• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Pozitivizm (Olguculuk) nedir.

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Pozitivizm felsefede bir görüştür. Buna göre, felsefe sorunları ancak, olgulara dayanılarak, tanıtlı bilimlerin yardımıyle çözülebilir.

Bu görüş ilk önce Fransız filozofu Auguste Comte tarafından ortaya atıldı. Comte'un böyle düşünmesine sebep, 19. yüzyılda insan aklının yeniden değer kazanması, insan aklına güvenin artmasıdır. Bunun sonucu olarak felsefede de bilim yolu, bilimin verileri ölçü olarak alındı. Bu arada Auguste Comte, felsefenin yeni bir görüşle anlaşılması gerektiğini ortaya attı. Ona göre, insan zekası deneyle bağlantısını korudukça yanılmalardan, soyut kavramların aldatıcılığına, kontrolsüzlüğüne düşmekten kurtulur. Bu düşünüş, sonradan az çok değişikliklere uğrayarak genelleşti. İngiliz filozoflardan John Stuart Mill, Herbert Spencer, Fransız filozoflarından Hippolite Taine, Ernst Renan da bu çığırdandır.
 
Olguculuk (Pozitivizm)
Pozitivist felsefe görüşünün kurucusu Fransız filozof Auguste Comte'dur (1798-1857). Comte, felsefeyi metafizik yapısından kurtarmak istemiştir.

19. yüzyılda bilimlerin, özellikle pozitif doğa bilimlerinin gelişmesi felsefeyi de etkilemiştir. A.Comte, felsefeyi de pozitifleştirmek istemiştir. Pozitif felsefe görüşünde bilgi duyularımızın bize kazandırdığı olayların, görünenlerin (fenomen) bilgisidir. Bu bilgi, değişmeyen, mutlak olan bir öz bilgisi olamaz. Olayların ve bunların ardardalığı ve benzerliğinin bilgisidir.

A.Comte'a göre yaşanan çağ, bilim çağıdır. İnsan düşüncesi, bu çağa üç aşamadan geçerek gelmiştir. Comte, bu gelişimi şöyle açıklar:

Teolojik Düşünce Dönemi: Dinsel düşünce dönemidir. Her şey kutsal fikrine göre yorumlanmıştır. Fetişizm (putçuluk), Politeizm (çok tanrıcılık), Monoteizm (tektanrıcılık) dönemleri yaşanmıştır.

Metafizik Düşünme Dönemi: Bu dönemde nesnel gerçekliğin özünde gizli güçler aranmıştır.

Pozitif Düşünme Dönemi: Bu dönem, bilim anlayışının oluştuğu dönemdir. Doğanın kendine göre yasaları vardır. Bilgi, bu yasalara göre oluşur ve bilgi ancak olayların bilgisidir. Böyle bir anlayışın oluştuğu dönemde felsefe de bilimler gibi pozitif olmak zorundadır.
 
Pozitivizm (Olguculuk), felsefi bir görüştür ve olgulara dayanılarak, tanıtlı bilimlerin yardımıyla felsefi sorunların çözümünü savunur. Auguste Comte tarafından ortaya atılan bu görüş, 19. yüzyılda insan aklına güvenin artmasıyla şekillenmiştir. Comte'a göre, bilim verileri felsefede ölçü olmalıdır ve insan zekası deneyle bağlantısını koruyarak doğru sonuçlara ulaşabilir. Bu düşünce daha sonra John Stuart Mill, Herbert Spencer, Hippolite Taine, Ernst Renan gibi filozoflar tarafından da benimsenmiştir. Pozitivizm, felsefenin bilimsel bir yöntemle anlaşılması gerektiğini vurgular ve soyut kavramlara değil somut verilere dayanmayı esas alır.
 
Geri
Top