• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Resimli Anlatımlı Kuran Alfabesi-ELİFBA..

wien06

V.I.P
V.I.P
Kur’an-ı Kerim Elifbası’nda 28 harf vardır!
Kur’an-ı Kerim alfabesinin birbirinden güzel 28 harfi var.
Bu harfler, “Elif” harfiyle başlar, “Ye” harfiyle biter. Bu harflerin Türkçede kullandığımız harflerden farklı bir özelliği vardır. Bu harfler sağdan sola doğru yazılır ve yine sağdan sola doğru okunurlar.

lamelif.gifLâmelif:
Lâm ile Elif’in birleşmesidir
Lâmelif, Lâm ve Elif harfinin yanyana gelmesiyle oluşur. Bu da bizlere yazarken ve okurken kolaylıklar sağlar. Onun için Lamelif harfini de Kur’an harflerinden biri sayarız.


harfler1.gif

harfler2.gif
 
Kur’an harflerinin okunuşlarını öğrenelim!
Bütün dünya dilleri içinde, okunması en kolay kitap hiç şüphesiz Kur’an’dır. Kur’an’ın kendine has bir dili ve alfabesi vardır. Biz buna “Kur’an Alfabesi” diyoruz.
Kur’an harflerini öğrenmek ve yazmak çok kolaydır. Zor olan bu harflerin telaffuzu, ağızdan çıkış şeklidir.

Kur’an harflerini öğrenmek ve Kur’an’ı okuyabilmek için bu harflerin Türkçe alfabesindeki karşılıklarını ve okunuş şekillerini de bilmemiz gerekmektedir. Çünkü; Kur’an harflerinden bazılarının okunuş şekilleri ve sesleri, Türkçedekinden farklıdır. Hatta bu harfler içinde, Türkçede sesi bulunmayanlar ve Türkçe alfabede olmayan harfler de vardır.

Onun için biz Kur’an harflerini, mümkün olduğu kadar, ağzımızdan çıkışlarına (mahrece) göre işaret ederek açıklamaya çalışacağız. İşte tek tek Kur’an harflerinin okunuşları:


agiz_elif.gif

agiz_ha.gif
agiz_sad.gif

agiz_kef.gif
 
Harekeler...
Kur’an harfleri içinde sesli harf yoktur. Onun için bu harflerin okunuşunu ancak harekeler ve bazı özel işaretler sağlar.

Şimdi biz elifbamızın bu sayfasından sonraki sayfalarda harekelerden başlayarak konuları “Cezim Şedde Tenvîn Med harfleri Belirlilik Takısı Mukatta Harfleri ve He’nin Okunuşu”nu tek tek tanıtmaya çalışacağız.

Harekeler üç çeşittir. Bunlar üstün esre ve ötre diyerek isimlendirirler. Kur’an harflerinde Türkçedeki (a e i u ü) sesli harflerin yerini üstün esre ötre harekeleri alır. Bu harekeler harfi Türkçedeki gibi kısa okuturlar.


Üstün; harfin üstüne konan sola eğik bir çizgidir. İnce harflere “e” kalın harflere ise “a” sesi verir.


Esre; harfin altına konan sola eğik bir çizgidir. İnce harflere “i” kalın harflere ise “ı” sesi verir.


Ötre; küçük “vâv” harfine benzer ve harfin üstüne konur. İnce harflere “u-ü”arası bir ses kalın
harflere ise “u” sesi verir
 
Geri
Top