANSIZ İLİŞKİLERİ
Fransızlara kapitülasyonlar verilmiştir.Kapitülasyonların verilme sebebi;Fransa bu ayrıcalıklarla Osmanlı Devletinin yanına çekilmiş ve Avrupa haçlı birliği parçalanmıştır.Kapitülasyonlar iki hükümdarın döneminde geçerli olacaktı ancak Fransızlar her padişah değişikliğinde müracaat ederek kapitülasyonları uzatmışlardır,en son 1.Mahmut sürekli hale getirmiştir(1740)(Kapitülasyonlar ancak Lozan Antlaşmasıyla kaldırılmıştır.
İRAN İLİŞKİLERİ
İran üzerine; Irakeyn(1534), İran(1548), Nahcıvan(1552-1555) seferleri olmak üzere toplam üç sefer yapılmıştır.Osmanlılar karşısında dayanamayan İran barış istemiş, 1555 yılında Amasya Antlaşması imzalanmıştır.Bu antlaşma Osmanlılarla İran arasındaki ilk antlaşmadır.Bu seferler sonunda Bağdat ele geçirilmiştir.
DENİZLERDEKİ GELİŞMELER
Rodos Adası alındı(1522)
Hızır Reis (Barbaros Hayreddin) Osmanlı hizmetine girdi.(Cezayir böylece Osmanlı Devletine bağlandı.
Haçlı kuvvetlerine karşı Preveze Deniz Zaferi kazanıldı(1538)Savaş sonunda Akdeniz Türk Gölü oldu.
Trablus Turgut Reis tarafından Osmanlılara bağlandı.
Cebre Adası alındı(1560),Malta Adası kuşatılmasına rağmen alınamamıştır.(1565)
Coğrafi Keşifler sonunda Hint Okyanusuna hakim olan Portekizlileri buradan çıkartmak için dört sefer düzenlendi(Hint Deniz Seferleri) Hint Deniz seferleri ;
1.si – Süleyman Paşa tarafından 1538,
2.si – Piri Reis tarafından 1551,
3.si – Murat Reis tarafından 1552,
4.sü – Seydi Ali Reis tarafından 1553 yılında yapılmıştır.
Hint Deniz seferleri sonuçları şunlar olmuştur; Arap Yarımadası,Habeşistan,Yemen,Sudan,Eritre Osmanlı hakimiyetine girdi.Kızıldeniz Türk Gölü oldu.
Hint Okyanusuna gereken değerin verilmemesi ,Osmanlı gemilerinin okyanus dalgalarına dayanıksız olması gibi seferler yüzünden tam başarı sağlanamamıştır.
SOKULLU DÖNEMİ (1566-1579)
Sokullu Mehmet Paşa Kanuni’nin son yılında sadrazam olarak atanmış o öldükten sonra da görevine devam etmiştir.2.Selim devlet işlerini büyük ölçüde Sokullu’ya bırakmıştır.Osmanlı tarihinde ilk defa bir sadrazam bir devre adını vermiştir.Bu da merkezi otoritenin yavaş yavaş zayıfladığını gösterir.
Sokulu, Kanuni Sultan Süleyman,2.Selim ve 3.Murat dönemlerinde sadrazamlık yapmıştır.2. Selim sefere çıkmayan ilk padişah olarak tarihimizde yer almıştır.
Bu dönemde; Sakız Adası alınmıştır,Yemen’de kesin hakimiyet sağlanmış,Kıbrıs Adası Fethedilmiştir.
Kıbrıs’ın fethiyle;Doğu Akdeniz’in güvenliği sağlandı,Kıbrıs’ın intikamını almak isteyen haçlılar İnebahtı’da 1572 yılında Osmanlı donanmasını yakmışlardır.
İspanyollar yenilerek Tunus alınmıştır(1574)
Vadiü’s-Seyl Savaşıyla Fas himaye altına alındı.(1577)
Don-Volga Kanalı ve Süveyş kanalı projeleri geliştirildi ancak gerçekleştirilemedi.
Sokullu’nun1579’da öldürülmesiyle Osmanlı devletinde yükselme devri sona erdi,duraklama devri başladı.