PORSUK (Taxus baccata )

jeriko

Özel Üye
Özel üye
(Kısaltmalar : Y - Yaygın; E - Endemik ; N - Nadir ; T - Tehlike Altında )

Kuzey Anadolu dağlarında Rize ve Trabzon’da dağınık olarak, Bartın dolaylarında kayın-göknar ormanlarında alt bitki olarak kümeler halinde bulunur. Karabük’ün Elmalıdüz mevkiinde kalker kayalar üzerinde 40-146 cm çap ve 15-30 m boya sahip düz ve dolgun gövdeli bireylere rastlanır.

Yaz kış yeşil ağaççıklar ya da 20 m kadar boylanabilen ve bazen 1 m kadar çap yapan uzun ömürlü sık dallı ağaçlardır. Gövde kabukları kızıl kahverenginde, sürgün kabukları ise yeşil renktedir. Porsuk odunu esnek olduğundan özellikle 16. yy da yay yapımında çok kullanılmıştır.

Hiçbir zaman saf meşcere halinde bulunmaz tek ya da kümeler halinde kayın, göknar, ladin ormanlarında bulunur.

Kireçli toprakları seven porsuk ağacı serbest alanlarda dona karşı duyarlıdır.

Genel görünüşü ve kırmızı renkli meyveleri ile park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılan porsuk ağacının 3 bin yıl yaşayanlarına rastlanır. Yaprak ve genç sürgünlerinde ise "taksol" adlı zehirli bir alkoloid bulunur. (N)
 
Avrupa, Akdeniz ülkeleri ve Kafkasya'da yayılış gösteren porsuk ağacı ülkemizde kuzeyden güneye birçok yörede görülür. Kendi başına büyük ormanlar kurmaz. Kayın, köknar, ladin ormanlarında tek tek veya küçük gruplar halinde bulunur. Bazen küçük bir çalı, bazen sık dallı yuvarlak tepeli bir ağaç formunda görülür.

st9rMbH.webp

Esnek odunu, eski çağlarda yay yapımında kullanılmıştır. Yaprak ve genç sürgünlerinde "taksol" adlı zehirli bir alkoloid vardır. Buna karşın tohumunun kırmızı renkli kapçığı zehirsizdir ve yenir.
 
Geri
Top