Patronlar dikkat!

  • Konuyu açan Konuyu açan BeReNN
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

BeReNN

Alyam?
Özel üye
Her sermaye şirketi, bir internet sitesi açmak, site zaten mevcutsa sitenin belli bir bölümünü belirtilen hususların yayımlanmasına özgülemek zorunda!
656894_detay.webp
1 Temmuz 2012'den itibaren yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) şirketlere getireceği en büyük yeniliklerden biri de bilgi toplumu alanında yaşanacak. Kanunun “Her sermaye şirketi, bir internet sitesi açmak, site zaten mevcutsa sitenin belli bir bölümünü belirtilen hususların yayımlanmasına özgülemek zorundadır” maddesi ne tür bir değişim yaşanacağını özetliyor.

Şirketlere 1 Temmuz 2013'e kadar süre tanınıyor. Bu tarihten itibaren, şirkete ait bir e-posta adresinin de bulunması şart. Yazı dizisinin bugünkü bölümünde ele alınan ‘bilişimyenilikleri'ni yerine getirmeyen şirketlerin patronları veya yöneticileri 6 aya kadar hapis ve 90 günden 300 güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak. Kişilere ve kurumlara alan adı sağlayan, kurulum ve güncelleme hizmetleri sunan turkticaret.net sitesinin kurucusu Murat Yanıklar, Türkiye'de yasa kapsamına girecek 1.7 milyon kuruluşun sadece 200 bininin bir internet sitesi bulunduğunu, bu yüzden şirketlerin yeni bilişim teknolojileri standartlarına hemen adapte olması gerektiğini belirtiyor. Yanıklar, küçük şirketlerin hazır template'lar kullanarak yasaya hesaplı bir şekilde geçiş yapabileceklerini, böylece ortalama 10 dolar olan aylık alan adı kirası dışında çok masraflarının olmayacağını söylüyor. Yasanın ayrıntıları ikincil mevzuatla netleşecek, ama sitelerde bulundurulması gereken içerik neredeyse tamamen belirtilmiş durumda. Ayrıca siteler için ‘herkese açık olma' ve ‘içeriğin en az 6 ay kaldırılmaması' zorunlulukları da getiriliyor.

YÖNETİMDEN KARARLARINA KADAR HER ŞEY SİTEDE OLACAK

TTK'ya gore bir kuruluşun sitesinde bulunması gereken içeriğin ana başlıkları şöyle:

* Şirketçe kanunen yapılması gereken ilanlar,
* Pay sahipleri ile ortakların haklarını korumaları için gerekli belgeler,
* Yönetim kurulunun aldığı rüçhan, değiştirme, alım gibi haklara ilis¸kin kararlar,
* Değerleme raporları, kurucular beyanı, halka arza dair taahhütler, iflas ertelenmesine ilişkin karar metinleri, şirketin kendi paylarını iktisap etmesi hakkındaki genel kurul ve yönetim kurulu kararları,
* Birleşme, bölünme, tür değiştirmeye ilişkin belgeler, esas sözleşme değişikliklerine ait belgeler,
* Her türlü çağrılara ait belgeler, raporlar, yönetim kurulu açıklamaları,
* Şeffaflık ilkesi ve bilgi toplumu açısından açıklanması zorunlu bilgiler,
* Finansal tablolar, ara tablolar, özel amaçlarla çıkarılan bilançolar,
* Yönetim kurulu yıllık raporu, yöneticilere ödenen paralar, seyahat giderleri, tazminatlar, * Denetçi, özel denetçi, işlem denetçisi raporları.
 
Geri
Top