• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Renkler ve zevkler tartışılır mı?

  • Konuyu açan Konuyu açan Simurg
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

Simurg

😉
Özel üye
Bu konuya ünlü isimler şu şekilde cevap vermişler. Genel olarak tartışıldığı üzerinde herkes aynı noktada buluşuyor. :D

Zevkler ve renkler tartışılır mı?

Murat Bardakçı "Bal gibi tartışılır"​

Murat Bardakçı, toplumumuzda yerleşmiş olan “Zevkler ve renkler tartışılmaz” sözünü köşesine taşıdı. “Zevkler ve renkler tartışılır beyler, bal gibi tartışılır. Lâcivert bir ceketin altına grinin tonlarında pantolon giyenler ile yine lâcivert bir ceketin altına kahverengi pantolon geçirenin zevki arasında büyük, çok büyük fark vardır; gri giyen zevkli, laciverdin altında kahverengi ile dolaşan da zevksizdir” diyen Bardakçı, İstanbul âşığı Çelik Gülersoy’un yıllar önce renk uyumunu öğretebilmek için hazırladığı cetveli örnek gösterdi.

Ressam Vedat HAZNECİ, "Zevkleri bilmem ama renkler tartışılabilir"​

Zevkler konusunda bir şey diyemem ama renklerin tartışılabileceğine inanıyorum. Çünkü renkte bir bilgi, deneyim gerektiren bir durum var. Ben renk konusunda tartışılmaz deyip de istediğim şeyleri kullanamam. Örneğin Rönesans döneminde İtalya’da insanlar evlerinin dışına istedikleri renk boyayı süremiyorlarmış, istedikleri renk taşı döşeyemiyormuş. Gerekçe olarak da “Ev sizin, içinde istediğiniz renk boyayı kullanabilirsiniz ancak sokaklar hepimizin” cümlesini sunuyorlarmış. Onun için ben renklerin tartışılabileceğini düşünüyorum. Eğer bu renkler tartışılmayıp da bu konudaki uzmanlara danışılmazsa o zaman ortalıkta olan şeyle alacalı bulacalı, görsel olarak sakıncalı şeyler çıkar.

Sosyolog Nilüfer NARLI, "Zevkleri ve renkleri belirleyen kültürel kodlar vardır"​

Renkler ve zevkler kişiye göre kesinlikle değişir, çünkü bir toplumda zevkleri ve renkleri belirleyen kültürel kodlar vardır. Toplumların zevklerini ve renklerini belirleyen, onların tarihten getirdikleri kültürel mirasları, kültürel kodlar, yaşam tarzları, ailede ve zaman içinde edindikleri alışkanlıklar gibi nedenlerden dolayı da renkleri ve zevkleri yargılayamayız. Renkler ve zevkler kültürden kültüre değişebildiği gibi bireysel tercihlere göre de değişebiliyor. Kişisel faktörler de renkler ve zevklerin belirlenmesinde devreye girer. Bu nedenle renkler ve zevklerden dolayı kişileri yargılamamız yanlış olur.

Tarihçi Erhan AFYONCU, "Herkes birbirinin zevkini ve rengini elbette tartışır"​

Sürekli “Renkler ve zevkler tartışılmaz” diye kullanırız ama hep de tartışılır. Örneğin insanlar rahatlıkla “Bu ne biçim elbise” ya da “Bu nasıl bina” diye gördükleri her şeye karşı eleştiride bulunabiliyor. Kimse “Bu da senin zevkin” demiyor. Günlük hayattaki uygulama, tamamen bu kullanımın tersine bir uygulamadır, herkes birbirinin zevkini ve rengini elbette ki tartışır.

Şarkıcı Yonca EVCİMİK, "Beğeniler, zevkler, hoşlandığı şeyler farklıdır"​

Kişisel zevkler tartışmaya açık olamaz. Herkes ayrı ayrı bir bireydir ve hepimizin beğenileri, zevkleri, hoşlandığı şeyler farklıdır. Dolayısıyla hiçbirimizin zevki, rengi, beğenisi, ilgi alanı aynı ya da benzer olmak zorunda değildir. İyi ya da kötü olur, o ayrı bir konu ancak kimse kimseyi yargılama hakkına da sahip değildir bu tarz konularda. Bu konudaki bir tartışma, karşı tarafa bir şeyleri kabul ettirmeye yönelik olacaktır ki bu da doğru değil.

İç Mimar Semih GÜVEN, "Tartışılmaz herkesin istekleri farklı"​

Tartışılmaz. 15-20 yıldır bu işi yapıyorum. Farklı yaş gruplarından ve eğitim seviyelerinden birçok müşteri tanıdım, her birinin istekleri, bakış açıları ve beklentileri birbirlerinden çok farklı oldu. O yüzden bize güzel gelen şey müşterilerimize güzel gelmeyebiliyor, bizim tercih ettiğimiz şeyleri onlar beğenmeyebiliyor. Bazen bu tür ayrımlarla karşılaşıyoruz. Tabii ki genel bir beğeniden de söz edebiliriz. Ortaya çıkan bir şeyi zaten büyük bir kesim beğenir ya da beğenmez elbette ama yine de insanların yaşadıkları çevre, görgü, aldıkları eğitimle orantılı olarak zevkleri de değişkenlik gösteriyor.

Kimya Mühendisi Aydan ÖZTÜRKATALAY, "Renklerin anlamını vücut kimyamız belirler"​

Zevkler tartışmaya açıktır ancak renkler beyin kimyamızı etkileyen frekanslardır. Vücudumuzda 7 hormon bezi var ve biz herhangi bir nesne gördüğümüz anda renkler beyin kimyamızı etkilemeye başlar. Rengi gördüğümüz anda hormon bezlerimiz harekete geçer. Yapılan bir deneyde mutlu olan, gülmeyi başaran denekler sarı ve tonlarını seçerken, depresyonda olan, az gülen gri ve tonlarını tercih etmiştir. Kırmızıyı gördüğünüz zaman adrenalin ve noradrenalin salgılarsınız, cesaretiniz artar. Turuncuda sindirim sisteminiz çalışır, sosyalleşirsiniz. Sarıyı görünce sinir sisteminiz yatışır, mutlu olursunuz. Maviyi görünce sakinleşirsiniz. Tansiyonu yüksek kişilerin kırmızıdan uzak kalmaları gerekir. Yeşil sakinleştirir. Bu nedenlerle vücudumuzun sağlığı, başarımız ve mutluluğumuz için renk mutlaka olmak zorundadır. Renklerin anlamlarını vücut kimyamız belirliyor.

Peki sizce? Tartışılır mı tartışılmaz mı? :D

 
Kesinlikle tartışılabildiğini düşünüyorum. Örneğin yıllardır renklerin insan yaşamı ve psikolojisi üzerindeki etkilerinden bahsedilir ama beğenmeye gelince tartışılmaz :D Ya da zevk konusuna gelince zaten başlı başına tartışılması gereken bir durum :D

Hatta biraz ileri gidiyorum ve okulunun açılmasını düşünüyorum :D:D
 
Geri
Top