Regl Dönemi Sizi Çıldırtırsa.. Öneriler..

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Adet dönemi sizi çıldırtırsa

Şişkinlik, ruhsal çöküntü ya da aşırı yeme problemlerinizi çözemeyeceğinizi düşünüp sıkıntıya kapılmayın. Aylık kabusunuzdan kurtulmanın yolları var.

Bazen hangisinin en kötü şey olduğuna karar vermek çok zordur, öldürücü sancılar, sinirlilik ya da şişkinlik. Ancak kesin olan bir şey var ki, o da bu sorunları yaşayan tek kişinin sadece siz olmaması. Kadınların yaklaşık yüzde 85'i adet öncesi bu semptomlardan en az birine sahip.

Bu sancılı dönem birkaç gün önce başlar ve birkaç gün ya da bir hafta kadar sürer. Ve bu dönemi en sorunlu geçiren yaş grupları 20 ve 30'lu yaşlardakilerdir. Ancak adet döneminde yaşanan sıkıntıların nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Uzmanlar bu sorunların sorumlusunun vücutta artan ya da azalan hormonlar olduğunu söylüyor. Ancak bu sorunun en büyük sorumlusunun seratonin hormonu olduğuna inanılıyor. Fakat adet döneminde yaşanan sıkıntıların nedeninin tam olarak bilinmiyor olması bu sorunlarla baş edemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. İşte adet döneminde en sık yaşanan sorunlar ve onlarla baş etme yolları.

Adet döneminizden önce vücudunuzun en az iki litre su depoladığı bir gerçektir diye dikkat çekiyor uzmanlar. Ancak vücudun bu kadar su depolamasının gerçek nedeninin tam olarak bilinmediğini de belirtiyorlar.

Neler yapmalısınız?

Bu şişkinlik ve su toplama halinden kurtulmak için adet döneminizden biraz önce ve kanamalarınız süresince tuz tüketimini azaltmalısınız. Yani hazır çorbalar, cips ve fazla tuzlu etlere bu dönemde hayır demeniz gerekiyor. Ayrıca gizli sodyum kaynaklarından da uzak durmanız gerekiyor. Örneğin soda, az yağlı ve az kalorili yiyecekler içecekleri bakımından sodyum kaynağı olara kabul edilirler. Buna ek olarak, biraz garip gelse de bu dönemde ne kadar çok içerseniz vücudunuzun şişkinliği ve su depolaması da azalacak ve fazla suyu atmanıza yardım edecektir. O yüzden günde en az 8 bardak su içmeniz gerekiyor. 30 dakikalık setler halinde yapacağınız egzersizler de terleme yoluyla vücuttaki fazla suyun atılmasına yardımcı olacaktır.

Eğer hala şişkinlikten şikayetçiyseniz, doktorunuza danışıp, yan etkisi olmayan, idrar söktürücü ve böylece vücuttaki fazla suyu atmaya yönelik bir ilaç tavsiye etmesini söyleyebilirsiniz.

Sinirlerinize hakim olun

Kontrolden çıkmış bir ruh hali ve sinirlilik adet dönemi öncesinin en yaygın yaşanan sorunudur. Uzmanlara göre bu dönemdeki sinirliliğin nedeni, vücudun mutluluk hormonu olan seratonin seviyesindeki değişikliklerdir.

Bu soruna karşı atak yapmak için alkol ve kafein tüketiminize dikkat edin. Çünkü alkol ve kafeinin fazlası vücudun seratonin dengelerinde olumsuz etkilere yol açar. Günde 1200 mg kalsiyum olmaya özen gösterin, çünkü kalsiyumun ani ruh değişiklikleri ve sinirlilikle baş etmede etkili olduğu kanıtlanmış durumda. Bunun yanında düzenli egzersizlerinizi ihmal etmeyin.

Duygusal olarak yoğun hissettirecek konuları ve sorunları bu dönemde halletmeye kalkmayın. Örneğin erkek arkadaşınızla sorunlarınızı konuşmak için adet döneminizin sona ermesini beklemenizde fayda var. Eğer kendinizi hala çok mutsuz hissediyorsanız doktorunuza size bir antidepresan ilaç tavsiye etmesi konusunda danışabilirsiniz. Birçok doktor bu sinirlilik hali yaşamınızı kötü etkiliyorsa antidepresan ilaç yazmayı akıllıca buluyor.

Göğüsleriniz mi acıyor?

Karın bölgeniz adet döneminde sorun yaşadığınız tek bölge değildir. Göğüsleriniz de şişip hassaslaşır. Kadınların en az yüzde 10'u her adet döneminde bu sıkıntıyı mutlaka yaşar. Bu durumda aspirin gibi bir ağrı kesici alabilirsiniz. Ayrıca soda, kahve ve çaydan uzak durmaya çalışmalısınız. Bazı doktorlar E vitamini takviyesinin de göğüslerdeki bu hassasiyeti azalttığını düşünüyor. Ve destekleyici bir sutyen giymeyi de ihmal etmeyin.

Fazla yemek mi yiyorsunuz?

Fazla yemek adet döneminin olmazsa olmaz belirtilerindendir ve en çok şikayet edileni tabii ki. Bunun nedeni, vücudunuzda seratonin hormonunu yükseltecek besinlere ihtiyaç duymanız. Bu dönemde kontrolü elden kaçırmamak şartıyla oburluğa teslim olabilirsiniz. Adet çevriminizin ikinci yarısında, ekstra hormonlar üretildiğinden vücut sıcaklığındaki dengelerin tam olarak sağlanabilmesi için fazladan kaloriye ihtiyaç duyulur. Harcadığınız günlük enerji yaklaşık 300 kalori kadar artar. Bu yüzden günlük porsiyonlarınızı kontrollü olarak artırmanız gerekir. Hala iştahınızı kontrol edemiyorsanız, bir arkadaşınızı eve çağırmayı, bir yerlere gitmeyi ya da ellerinizi oyalayacak el işleri yapmanızı öneririz.

Ah şu ağlaklık...

Ağlamaya her an müsait olmak adet öncesi ilk bir iki günde en sık görülen belirtilerindendir. Ve uzmanlara göre bunun nedeni azalan östrojen ve seratonin hormonlarıdır. Ağlamak, stres hormonlarını yok etmenin bir tedavisidir. Sizi sıkan bir şey varsa ağlamak bu sorunlarınızdan da biraz olsun kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Fakat adet dönemi sulu göz haliniz çok şiddetli bir hale gelirse, bir doktor denetiminde rahatlatıcı depresan ilaçlar alabilirsiniz.

Erkek arkadaşınızın desteğini alın

Erkek arkadaşınızın, adet döneminizdeki sıkıntılarınızı tam olarak anlamasının ne yazık ki bir yolu yoktur. Ancak konu hakkında fikri olması ve elinden geleni yapabilmesi için ona yol gösterebilirsiniz. Adet dönemi sıkıntılarının her ay fiziksel ve ruhsal yapınızda bir süreliğine değişiklikler ve olumsuzluklar yarattığını, bunların neler olabileceğini ona anlatın. Yardıma ya da hoşgörüye ihtiyacınız olduğu zamanları ona söyleyin. Hepsinden önemlisi de bu sinirli halinizden onun sorumlu olmadığını ona hissettirin. Sinirinizi ondan çıkarsanız bile suçsuz olduğunu bilmesini sağlayın.
 
bende aşırı karın ağrısı oluyor ağlatan cinsten ve ağrı kesici almadan asla geçmezdi.ama artık yeni bir yöntem buldum en azından sağlıklı ;;)

nane limon içiyorum rahatlatıyor ve ayağımın altına sıcak su koyuyorum ağzıdan eser kalmıyor ;;) tavsiye ederim ;;)
 
Geri
Top