Photoshop CS2in Yeni Mucizesi: Lens Correction

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Photoshop'un yeni sürümü CS2'de özellikle dijital fotoğrafçılar için yepyeni süper bir özellik.

Fitler menüsündeki Distort bölümünden ulaşılabilen Lens Correction isimli uygulama ile dijital fotoğrafçılığın beraberinde getirdiği her türlü açı probleminden kurtulmak mümkün. Lens correction'un hayranlık yaratan özelliklerinin nasıl kullanılacağını ufak bir çalışma ile anlatmaya çalışalım.

Dijital fotoğraflarınızdaki her türlü açı bozukluklarından kolayca kurtulabilirsiniz.

166mxrq.webpAdım 1

Elimizde 17 mm objektifle çekilmiş bir fotoğraf var. Ancak her geniş açı objektifle çekilen fotoğraf gibi bu fotoğrafta da fotoğraftaki düzlemler bozulmuş durumda. Fotoğrafı Photoshop CS2'de açıp ne kadar düzeltebileceğimizi deneyeceğiz.

Adım 2

Filter > Distort menüsünden Lens Correction özelliğine ulaşıyoruz. Bu menüde geniş açı ile çekilen her türlü fotoğrafı düzeltebilmeniz için ihtiyaç duyulan fonksiyonlar bulunuyor. Ancak bu fonksiyonlardan bir çoğu önceki CS sürümünde dağınık halde bulunuyordu. Yeni Lens Correction fonksiyonunda gelen en yeni ve etkileyici özellik Remove Distortion fonksiyonu.

25q3kef.webpAdım 3

Fotoğraf makinesinin objektifinde kullanılan lenslerin açıları geniş değerlere ulaştığında lensin fiziksel şeklinin getirdiği zorlama ile resimler balık gözü tabir edilen ortadan şişkin bir görüntüye dönüşür. Bu hatayı düzeltmek için öncelikle Remove Distortion değerini ayarlıyoruz. Remove Distortion'un kayan ayarlama çubuğunu çok hafifçe sağa doğru çekmeye başlıyoruz. Fotoğrafı binaların uzağından çektiğimiz için çok fazla Distortion düzeltmesine gerek yok. +4 değeri bizim fotoğrafımız için yeterli gibi gözüküyor.

Adım 4

Bu fotoğraftaki bir diğer düzeltilmesi gereken konu da perspektif. Görüldüğü gibi fotoğraf binalarının altından doğru çekildiği için yukarıya çıktıkça binalar inceliyor. Bunun için de Photoshop CS2'nin Lens Correction menüsünde Vertical Perspective fonksiyonu imdadımıza koşuyor. Vertical Perspective kayan çubuğunu yavaş yavaş sola doğru çekiyoruz. Bizim fotoğrafımız için -25 değeri yeterli gibi gözüküyor.

Adım 5

Fotoğrafı çekerken iki binaya aynı uzaklıkta olmadığımız için biraz da yatay perspektif düzeltmesine ihtiyaç var. Aslında çok belirgin değil ama yine de Horizontal Perspective değerini +6'ya getirdiğimizde sonuç kesinlikle daha iyi.

2m3iv0k.webpAdım 6

Şimdi sıra geldi kadrajdan gelen yamukluğu gidermeye… Photoshop'un fotoğrafımızın üzerine yerleştirdiği ızgaralar sayesinde binaların düz durmadığını görebiliyoruz. Bunun için eskiden araç kutusundaki Measure aracını kullanabilirdik. Ancak yeni CS2 sürümünde gelen Lens Correction özelliğinde bu sorun da düşünülmüş. Ekranın sol üst tarafındaki Straighten Tool isimli aracı kullanarak bu sorunu kolayca çözebiliyoruz. Aracı seçtikten sonra fotoğraf üzerinde kendimize referans olacak bir düzlem belirliyoruz. Biz sağdaki binanın sol tarafını belirledik. Buraya Straighten Tool ile binanın kenarını belirleyen bir çizgi çekiyoruz.

Adım 7

Lens Correction menüsünden OK tuşuna basarak yaptığımız işlemleri onaylıyoruz. Daha sonra bildiğimiz Crop aracı yardımıyla fotoğrafın kenarlarında oluşan boşlukları kesiyoruz ve kadrajımızı belirliyoruz. İşte sonuç ortada. Belki mükemmel değil ama fotoğrafın orijinalinden çok daha iyi olduğu bir gerçek. Photoshop CS2'nin dijital fotoğrafçılar için ileride vazgeçilmez bir araç olacağı kesin. Tebrikler Adobe…

Son düzenleme:
Geri