• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Prostat Hastalıkları Cinselliği Etkileyebilir

Papatya

V.I.P
V.I.P
Prostat hastalıkları orta yaş ve üzeri erkeklerin en sık karşılaştığı sağlık problemlerindendir. İyi huylu prostat büyümesi, prostat kanseri ya da prostat iltihaplanmaları; idrar problemlerine yol açarak sadece fiziksel yakınmalara neden olmaz, erkekleri psikolojik ve sosyal yönden de etkiler. Prostat sorunlarıyla ilgili en çok merak edilen noktalardan biri de cinsel sorunlara yol açıp açmadığıdır. Gerçekten de pek çok erkek gerek prostat hastalıkları gerekse uygulanan tedaviler nedeniyle cinsel problemler yaşar. Burada önemli olan yaşadığınız prostat sorununun ya da aldığınız tedavinin hangi cinsel probleme yol açtığını bilmenizdir. Böylece doktorunuzla birlikte sizin ihtiyaç ve isteklerinize uygun bir tedavi protokolü oluşturabilir ve önlemlerinizi bir an önce alabilirsiniz.

Sertleşme ve boşalma sorunlarına yol açar

Prostat hastalıklarında en sık görülen yakınma idrar problemleridir. Bunun sebebi prostat bezinin yerleşim yeridir. Erkeklere özgü bir salgı bezi olan prostat mesanenin tam altında yer alır, idrarı mesaneden dışarı taşıyan üretra kanalını çevreler. İdrar ve meninin penisten dışarı doğru çıkmasına izin verir. Bu nedenle prostat hastalıklarında üretraya baskı oluşması ve idrar problemleri meydana gelmesi beklenen bir durumdur. Prostat bezinde genel olarak üç tip hastalık görülür: Prostatit denilen prostat enflamasyonu, prostatın iyi huylu büyümesi ve prostat kanseri. Birbirinden oldukça farklı olan bu hastalıkların aslında hepsi aynı idrar sorunlarına yol açar. Sık idrara çıkma, kesik kesik idrar yapma, mesaneyi tam boşaltamama hissi, gece idrara kalkma, idrar yaparken zorlanma, ani idrara çıkma ihtiyacı gibi yakınmalar cinsel yaşamı olumsuz yönde etkiler.

“Prostatit” denilen prostat enflamasyonunda prostat şişer ve hassaslaşır. Bu duruma genelde bakteriyel enfeksiyonlar neden olur. Prostat iltihaplanmaları genelde genç erkeklerde görülse de orta yaş ve sonrasında da sıktır. Bu problem ağrılı sertleşme ve boşalmaya, meni yani spermde kan görülmesine, hatta ileri dönemlerde erken boşalmaya neden olabilir.

“İyi huylu prostat büyümesi”nde prostatın içindeki doku kanser olmayan bir şekilde büyümeye başlar. Orta yaş sonrası oldukça sık karşılaşılan bu durum aslında tehlikeli olmasa da büyüyen prostat üretrayı daralttığı için idrar sorunları oldukça yoğun yaşanır. İyi huylu prostat büyümesi daha çok boşalma bozukluğuna neden olur. Erken boşalma bu hastalıkta sık görülen bir komplikasyondur. Yine bazen iyi huylu prostat büyümesinde de sertleşme sorunu görülebilir.

“Prostat kanseri”nde ise prostat dokuları anormal ve kontrolsüz bir şekilde büyür. Bu kanser özellikle erken dönemlerinde çok sinsi bir hastalıktır, kişide kanserle birlikte prostat büyümesi ve buna bağlı şikayetler mevcut değilse kanserin kendisine özgü hiç bir belirtisi bulunmayabilir. Prostat kanserinde sertleşme ve boşalma esnasında oluşan ağrılara ek olarak kasık ve bacaklarda da ağrı görülebilir. Sertleşme bozukluğu ve cinsel isteksizlik de sık karşılaşılan cinsel problemler arasındadır.

İdrar sorunları cinselliğin kalitesini azaltır

Prostat hastalıklarında meydana gelen idrar yakınmaları nedeniyle pek çok erkek günlük aktivitelerini yaparken bile büyük stres hisseder. İş, okul ya da aile hayatında kendilerine olan güvenleri azalır, sosyal hayattan uzaklaşmaya başlarlar. Bu gerginlik cinsel birliktelik esnasında da yaşanabilir. İdrar sorunu yaşayan erkek, bunun beraberlik esnasında olmasından çekinerek cinsellikten soğuyabilir, cinsel istek problemleriyle karşılaşabilir. Başarılı olamayacağı endişesi ile performans aksiyetesi geliştiren erkek sertleşme sorunları yaşayabilir. Erken boşalma da ileri vakalarda görülebilir.

Tedavilerin payı büyük

Prostat hastalıklarında uygulanan tedavi seçenekleri de cinsel sorunlara yol açabilir.
İyi huylu prostat büyümesinde genelde ilaç ve ameliyat seçenekleriyle tedavi mümkündür. Alfa bloker ilaçlar hastalarda retrograt ejakülasyon yani mesaneye doğru geri boşalmaya neden olabilir. Bu sorun özellikle çocuk sahibi olmak isteyen erkeklerde problem teşkil eder. Sperm penisten dışarı akmak yerine mesaneye aktığından kısırlık oluşabilir. 5-alfa redüktaz engelleyici ilaçlar ise sertleşme bozukluğu yaratır, cinsel isteği azalır ve meni hacmini küçültür. Lazerlerle uygulanan veya açık yapılan prostat ameliyatlarında da bu gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Antibiyotiklerle tedavi edilen prostatın bakteriyel iltihaplanması genellikle cinsel bir yan etkiye neden olmaz. Ancak prostatın kronik iltihaplanmaları ve kronik pelvik ağrı sendromu denilen sorun için etkili genel bir tedavi seçeneği bulunmamaktadır. Bu nedenle doktorlar değişik belirtiler için farklı ilaçlar kullanabilirler. Eğer iyi huylu prostat büyümesinde kullanılan alfa bloker ilaçlar kullanılırsa o zaman yukarıda da açıklanan cinsel yan etkiler meydana gelebilir.

Prostat kanserinde sık uygulanan ve prostatın çevre dokularıyla birlikte alındığı “radikal prostatektomi” ameliyatı yada radyoterapi, kriyoterapi gibi yöntemlerde prostatın yanında bulunan sinirler ve damarlar zarar görebilir. Bu da sertleşme sorununa neden olur. Prostat kanserinde kanserin kendisi de sertleşmeyi sağlayan ve prostata yapışık seyreden sinirleri harap edebilir. Bunlarla birlikte prostat kanserinde uygulana hormon tedavisi yada testislerin cerrahi olarak çıkarıldığı “orşidektomi” ameliyatı da cinsel istek kaybına yol açabilir. ormon tedavisi sinirleri harap etmemesine rağmen vücuttaki testosteronu tamamen ortadan kaldırdığı için kişiyi, cinsel aktivite için isteksiz hale getirir.

DOKTORUNUZLA KONUŞUN

Görüldüğü gibi prostat hastalıkları ve tedavileri pek çok cinsel sorun yaratabilmektedir. Bu nedenle prostat hastalıkları tedavilerinde en önemli nokta, cinsel fonksiyon sorunlarına yol açmayan tedavilerin tercih edilmesidir. Günümüzde tedavi yöntemine karar verilirken, tedavinin cinsel fonksiyona zarar vermemesi hususu da önemle değerlendirilmektedir. Eğer siz de prostat problemi yaşadığınızı düşünüyor yada bir prostat hastalığı nedeniyle tedavi görüyorsanız cinsel problemler yaşayabileceğinizi bilmelisiniz. Bu durumda mutlaka doktorunuzla görüşmeli, yaşadığınız sıkıntıları paylaşmalısınız. Doktorunuz durumunuzu tekrar değerlendirecek ve gerektiğinde tedavi planınızda değişiklikler yapacaktır. Önemli olan sorununuzu geçiştirmemeniz ve çözümünün olduğunu bilmenizdir.

İYİ HUYLU PROSTAT BÜYÜMESİ TEDAVİLERİ VE CİNSEL YAN ETKİLER

TEDAVİCİNSEL YAN ETKİLER
İlaç: Alfa blokerlerRetrograt ejakülasyon
İlaç: 5-alfa redüktaz inhibitörleriSertleşme problemleri, cinsel istek kaybı ve ejakülat hacminde azalma
Ameliyat: Prostatın Transüretral Rezeksiyonu (TURP)Retrograt ejakülasyon ve sertleşme problemleri
Ameliyat: Prostatın Transüretral insizyonu (TUIP)TURP ameliyatından daha düşük retrograt ejakülasyon riski
Ameliyat: Açık prostatektomiTURP’a benzer retrograt ejakülasyon riski ve sertleşme problemleri
Ameliyat: Lazer prostatektomiTURP’a göre daha düşük retrograt ejakülasyon riski
PROSTAT KANSERİ TEDAVİLERİ VE CİNSEL YAN ETKİLER

TEDAVİCİNSEL YAN ETKİLER
Hormon tedavileriSertleşme problemleri, cinsel istek kaybı
Ameliyat: Radikal prostatektomiEjakülat hacminde azalma ve sertleşme problemleri
RadyoterapiSertleşme problemler
Ameliyat: OrcidektomiCinsel istek kaybı, kısırlık ve sertleşme sağlayamamak
 
Geri
Top