OY ve ÖTESİ nedir-Oy ve Ötesi Derneği ne yapar?

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Bu derneğin ismini bir radyo programında duymuştum. Bilgilendirme için alıntıladığım bu yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum. Çünkü ülkemizde oyların büyük oranda çalındığını, adaletsiz seçimler yapıldığını ve seçim sonuşlarının gerçeği yansıtmadığını hepimiz biliyoruz. Bu konuda bilinçli olabilmek ve bir gününüzü, seçim gününü oy ve ötesi derneğinin çalışmalarına katılmaya ayırarak oyunuza sahip çıkabilirsiniz.

Bizler, OY ve ÖTESİ olarak, tamamen gönüllü ve siyasi partilerden bağımsız genç bireyler olarak yola koyulduk. Bir avuç insan olarak başlayan girişimimiz dört ayda şeffaf ve demokratik seçim bilincinin yerleşmesini isteyen 30.000’in üzerinde gönüllüden oluşan bir gönüllü platformuna dönüştü ve farklı illerden gönüllülerimizin katılımıyla 50.000'e yaklaşarak artmaya devam ediyor. Tüzel bir kişilik altında çalışmalarımızı gerçekleştirmek için 24 Nisan 2014 tarihinde OY ve ÖTESİ Derneği’ni kurduk. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde İstanbul’da, Haziran 2014 Yalova’da tekrar eden seçimlerde ve 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandıklarımıza sahip çıkmak üzere sandıklarda gönüllü gözlemcilik yaptık ve sayım tutanaklarını topladık. Gönüllülerimizin emeği, istekliliği ve yoğun katılımıyla onların omuzunda yükselen bu girişimde gördük ki Oy ve Ötesi’nin sandık başındaki tecrübesi tarafsız kalarak görüşü birbirinden farklı binlerce insanı bir araya getirmesi ve beraber uyum içinde çalışabildiklerini öncelikle kendilerinin, sonra da toplumun deneyimlemesi oldu.

Oyumuza sahip çıkmanın ‘ötesi’nde ülkemizde geçireceğimiz daha güzel günler için geleceğe katkıda bulunmak misyonumuzu sürdüreceğimiz 3 farklı alandaki ÖTESİ çalışmalarımızı belirledik. (1) Gönüllü sandik gözlemci organizasyonumuzu genişletmek ve etkinleştirmek, (2) seçim sistemindeki aksaklıkların giderilmesine yönelik bir baskı grubu olmak ve son olarak (3) sosyal ağımızı güçlendirme çalışmalarımızı gerçekleştirmek.

NE YAPIYORUZ?

Sandığına Sahip Çık

7 Haziran 2015 tarihinde gerçekleşecek genel seçimlerde Türkiye’de daha yaygın bir şekilde gönüllü gözlemciliğimizi hayata geçireceğiz.

40.000’in üzerindeki gönüllü ağımız ile 30 Mart yerel seçimleri, Yalova’da tekrarlanan seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden gelen tecrübemizi Türkiye’de 45 il ve 162 ilçede var olarak paylaşmak, seçimlerin Türkiye genelinde şeffaf ve demokratik bir biçimde gerçekleştiğinden emin olmak istiyoruz.


7 Haziran seçimlerinde bulunacağımız il ve ilçeleri neye göre belirledik?

Öncelikle en yüksek nüfusa sahip ilk 100 ilçeyi hedefledik. Daha sonra en çok oy alan ilk iki parti arasındaki oyun birbirine yakın olduğu ilçeleri ekledik ve en son lojistik açıdan ulaşılabileceğimiz ilçeleri (bölgelerin yakınlığı, demografik benzerlik, şehir merkezine uzaklık, kolay insan kaynağı bulabilirliği vs.) önceliklendirdik.

Böylece Türkiye’de oyların %62’sine dokunacak şekilde toplam 45 il ve 162 ilçede oylarımıza sahip çıkmak için çalışmalarımıza başladık. Şubat ayı boyunca farklı illerde gerçekleşen ilk toplantılarımızı Mart ayında tamamlamayı planlıyoruz.

HATIRLAYALIM - ANAYASA;
  • Devlet ile toplum arasındaki, evrensel ilkelere uygun sözleşmedir.
  • Aslında hayatımızın her noktasını etkileyen bir hukuki belgedir.
  • Adil olmalı ve toplumun bütün kesimlerini kucaklamalıdır.
  • Hepimizin katılımı ile şekillenmelidir.

BAS – YAPIŞTIR – ÇEK – PAYLAŞ
  • Sosyal Medya hesaplarımızdan paylaştığımız karikatürleri ofisinizde, mahalle kırtasiyenizde basın.
    İster sileceğe sıkıştırın, ister apartmanınıza asın, ister ofiste masalara dağıtın.
  • Paylaştığınız karikatürlerin fotoğrafını çekin.
  • #HERYERANAYASA hashtag’iyle sosyal medya hesaplarınızda paylaşın.

TOPLANTI VE GÖSTERİ YÜRÜYÜŞÜ ANAYASAL BİR HAKTIR.

VATANDAŞLARIN İHTİYAÇ ANALİZİ VE YEREL YÖNETİME KATILMASI
Toplumla birlikte çalışan etkin bir yerel yönetim anlayışının yerleşmesine katkıda bulunmak, yerel politikaların iyileşmesini sağlamaya yardımcı olmak istiyoruz. Mahallelerde vatandaşların ihtiyaçlarının tespiti, raporlanması ve giderilmesini öngören, bunu yaparken de iki taraflı bir dialog başlatmayı hedefleyen Bölgesel Önceliklendirme Haritası, kısa ismiyle BÖH Projesi, bizi en çok heyecanlandıran çalışma. Seçimlerdeki deneyimimiz bize gönüllü sandık gözlemciliği yaparken en çok keyif alınan noktanın siyaset ötesi insani değerlerde buluşma olduğunu ve toplumsal bütünleşmeyi teşvik eden sosyal sorumluluk projelerine duyulan ihtiyacı göstermişti. Bu beklentilere cevap verecek şekilde projelendirdiğimiz çalışmanın pilotunu Şişli ilçesinde Haziran ayında gerçekleştirmiştik. Bu çalışmadan çıkarımlarımız doğrultusunda İstanbul’da belirlediğimiz 6 ilçede (Zeytinburnu, Sarıyer, Şişli, Beyoğlu, Ümraniye ve Kartal) saha çalışmalarımıza başladık.
 
Geri
Top