Polis Akademisi

yeşüLL

limitsizsiniz...!
Özel üye
Kuruluş Amacı


Polis Akademisi'nin amacı; bilimsel özerkliğe sahip, bünyesinde fakülte, enstitü ve meslek yüksekokulları bulunan bir yüksek öğretim kurumu olarak Emniyet Teşkilatı'nın memur, amir ve yönetici ihtiyacını karşılamak, ön lisans, lisans ve lisans üstü eğitim-öğretim yapma, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapmaktır.

Bu amaçlar yerine getirilirken;

* Öğrencilere Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda Atatürk milliyetçiliği, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkelerine bağlı hizmet bilincinin ve mesleki değerlerin kazandırılması sağlanır.
* Milli kültürümüz, örf ve adetlerimize bağlı şekil ve özellikleri ile evrensel kültür içinde korunarak geliştirilir ve öğrencilere milli birlik ve beraberliği güçlendirici ruh ve irade gücü kazandırılır.



Tarihçe


Polis Akademisi, 3201 Sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunun 18. Maddesi gereğince orta ve üst kademe yöneticilerini yetiştirmek üzere, Polis Enstitüsü adı altında bir yıllık meslek içi Yüksek Okul olarak 06 Kasım 1937 yılında kurulmuştur.

Polis Enstitüsü’ndeki Eğitim Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Kararlarıyla 1940 yılında iki yıllık, 1962 yılında üç yıllık yüksek okullar içerisine alınmış olup 1980 yılından itibaren öğretim süresi 4 yıla çıkarılmıştır.


Anayasamızın 132. Maddesi ve Yükseköğretim Kanununun 2. Maddesi gereğince, ayrı bir kanuni yapıya kavuşturulmuş ve 06 Aralık 1984 tarihinde 3087 Sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanunu ile Polis Akademisi adını alıp 4 yıllık lisans düzeyinde eğitim-öğretim veren bir Yükseköğretim kurumu haline getirilmiştir.

Emniyet Teşkilatı’nın ihtiyaç duyduğu diğer branşlardaki personel ihtiyacını karşılamak amacıyla, 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu kapsamında 1989 yılında değişiklik yapılarak 1991 yılından itibaren Fakülte Yüksek Okullar (FYO) adı altında öğrenci alınmaya başlanmış ve bu hizmetlerin yürütülmesi için Polis Akademisi görevlendirilmiştir.

Polis Akademisi; 25 Nisan 2001 tarih ve 4652 sayılı kanunla, Polis Üniversitesi anlayışıyla yeniden yapılandırılmıştır.

Bünyesinde eğitim hizmeti veren Güvenlik Bilimleri Fakültesi, Güvenlik Bilimleri Enstitüsü, 20 Polis Meslek Yüksek Okulu ve Fakülte ve Yüksek Okullar bölümü ile üniversite statüsüne kavuşturulmuştur.


2002 Yılında kuruluşu tamamlanan Güvenlik Bilimleri Enstitüsünde, 4 ana bilim dalında (Suç Araştırmaları - Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi - Uluslararası Polislik Çalışmaları - Trafik Güvenliği ve Yönetimi Anabilim Dalı) yüksek lisans eğitimi verilmesi 18.03.2002 tarihli Yüksek Öğretim Kurulu Yürütme Kurulunca onanmış ve Anabilim Dalları kurulmuştur.



Eğitim-Öğretim Şekli

Polis Akademisi Başkanlığı’nda beş ayrı karakterde Eğitim ve Öğretim yapılmaktadır. Bunlar:


Önlisans Eğitimi

Polis Meslek Yüksek Okullarında; Akademik Eğitim, her eğitim-öğretim yılında 28 hafta olup iki yıllık ön lisans eğitimini kapsamaktadır.


Lisans Eğitimi

4 yıllık lisans eğitimi, Güvenlik Bilimleri Fakültesi’nde verilmektedir. Yabancı öğrencilere ayrıca 1 yıl Türkçe hazırlık eğitimi verilir. Eğitimde devamlılık ve sınıf geçmek esastır. 14’er haftalık iki yarı yılda veya bir öğretim yılında mazeretsiz olarak 20 ders gününden fazla eğitim ve öğretime katılmayanlar tüm sınav haklarını kaybeder ve başarısız sayılırlar.


Yüksek Lisans Eğitimi

Güvenlik Bilimleri Enstitüsü’nde; Yüksek Lisans eğitimini tamamlama süresi dört yarıyıl olup 2 yarıyıl ders, 2 yarıyıl ise tez dönemi olarak öngörülmüştür. Yüksek Lisans eğitimini kazanan teşkilat mensupları 1 yıl ücretli – izinli sayılmaktadır.


Fakülte ve Yüksek Okullar (FYO) Eğitimi

Başkanlığımız bünyesinde, Fakülte ve Yüksek Okullar adı altında teşkilatın ihtiyaç duyduğu uzmanlık alanlarında, nitelikli personel yetiştirilmesi amacıyla özel branşlar hariç Ankara’daki devlet yüksek öğretim kurumlarında öğrenci okutulmakta, ayrıca mesleki ve uygulamalı eğitim dersleri verilmektedir.


Yöneticilik Eğitimi

Emniyet Hizmetleri Sınıfı Personelinin Rütbe Terfi Sınavında başarılı olan 3. Sınıf Emniyet Müdürleri için Yüksek Kademe Yöneticilik Eğitimi ile Başkomiserler için düzenlenen meslekiçi Orta Kademe Yöneticilik Eğitimi Güvenlik Bilimleri Enstitüsünce verilmektedir.

Polis Akademisi Başkanlığı

Telefon : 0 (312) 499 70 02

E-posta : polisakademisi@egm.gov.tr

Adres : Polis Akademisi Başkanlığı Gölbaşı / ANKARA




 
Geri
Top