Pyoderma (Deri İltihabı) Hastalığı

jeriko

Özel Üye
Özel üye
Pyoderma (Deri İltihabı) Hastalığı Nedeni :
Derinin iltihaplı ve bakteriyel enfeksiyonlarıdır. Oluşumunda en büyük etken, kaşınma, travma, tahriş, tırmık yarası gibi bir nedenle oluşan deri yaralarının enfekte olmasıdır. Enfeksiyonun oluşumunda en sık görülen etken saphylococcus aureus türü mikroorganizmalardır.

Asıl etkene bağlı olarak pyoderma şekillendikten sonra ikincil bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarla pyodermanın şiddeti artabilir.

İmmun yetmezlikler, sistemik hastalıklar, allerji ve dış parazitler deride pyodermayı hazırlayıcı ve artırıcı etkenlerdir.


Epidermis katında gelişen veya daha derin dokulara ilerlemiş bir pyoderma gelişebileceği gibi, lokal veya yaygın pyoderma da şekillenebilir. Bu durum etkene ve derinin bozukluk derecesine göre farklılık gösterir.

Hastalığın seyrinde asıl etken, derideki tahribatın şiddetidir. Derideki lezyon ne kadar derinse oluşan pyoderma da o aranda yagın ve şiddetli olabilir.

Başlangıçta deride sadece tırmık, kaşıntı, travma vb. yaralanmalara bağlı oluşan bir lezyon söz konusudur. Daha sonra bu lezyon bir mikroorganizmanın bulaşması ile iltihaplı bir yaraya dönüşür.
 
Pyoderma (Deri İltihabı) Hastalığı Belirtileri :
Klinik olarak başlangıçta görülebilecek belirtiler, ani başlayan kızarıklık ve püstüllerdir. Püstüller nedeniyle bölgede sızıntıya bağlı olarak kabuklar şekillenebileceği gibi, ağrısız ödemler ve apse de şekillenebilir.

Kedilerde lezyonlar çoğunlukla baş, bacaklar ve kuyruk kökünde sık şekillenir.
 
Pyoderma (Deri İltihabı) Hastalığı Tedavi Yoları/ Sağaltım :
Deride herhangi bir nedene bağlı olarak oluşan yaraların temizliğine dikkat edilerek hastalığın oluşumu engellenebilir.


Herzaman nüks ihtimali olan pyodermalar da gerekli tedaviler yapılmazsa septisemi riski artabilir. Tedavide kullanılacak antibiyotiğin seçilmesinden önce antibiyogram yapılması faydalıdır.
 
Geri
Top