Güç tüketimi son zamanlarda en çok konuşulan konuların başında geliyor. Hem AMD hem de Intel işlemcilerinin tükettiği gücü azaltmak için yarışıyorlar; ekran üreticileri LCD ekranlarında daha verimli arka aydınlatma çözümleri arıyorlar; pil üreticileri ise daha uzun ömürlü yakıt hücreli ürünler için yatırımcılarla anlaşıyorlar (henüz satışına başlanmamış olsa da). Hatta bu iş için endüstrinin tamamını kapsayan pil ömrü uzatma çalışma grubu bile oluşturuldu.
Bütün bu gelişmelere rağmen hala bütün iş gününü çıkarabilen ortalama dizüstü bilgisayarlara sahip değiliz. iPod pilleri de son derece kısa ömürlüler ve sayısal kameralar AA pilleri sanki ağaçta yetişiyormuşçasına tüketiyorlar. Ve tabii ki cep telefonunuz ne kadar ek özelliğe sahipse o kadar çabuk pilini tüketiyor. Yeni nesi teknolojiler gelene kadar güç yönetimi konusunda akıllıca hareket etmeniz gerekiyor. Şimdi, dizüstü bilgisayarınızı, Mp3 çalıcınızı, akıllı telefonunuzu veya sayısal kameranızı, güç kablosunu peşinizde sürüklemeden nasıl daha uzun süre çalıştırabileceğinize bir bakalım.
Daha Fazla Güç İçin Sabırlı Olun
Yeni bir ürün aldığınızda, dizüstü bilgisayar, Mp3 çalıcı ya da cep telefonu, ne olursa olsun hemen çalıştırıp kurcalamaya başlamayın. Öncelikle fişe takarak en az sekiz saat boyunca tam olarak dolana kadar bekleyin. Bu sayede pilin aşırı dolmasını engelleyen dahili işlemcisi pilin tam kapasitesi hakkında düzgün bir veri elde edebilir.
Lityum İyon pillerde NiMH veya NiCd pillerde görülen hafıza etkisi (memory effect) oluşmaz bu yüzden pili tekrar doldurmadan önce tamamen bitirmeniz için bir neden yoktur. Eğer pilinizin kullanım süresinde belirli bir dengesizlik olduğunu fark ederseniz pili tam doldurup boşalana kadar kullanarak yeniden ayarlanmasını (calibrate) sağlayabilirsiniz. Bazı taşınabilir bilgisayarlar pili sizin için yeniden ayarlayan araçlarla gelirler, Apple çeşitli Macintosh taşınabilir bilgisayarları için biraz daha karmaşık bir yöntem öneriyor docs.info.apple.com. Bu yöntemin pil ömrü konusunda büyük bir fark yaratmadığını ama pil ömrünün doğru raporlanması konusunda önemli olduğunu unutmayın.
Eğer bir süre yeniden dolduramayacaksanız Li-Ion pilinizi tamamen bitirene kadar kullanmayın; piliniz çok düşük bir seviyeye gelebilir ve tekrar doldurulabilir olmaktan çıkabilir. Taşınabilir bilgisayarınızı tamamen fişe takılı olarak kullanmayın; bunun nedeni pili her zaman tam dolu olarak tutmanın kapasitesini azaltacağından değil devamlı fişte kalan pillerin normalden fazla ısınmasıdır. Fazla ısınan pillerin tekrar doldurma verimi düşer ve toplamda kullanım ömrü kısalır. Lityum İyon pillerin toplam kapasitesi zamanla düşer, ortalama ayda %1 oranında: pilinizin yeniden doldurulma sayısı da sınırlıdır bu değer genelde 300 ve 500 döngü arasında değişir. Eğer pilinizi düzgün kullanırsanız 300 doldurma döngüsünün sonunda ilk halinin %80'i seviyesinde pil ömrünü koruyabilirsiniz.
Piller en verimli şekilde oda sıcaklığında çalışmak üzere tasarlanmışlardır bu yüzden pilinizi sizin de rahat olduğunuz ortamlarda geniş bir aralıkta kullanabilirsiniz: 10°C ile 35°C arasında. Pili kullanmadan saklamanız gerekirse bu aralık daha da büyüyebilir (-25°C ile 45°C arası) ancak sıcaklık arttıkça piliniz zamanla kapasitesinden daha fazla kaybeder. Eğer bir pili birkaç ay boyunca kullanmayacaksanız kapasite kaybını en aza indirmek için bir kenara bırakmadan önce %40-50 oranında doldurun. Pilin sıcaklığının da başarımı üzerinde etkisi yüksektir; eğer çok sıcak ya da çok soğuksa kapasite düşecektir. Eğer pil uzunca bir süre çok sıcak bir ortamda tutulursa kapasitesini kalıcı olarak kaybeder bu yüzden pilinizi sıcak bir günde doğrudan güneş alan bir yerde ya da arabanızın bagajında bırakmayın.
Güç Yönetimini Kullanın
Sisteminizi fişten çektiğinizde, ekran hafifçe kararır, işlemcinizin hızı biraz düşürülür ve sistemi belirli bir süre kullanmadığınız zaman ekran ve sabit disk kapatılır. Windows ya da Mac işletim sistemlerinden hangisini kullanıyor olursanız olun size sunulan güç yönetimi seçeneklerinden mutlaka yararlanın. Windows kullanıyorsanız Denetim Masası'ndan Güç Seçenekleri'ni kullanabilirsiniz fakat üretici bu iş için özel bir uygulama sunuyorsa onu kullanmanız güç yönetimi üzerinde daha fazla seçeneğe sahip olmanızı sağlayabilir.
Windows XP altında, ekran ışığını daha fazla kısmak, işlemci hızını başarım için artırmak ya da pil ömrü için düşürmek, kablosuz ağ bağlantısını kapatmak veya sabit disklerin dönüşünü daha kısa bir süre içinde durdurmak için birden fazla güç profili oluşturabilirsiniz. Eğer bu özellikler sizin için gerekli değilse saydıklarımızın hepsi güç tüketimini daha düşük seviyelere getirecektir.
Bir başka yol da DVD oynatırken daha uzun pil ömrü sağlayabilmek için güç ayarları üzerinde değişiklik yapmaktır. Sistemdeki diğer bütün bileşenlerden daha fazla güç tükettiği için ekran aydınlatmasını olabildiğince kısın; bu sayede pil ömrünüzü bir saat kadar artırabilirsiniz. Windows görev çubuğunda tahmin edilen pil ömrünü görebilirsiniz.
Ayarları kendinize göre değiştirirken, dizüstünüzün kapağını kapattığınızda sistemi askıya almak yerine (suspend) hazırda bekletme (hybernate) ayarına getirin. Bu özellik sayesinde sistem belleğinizde bulunan bilgiler sabit diske kaydedilir ve sistem kapatılır, bu durumdayken bilgisayarınız neredeyse hiç güç tüketmez. Daha da iyisi piliniz bitse bile işlerinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Gerekmeyenleri Kapatın
Ne kadar çok donanımı kapatabilirseniz o kadar az uygulama çalışır ve o kadar az güç tüketirsiniz. Kullanmadığınız aygıtları kapatın, PC kartları, CD'leri, DVD'leri ve bellek kartlarıyla işiniz bittiğinde hemen çıkarın. Kablosuz ve Bluetooth radyo sinyalleri siz her hangi bir ağa bağlı olmasanız da güç tüketmeye devam ederler bu yüzden kullanmayacaksanız kapatın. Eğer üreticiniz bir güç yönetimi uygulaması sunuyorsa kablosuz ağ kartını ve ethernet girişini iptal edebilirsiniz.
Aygıt Yöneticisi'ni kullanarak modem, seri girişler, USB ve hatta optik sürücünüzü bile kullanmadığınız zamanlarda kapatabilirsiniz. Ancak her seferinde gidip bu aygıtları tek tek kapatmak ve gerektiğinde geri açmak çok zaman alabilir. Bu işlemi sıkça yapmayı düşünüyorsanız bir Windows Donanım Profili oluşturabilirsiniz (Sistem Özellikleri penceresinde Donanım sekmesine giderek). Ayrıca ekran kartı üzerindeki iş yükünü azaltmak için çözünürlüğü ve renk derinliğini düşürebilirsiniz ancak pil ömrünü uzatmakla sistemi kullanılmaz hale getirerek kendi başarımınızı düşürmek arasındaki dengeyi iyi ayarlamalısınız.
Tabi ki daha az uygulama çalıştırırsanız işlemciniz üzerindeki yük de azalır bu da işlemcinin tükettiği gücün azalmasını sağlar (ayrıca düşük işlemci hızını daha az rahatsız edici hale getirir). Denetim masasından "Görüntü" penceresini açın ve Görünüm sekmesi altında bulunan Efektler bölümünden "azalma efekti" gibi özellikleri kapatın. Kullanmadığınız uygulamaları ve arka plan sözcük denetimi gibi özellikleri kapatın, hizmetleri devre dışı bırakın. Bütün bunları tek tek yapmak yerine bir yığın dosyası oluşturun, hizmetleri durdurmak için NET STOP komutunu, uygulamaları kapatmak için de TASKKILL /F /T /IM komutunu kullanın. Görev Yöneticisi'nde gösterilen süreçleri tanımlamak için Process Explorer ve Autoruns (sysinternals.com) gibi uygulamaları kullanabilirsiniz.
Dizüstü Linux
Linux, Windows kadar hazır güç yönetimi seçenekleriyle gelmiyor. Disk çalışma süresini en aza indirmek için dizüstü kipine geçebiliyorsunuz fakat en düşük on dakika sistem boşta kalınca kapatma seçeneği sunuluyor. Linux üzerinde dizüstü kipini etkin hale getirmek için www.samwel.tk/laptop_mode/tools/ adresinde çeşitli programlar sunuluyor. Powersave ve Powermgr (her ikisi de sourceforge.net'ten bulunabilir) uygulamaları sayesinde işlemci hızını, ekran parlaklığını, kablosuz hizmetleri ve pil ömrünü etkileyen diğer ayarları değiştirebiliyorsunuz.
Güncel Kalın
Bazı BIOS güncellemeleri güç yönetimi konusunda iyileştirmeler sağlayabiliyor. Windows Update ve Apple'ın Software Update hizmetleri de bazen pil ömrünü uzatabilen yamalar yayınlayabiliyor (örneğin USB 2.0 güç kaçağı yaması gibi). Sabit diskinizi belirli aralıklarla birleştirin (defragment). Sabit diskinizdeki dosyalar ne kadar verimli depolanırsa sabit diskiniz bir sonraki dosyayı bulmak için o kadar az süre döner.
Sabit diskinizin belleğini artırdığınızda Windows sabit disk üzerine yazdığı takas dosyasını daha az kullanacağından pil ömrünü uzatmış olursunuz. Vista işletim sisteminde USB bellek çubuğu taktığınızda ReadyBoost (sistem belleğini destekleme) özelliği sayesinde pil ömrünüzü uzatabilirsiniz (bizim denemelerimiz Toshiba tablet PC üzerinde 2 GB USB bellekle pil ömrünü 15-20 dakika daha uzatmayı başardık).
Sık Şarj Edin
Pil ömrünü uzatmanın yollarından birisi de 200$ civarı para harcayarak süreyi ikiye ya da üçe katlamaktır. Pil hücresi sayısının artması miliamper saat (mAh) değerinin artmasına yani pilinizin daha uzun süre dayanması anlamına gelir. Standart dizüstü pilleri genellikle iki hücreli olarak gelir ancak yüksek kapasiteli piller altı, sekiz hatta on iki hücreye kadar çıkabilirler. Yüksek kapasiteli piller standart pillerin yerine takılabilir ya da dizüstünün altına takılarak size daha uzun pil ömrü (ve daha iyi bir yazma açısı) sağlarlar. Daha küçük şarj adaptörleri için de gözlerinizi açık tutun; Kensington ve Targus pek çok model için daha küçük ve hafif güç adaptörleri üretiyorlar. Hava alanında ya da toplantıya katıldığınız oda da dizüstünüzü takabileceğiniz bir fiş olup olmadığına bakmayı unutmayın.
PDA
Dizüstü bilgisayarlarda olduğu gibi PDA'larda da pilin büyük bir kısmı arka plan aydınlatması tarafından tüketilir. Windows Mobile aygıtları için arka plan aydınlatması açık her bir dakika için on dakikalık bekleme süresini harcadığınızı unutmayın, bu yüzden arka plan ışığını mümkün olduğunca çabuk kapanmaya ayarlayın. İşlemci de gücü büyük oranda tüketen bileşenlerin başında gelir - işlemci gücünden %1 kullanan bir uygulama bekleme süresini onda bir oranında azaltır.
El bilgisayarınız üzerinde hangi uygulamanın ne kadar güç tükettiğini görmek için abcPowerMeter programını kullanabilirsiniz. İşlemci hızını "Auto" ya da "Power Saving" ayarlarından birinde bırakın ve avuçiçi bilgisayarlar için işlemci hızını ayarlamanıza izin veren PXA Clocker (
Kızılötesi bağlantı kapatmayı gerektirecek kadar çok güç tüketimi yapmaz ancak kablosuz ağ ve Bluetooth özelliklerini gerekmediği durumlarda kapatın. İstemediğiniz sesleri kapatın. Eğer el bilgisayarınız aynı zamanda telefon özelliğine de sahipse yüksek sesli telefon melodilerinin ve titreşimin daha fazla güç tükettiğini unutmayın; titreşim motoru aleti hareket ettirmeye yetecek kadar güce ihtiyaç duyar. GPRS, EGDE, 3G ve Kablosuz Ağ kullanarak yapılan internet gezintisi standart telefon görüşmesine göre daha fazla güç tüketir. Eğer telefon sinyalinin zayıf olduğu bir yerdeyseniz telefonunuz ağa bağlı kalabilmek için daha fazla güç tüketir. Telefonu kapatıp açmak pek bir işe yaramaz bu yüzden evinizde telefonun düzgün çekmediği odalar varsa geceleri telefonu burada bırakmayın.
MP3 Çalıcı
Yanlışlıkla çalmaya başlamasını önlemek için Mp3 çalıcınızın "Hold" düğmesini kullanmayı unutmayın, farkında olmadan çalıcınızın pili kendiliğinden bitebilir. Arka plan aydınlatmasını kısa sürede kapanacak şekilde ayarlayın. Güç tüketimini azaltmak için EQ özelliğini kapatın. Eğer iTunes ile şarkılara EQ özelliği eklediyseniz iPod üzerinden "Flat" seçeneğini seçerek EQ'yu kapatabilirsiniz. Otomatik ses yüksekliği ayarını kapatın. Sıkıştırılmamış dosyaları kullanmaktan kaçının; müziklerinizi daha düşük "bitrate" ayarıyla kodlayın ve podcast veya sesli kitap gibi uzun dosyaları bölerek küçültün. Bu sayede dosyalar önbelleğe sığabilir hale gelir ve çalıcınız diske ya da ana belleğe sürekli erişmek zorunda kalmaz.
Hazırlayan:
Mary Branscombe
Çeviren:
Hamdi Kellecioğlu
Bütün bu gelişmelere rağmen hala bütün iş gününü çıkarabilen ortalama dizüstü bilgisayarlara sahip değiliz. iPod pilleri de son derece kısa ömürlüler ve sayısal kameralar AA pilleri sanki ağaçta yetişiyormuşçasına tüketiyorlar. Ve tabii ki cep telefonunuz ne kadar ek özelliğe sahipse o kadar çabuk pilini tüketiyor. Yeni nesi teknolojiler gelene kadar güç yönetimi konusunda akıllıca hareket etmeniz gerekiyor. Şimdi, dizüstü bilgisayarınızı, Mp3 çalıcınızı, akıllı telefonunuzu veya sayısal kameranızı, güç kablosunu peşinizde sürüklemeden nasıl daha uzun süre çalıştırabileceğinize bir bakalım.
Daha Fazla Güç İçin Sabırlı Olun
Yeni bir ürün aldığınızda, dizüstü bilgisayar, Mp3 çalıcı ya da cep telefonu, ne olursa olsun hemen çalıştırıp kurcalamaya başlamayın. Öncelikle fişe takarak en az sekiz saat boyunca tam olarak dolana kadar bekleyin. Bu sayede pilin aşırı dolmasını engelleyen dahili işlemcisi pilin tam kapasitesi hakkında düzgün bir veri elde edebilir.
Lityum İyon pillerde NiMH veya NiCd pillerde görülen hafıza etkisi (memory effect) oluşmaz bu yüzden pili tekrar doldurmadan önce tamamen bitirmeniz için bir neden yoktur. Eğer pilinizin kullanım süresinde belirli bir dengesizlik olduğunu fark ederseniz pili tam doldurup boşalana kadar kullanarak yeniden ayarlanmasını (calibrate) sağlayabilirsiniz. Bazı taşınabilir bilgisayarlar pili sizin için yeniden ayarlayan araçlarla gelirler, Apple çeşitli Macintosh taşınabilir bilgisayarları için biraz daha karmaşık bir yöntem öneriyor docs.info.apple.com. Bu yöntemin pil ömrü konusunda büyük bir fark yaratmadığını ama pil ömrünün doğru raporlanması konusunda önemli olduğunu unutmayın.
Eğer bir süre yeniden dolduramayacaksanız Li-Ion pilinizi tamamen bitirene kadar kullanmayın; piliniz çok düşük bir seviyeye gelebilir ve tekrar doldurulabilir olmaktan çıkabilir. Taşınabilir bilgisayarınızı tamamen fişe takılı olarak kullanmayın; bunun nedeni pili her zaman tam dolu olarak tutmanın kapasitesini azaltacağından değil devamlı fişte kalan pillerin normalden fazla ısınmasıdır. Fazla ısınan pillerin tekrar doldurma verimi düşer ve toplamda kullanım ömrü kısalır. Lityum İyon pillerin toplam kapasitesi zamanla düşer, ortalama ayda %1 oranında: pilinizin yeniden doldurulma sayısı da sınırlıdır bu değer genelde 300 ve 500 döngü arasında değişir. Eğer pilinizi düzgün kullanırsanız 300 doldurma döngüsünün sonunda ilk halinin %80'i seviyesinde pil ömrünü koruyabilirsiniz.
Piller en verimli şekilde oda sıcaklığında çalışmak üzere tasarlanmışlardır bu yüzden pilinizi sizin de rahat olduğunuz ortamlarda geniş bir aralıkta kullanabilirsiniz: 10°C ile 35°C arasında. Pili kullanmadan saklamanız gerekirse bu aralık daha da büyüyebilir (-25°C ile 45°C arası) ancak sıcaklık arttıkça piliniz zamanla kapasitesinden daha fazla kaybeder. Eğer bir pili birkaç ay boyunca kullanmayacaksanız kapasite kaybını en aza indirmek için bir kenara bırakmadan önce %40-50 oranında doldurun. Pilin sıcaklığının da başarımı üzerinde etkisi yüksektir; eğer çok sıcak ya da çok soğuksa kapasite düşecektir. Eğer pil uzunca bir süre çok sıcak bir ortamda tutulursa kapasitesini kalıcı olarak kaybeder bu yüzden pilinizi sıcak bir günde doğrudan güneş alan bir yerde ya da arabanızın bagajında bırakmayın.
Güç Yönetimini Kullanın
Sisteminizi fişten çektiğinizde, ekran hafifçe kararır, işlemcinizin hızı biraz düşürülür ve sistemi belirli bir süre kullanmadığınız zaman ekran ve sabit disk kapatılır. Windows ya da Mac işletim sistemlerinden hangisini kullanıyor olursanız olun size sunulan güç yönetimi seçeneklerinden mutlaka yararlanın. Windows kullanıyorsanız Denetim Masası'ndan Güç Seçenekleri'ni kullanabilirsiniz fakat üretici bu iş için özel bir uygulama sunuyorsa onu kullanmanız güç yönetimi üzerinde daha fazla seçeneğe sahip olmanızı sağlayabilir.
Windows XP altında, ekran ışığını daha fazla kısmak, işlemci hızını başarım için artırmak ya da pil ömrü için düşürmek, kablosuz ağ bağlantısını kapatmak veya sabit disklerin dönüşünü daha kısa bir süre içinde durdurmak için birden fazla güç profili oluşturabilirsiniz. Eğer bu özellikler sizin için gerekli değilse saydıklarımızın hepsi güç tüketimini daha düşük seviyelere getirecektir.
Bir başka yol da DVD oynatırken daha uzun pil ömrü sağlayabilmek için güç ayarları üzerinde değişiklik yapmaktır. Sistemdeki diğer bütün bileşenlerden daha fazla güç tükettiği için ekran aydınlatmasını olabildiğince kısın; bu sayede pil ömrünüzü bir saat kadar artırabilirsiniz. Windows görev çubuğunda tahmin edilen pil ömrünü görebilirsiniz.
Ayarları kendinize göre değiştirirken, dizüstünüzün kapağını kapattığınızda sistemi askıya almak yerine (suspend) hazırda bekletme (hybernate) ayarına getirin. Bu özellik sayesinde sistem belleğinizde bulunan bilgiler sabit diske kaydedilir ve sistem kapatılır, bu durumdayken bilgisayarınız neredeyse hiç güç tüketmez. Daha da iyisi piliniz bitse bile işlerinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Gerekmeyenleri Kapatın
Ne kadar çok donanımı kapatabilirseniz o kadar az uygulama çalışır ve o kadar az güç tüketirsiniz. Kullanmadığınız aygıtları kapatın, PC kartları, CD'leri, DVD'leri ve bellek kartlarıyla işiniz bittiğinde hemen çıkarın. Kablosuz ve Bluetooth radyo sinyalleri siz her hangi bir ağa bağlı olmasanız da güç tüketmeye devam ederler bu yüzden kullanmayacaksanız kapatın. Eğer üreticiniz bir güç yönetimi uygulaması sunuyorsa kablosuz ağ kartını ve ethernet girişini iptal edebilirsiniz.
Aygıt Yöneticisi'ni kullanarak modem, seri girişler, USB ve hatta optik sürücünüzü bile kullanmadığınız zamanlarda kapatabilirsiniz. Ancak her seferinde gidip bu aygıtları tek tek kapatmak ve gerektiğinde geri açmak çok zaman alabilir. Bu işlemi sıkça yapmayı düşünüyorsanız bir Windows Donanım Profili oluşturabilirsiniz (Sistem Özellikleri penceresinde Donanım sekmesine giderek). Ayrıca ekran kartı üzerindeki iş yükünü azaltmak için çözünürlüğü ve renk derinliğini düşürebilirsiniz ancak pil ömrünü uzatmakla sistemi kullanılmaz hale getirerek kendi başarımınızı düşürmek arasındaki dengeyi iyi ayarlamalısınız.
Tabi ki daha az uygulama çalıştırırsanız işlemciniz üzerindeki yük de azalır bu da işlemcinin tükettiği gücün azalmasını sağlar (ayrıca düşük işlemci hızını daha az rahatsız edici hale getirir). Denetim masasından "Görüntü" penceresini açın ve Görünüm sekmesi altında bulunan Efektler bölümünden "azalma efekti" gibi özellikleri kapatın. Kullanmadığınız uygulamaları ve arka plan sözcük denetimi gibi özellikleri kapatın, hizmetleri devre dışı bırakın. Bütün bunları tek tek yapmak yerine bir yığın dosyası oluşturun, hizmetleri durdurmak için NET STOP komutunu, uygulamaları kapatmak için de TASKKILL /F /T /IM komutunu kullanın. Görev Yöneticisi'nde gösterilen süreçleri tanımlamak için Process Explorer ve Autoruns (sysinternals.com) gibi uygulamaları kullanabilirsiniz.
Dizüstü Linux
Linux, Windows kadar hazır güç yönetimi seçenekleriyle gelmiyor. Disk çalışma süresini en aza indirmek için dizüstü kipine geçebiliyorsunuz fakat en düşük on dakika sistem boşta kalınca kapatma seçeneği sunuluyor. Linux üzerinde dizüstü kipini etkin hale getirmek için www.samwel.tk/laptop_mode/tools/ adresinde çeşitli programlar sunuluyor. Powersave ve Powermgr (her ikisi de sourceforge.net'ten bulunabilir) uygulamaları sayesinde işlemci hızını, ekran parlaklığını, kablosuz hizmetleri ve pil ömrünü etkileyen diğer ayarları değiştirebiliyorsunuz.
Güncel Kalın
Bazı BIOS güncellemeleri güç yönetimi konusunda iyileştirmeler sağlayabiliyor. Windows Update ve Apple'ın Software Update hizmetleri de bazen pil ömrünü uzatabilen yamalar yayınlayabiliyor (örneğin USB 2.0 güç kaçağı yaması gibi). Sabit diskinizi belirli aralıklarla birleştirin (defragment). Sabit diskinizdeki dosyalar ne kadar verimli depolanırsa sabit diskiniz bir sonraki dosyayı bulmak için o kadar az süre döner.
Sabit diskinizin belleğini artırdığınızda Windows sabit disk üzerine yazdığı takas dosyasını daha az kullanacağından pil ömrünü uzatmış olursunuz. Vista işletim sisteminde USB bellek çubuğu taktığınızda ReadyBoost (sistem belleğini destekleme) özelliği sayesinde pil ömrünüzü uzatabilirsiniz (bizim denemelerimiz Toshiba tablet PC üzerinde 2 GB USB bellekle pil ömrünü 15-20 dakika daha uzatmayı başardık).
Sık Şarj Edin
Pil ömrünü uzatmanın yollarından birisi de 200$ civarı para harcayarak süreyi ikiye ya da üçe katlamaktır. Pil hücresi sayısının artması miliamper saat (mAh) değerinin artmasına yani pilinizin daha uzun süre dayanması anlamına gelir. Standart dizüstü pilleri genellikle iki hücreli olarak gelir ancak yüksek kapasiteli piller altı, sekiz hatta on iki hücreye kadar çıkabilirler. Yüksek kapasiteli piller standart pillerin yerine takılabilir ya da dizüstünün altına takılarak size daha uzun pil ömrü (ve daha iyi bir yazma açısı) sağlarlar. Daha küçük şarj adaptörleri için de gözlerinizi açık tutun; Kensington ve Targus pek çok model için daha küçük ve hafif güç adaptörleri üretiyorlar. Hava alanında ya da toplantıya katıldığınız oda da dizüstünüzü takabileceğiniz bir fiş olup olmadığına bakmayı unutmayın.
PDA
Dizüstü bilgisayarlarda olduğu gibi PDA'larda da pilin büyük bir kısmı arka plan aydınlatması tarafından tüketilir. Windows Mobile aygıtları için arka plan aydınlatması açık her bir dakika için on dakikalık bekleme süresini harcadığınızı unutmayın, bu yüzden arka plan ışığını mümkün olduğunca çabuk kapanmaya ayarlayın. İşlemci de gücü büyük oranda tüketen bileşenlerin başında gelir - işlemci gücünden %1 kullanan bir uygulama bekleme süresini onda bir oranında azaltır.
El bilgisayarınız üzerinde hangi uygulamanın ne kadar güç tükettiğini görmek için abcPowerMeter programını kullanabilirsiniz. İşlemci hızını "Auto" ya da "Power Saving" ayarlarından birinde bırakın ve avuçiçi bilgisayarlar için işlemci hızını ayarlamanıza izin veren PXA Clocker (
Bağlantıyı görüntüleme izniniz yok, görüntülemek için:
Giriş yapın veya üye olun.
) programını kullanın. Uygulamalar arasında geçiş yapmak yerine onları kapatın çünkü görevler arasında geçiş yapmak çok fazla güç tüketir. Sistemi uyanık tutan uygulamalara dikkat edin; Pocket MSN kullanarak MSN Messenger hizmetine bağlandıysanız güç düğmesine bassanız bile el bilgisayarınız bekleme konumuna geçmez.Kızılötesi bağlantı kapatmayı gerektirecek kadar çok güç tüketimi yapmaz ancak kablosuz ağ ve Bluetooth özelliklerini gerekmediği durumlarda kapatın. İstemediğiniz sesleri kapatın. Eğer el bilgisayarınız aynı zamanda telefon özelliğine de sahipse yüksek sesli telefon melodilerinin ve titreşimin daha fazla güç tükettiğini unutmayın; titreşim motoru aleti hareket ettirmeye yetecek kadar güce ihtiyaç duyar. GPRS, EGDE, 3G ve Kablosuz Ağ kullanarak yapılan internet gezintisi standart telefon görüşmesine göre daha fazla güç tüketir. Eğer telefon sinyalinin zayıf olduğu bir yerdeyseniz telefonunuz ağa bağlı kalabilmek için daha fazla güç tüketir. Telefonu kapatıp açmak pek bir işe yaramaz bu yüzden evinizde telefonun düzgün çekmediği odalar varsa geceleri telefonu burada bırakmayın.
MP3 Çalıcı
Yanlışlıkla çalmaya başlamasını önlemek için Mp3 çalıcınızın "Hold" düğmesini kullanmayı unutmayın, farkında olmadan çalıcınızın pili kendiliğinden bitebilir. Arka plan aydınlatmasını kısa sürede kapanacak şekilde ayarlayın. Güç tüketimini azaltmak için EQ özelliğini kapatın. Eğer iTunes ile şarkılara EQ özelliği eklediyseniz iPod üzerinden "Flat" seçeneğini seçerek EQ'yu kapatabilirsiniz. Otomatik ses yüksekliği ayarını kapatın. Sıkıştırılmamış dosyaları kullanmaktan kaçının; müziklerinizi daha düşük "bitrate" ayarıyla kodlayın ve podcast veya sesli kitap gibi uzun dosyaları bölerek küçültün. Bu sayede dosyalar önbelleğe sığabilir hale gelir ve çalıcınız diske ya da ana belleğe sürekli erişmek zorunda kalmaz.
Hazırlayan:
Mary Branscombe
Çeviren:
Hamdi Kellecioğlu