RETİNOL İÇEREN GIDALAR
A vitamini oksitlenmiş formda retinoik asit olarak adlandırılır. İyi bir görmenin sağlanması, güçlü kemikler ve sağlıklı bir cildin teşvik edilmesini sağlayan yağda çözünen bir vitamindir. Retinol, A vitaminin aktif formudur ve A vitaminin en kullanışlı şeklidir.
Retinol çoğu hayvansal üründe bol miktarda bulunur. Bitkisel kaynaklarda da bulunan retinol, bunu içeren dengeli bir diyet ile alınmasıyla vücutta sindirilip emilerek vücudun emrine sunulur.
Retinoidler, potansiyel olarak anti-kanser ve anti-yaşlanma bileşikleri gibi ilgi odağı olmuştur. Sentetik formları da bulunan retinolün günlük diyet ile doğal olanın alınması uzmanlar tarafından en iyi yol olarak kabul edilmektedir.
RETİNOL CİLT İÇİN ÖNEMLİDİR
Retinol kırışıklık karşıtı kremlerin vazgeçilmez bir bileşenidir. Retinol cildin yüzeyindeki hücrelerin yıkılmasını sağlar, onları hızlı bir şekilde yok eder ve cildin alt katmanlarından yeni hücrelerinin oluşumunu harekete geçirir. Ayrıca kırışıklıkların başladığı yerlerdeki cildin derin tabakasının kalınlaşmasını ve kolajen yıkımına engel olur. Yanı sıra melanin adı verilen kahverengi lekelerin oluşumunu frenler.
RETİNOL İÇEREN GIDALAR
1- Süt: D vitamini, kalsiyum ve A vitamini bakımından zengindir. Sütteki retinol miktarı yağ içeriği tarafından etkilenmektedir- yağı yüksekse daha az A vitamini. Bir su bardağı tam yağlı sütte 227 IU (Uluslararası Birim) retinol varken 1 su bardağı yağsız sütte 497 Uluslararası Birim retinol bulunmaktadır. Buna ek olarak, süt ürünleri ekstra A vitamini ile zenginleştirilerek daha fazla retinol alımı sağlanabilir.
2- Et ve Tavuk
Retinol et ve kümes hayvanlarında değişen miktarlarda bulunmaktadır. Sığır karaciğeri bulardan en zengin olanları arasında yer alır. 100 gram fırınlanmış karaciğerde 26088 IU A vitamini vardır ve bu günlük alınması gereken miktarın çok üzerindedir. Bunun dışında yumurta, ördek, tavuk eti, balık yağı, karides ve tereyağı gibi gıdalarda da bol miktarda A vitamini bulunmaktadır.
3- Peynir
Peynirin retinol içeriği peynirin türüne bağlı olarak değişir. Keçi peyniri ve krem peynirde daha fazla miktarda retinol bulunurken, diğer peynirlerde bu miktar azalmaktadır.
4- Balık
Ton balığı, uskumru, alabalık, ringa balığı, morina ve somon gibi balıklar esansiyel omega-3 yağ asitleri ve protein açısından zengin kaynaklarıdır. Bu tür balıklar aynı zamanda iyi bir retinol kaynağı olup cilt için yararlı bir kaynaktır.
5- Meyve ve Sebzeler
A vitamini retinol ve beta-karoten olmak üzere iki formda bulunmaktadır. Retinol hayvansal ürünlerde bulunurken beta-karoten ise meyve ve sebzelerde bulunur. Retinol kolay bir şekilde vücut tarafından emilebilen A vitamini formudur. Beta-karoten kolayca absorbe edilmez iken, vücut içinde retinole dönüştürülebilir. Kabak, domates, kavun, lahana, brokoli, mango, greyfurt, papaya, guava, havuç, ıspanak, biber ve kabak bitkileri A vitamininin beta-karoten formunda olan zengin gıdalara verilen birkaç örnektir.
Bunun dışında kırmızı ve turuncu renkteki sebze ve meyveler retinoidler bakımından zengin kaynaklardır.
DİĞER FAYDALARI NELERDİR
Kanserin önlenmesinde retinoidlerin rolü halen araştırılmaktadır. Amerikan Kanser Derneği’ ne göre bazı retinoidlerin, birkaç hayvan ve insan üzerine yapılan çalışmalarda, normal hücrelerin kanser hücrelerini haline gelmesini önlemede yardımcı olduğunu göstermiştir.
A vitamini oksitlenmiş formda retinoik asit olarak adlandırılır. İyi bir görmenin sağlanması, güçlü kemikler ve sağlıklı bir cildin teşvik edilmesini sağlayan yağda çözünen bir vitamindir. Retinol, A vitaminin aktif formudur ve A vitaminin en kullanışlı şeklidir.
Retinol çoğu hayvansal üründe bol miktarda bulunur. Bitkisel kaynaklarda da bulunan retinol, bunu içeren dengeli bir diyet ile alınmasıyla vücutta sindirilip emilerek vücudun emrine sunulur.
Retinoidler, potansiyel olarak anti-kanser ve anti-yaşlanma bileşikleri gibi ilgi odağı olmuştur. Sentetik formları da bulunan retinolün günlük diyet ile doğal olanın alınması uzmanlar tarafından en iyi yol olarak kabul edilmektedir.
RETİNOL CİLT İÇİN ÖNEMLİDİR
Retinol kırışıklık karşıtı kremlerin vazgeçilmez bir bileşenidir. Retinol cildin yüzeyindeki hücrelerin yıkılmasını sağlar, onları hızlı bir şekilde yok eder ve cildin alt katmanlarından yeni hücrelerinin oluşumunu harekete geçirir. Ayrıca kırışıklıkların başladığı yerlerdeki cildin derin tabakasının kalınlaşmasını ve kolajen yıkımına engel olur. Yanı sıra melanin adı verilen kahverengi lekelerin oluşumunu frenler.
RETİNOL İÇEREN GIDALAR
1- Süt: D vitamini, kalsiyum ve A vitamini bakımından zengindir. Sütteki retinol miktarı yağ içeriği tarafından etkilenmektedir- yağı yüksekse daha az A vitamini. Bir su bardağı tam yağlı sütte 227 IU (Uluslararası Birim) retinol varken 1 su bardağı yağsız sütte 497 Uluslararası Birim retinol bulunmaktadır. Buna ek olarak, süt ürünleri ekstra A vitamini ile zenginleştirilerek daha fazla retinol alımı sağlanabilir.
2- Et ve Tavuk
Retinol et ve kümes hayvanlarında değişen miktarlarda bulunmaktadır. Sığır karaciğeri bulardan en zengin olanları arasında yer alır. 100 gram fırınlanmış karaciğerde 26088 IU A vitamini vardır ve bu günlük alınması gereken miktarın çok üzerindedir. Bunun dışında yumurta, ördek, tavuk eti, balık yağı, karides ve tereyağı gibi gıdalarda da bol miktarda A vitamini bulunmaktadır.
3- Peynir
Peynirin retinol içeriği peynirin türüne bağlı olarak değişir. Keçi peyniri ve krem peynirde daha fazla miktarda retinol bulunurken, diğer peynirlerde bu miktar azalmaktadır.
4- Balık
Ton balığı, uskumru, alabalık, ringa balığı, morina ve somon gibi balıklar esansiyel omega-3 yağ asitleri ve protein açısından zengin kaynaklarıdır. Bu tür balıklar aynı zamanda iyi bir retinol kaynağı olup cilt için yararlı bir kaynaktır.
5- Meyve ve Sebzeler
A vitamini retinol ve beta-karoten olmak üzere iki formda bulunmaktadır. Retinol hayvansal ürünlerde bulunurken beta-karoten ise meyve ve sebzelerde bulunur. Retinol kolay bir şekilde vücut tarafından emilebilen A vitamini formudur. Beta-karoten kolayca absorbe edilmez iken, vücut içinde retinole dönüştürülebilir. Kabak, domates, kavun, lahana, brokoli, mango, greyfurt, papaya, guava, havuç, ıspanak, biber ve kabak bitkileri A vitamininin beta-karoten formunda olan zengin gıdalara verilen birkaç örnektir.
Bunun dışında kırmızı ve turuncu renkteki sebze ve meyveler retinoidler bakımından zengin kaynaklardır.
DİĞER FAYDALARI NELERDİR
Kanserin önlenmesinde retinoidlerin rolü halen araştırılmaktadır. Amerikan Kanser Derneği’ ne göre bazı retinoidlerin, birkaç hayvan ve insan üzerine yapılan çalışmalarda, normal hücrelerin kanser hücrelerini haline gelmesini önlemede yardımcı olduğunu göstermiştir.