Romatizma hastası olabilirsiniz!

'katniss'

Üstat
Yağmurlu havanın habercisi olarak bilinen romatizmanın aslında 200 çeşidi var...

Çarşamba Devlet Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Selçuk Tepe, halk arasında yağmurlu havanın habercisi olarak bilinen romatizmanın, aslında 200'den fazla çeşidi olan önemli bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Dr. Tepe, “Kas iskelet sistemindeki yapıları tutan romatizma, ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğu gibi sorunların yaşanmasına neden oluyor. Romatizmanın, iltihaplı ve iltihaplı olmayan 2 ayrı türü bulunuyor. Özellikle iltihaplı romatizmaya doğru ve zamanında tedavi uygulanmadığı takdirde hayatı kâbusa çeviren ağrı ve şişlikler yaşanabiliyor. Öyle ki bazı hastalar bu sorun nedeniyle yürüyemez hale bile gelebiliyor.” dedi.

Doktor Selçuk Tepe, ayrıca, stres, D vitamini eksikliği, fazla kilo ya da nemli ortamda geçirilen uzun zamanların da romatizmanın oluşmasına büyük bir zemin hazırladığını ifade etti.

"ROMATİZMA KADIN ERKEK AYRIMI YAPIYOR"

Romatizma'nın kadın erkek ayrımı yaptığını da anlatan Tepe, “Birbirinden farklı çok fazla çeşidi bulunan romatizmada, tiplerine göre cinsiyet ayrımı da görülüyor. Bazı romatizma türlerine erkeklerde, bazılarına ise kadınlarda daha sık rastlanıyor. Ama romatizma rahatsızlığının kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla daha fazladır.” dedi.

ROMATİZMAYA KARŞI ÖNERİLER

Romatizmaya karşı özel öneriler de veren Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Selçuk Tepe, şunları ifade etti: "Genetik yatkınlığa dikkat edilmeli, fazla kilolardan kurtulmalı, beslenme düzeninize balık, ısırgan otu, yumurta gibi yiyecekleri eklemelisiniz. Günde en az 2 litre su içilmelidir. 6 ayda bir dişlerinizi kontrol ediniz. D vitamini takviyesi almalısınız. Eklem şiş ve hastalık aktifken fazla hareket etmeyin. Soğuk ve nemli ortamlardan kaçının. Sigara kullanmayın. Travmalara karşı tedbirli olun. Stresten uzak durun. Hastalığın alevlenme döneminde buz uygulayın. Fizik tedaviye önem verin.”

 
Geri
Top