Safra kesesi taşları, açık tenli kadınları etkiliyor

MeRciMeK

V.I.P
V.I.P
Türkiye'de her 10 kadından birinde safra kesesinde taş bulunduğunu söyleyen Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Taşçı, "Özellikle açık tenli kadınlar dikkatli olmalı" dedi.
Görülme sıklığı yaşla birlikte artan safra kesesi taşları, çoğunlukla karın ağrısı, bulantı ve kusmayla belirti veriyor. Safra kesesi taşları ise en çok tıkanma sarılığına neden oluyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Taşçı, tıkanma sarılığın belirtileri arasında 'göz beyazlarının sararması, idrar renginin koyuluğu ve büyük abdestin renksizleşmesinin sayılabileceğini belirtti.

BERABERİNDE GÖRÜLEN HASTALIKLAR

Safra kesesi taşlarının kolestrol ve pigment taşları olarak ikiye ayrıldığını kaydeden Prof. Taşçı, şunları kaydetti: "Kolestrol taşları, kolesterolün safra kesesi içine çökmesi nedeni ile oluşuyor. Pigment taşları, koyu renkli taşlardır ve genellikle siroz, safra yolları tıkanıklığı, kan yıkımı olan hastalıklarda görülür"

ERKEKLERDEN 4 KAT FAZLA

Bazı durumlarda ölüme bile götürebilecek safra kesesi taşlarının bayanlarda erkeklerden 4 kat daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Prof. Taşçı, "Özellikle beyaz tenli ve kilolu bayanlarda, zayıf ve esmer tenli bayanlara oranla görülme riski çok daha fazladır" diye konuştu.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Erken teşhisin çok önemli olduğunu dile getiren Prof. Taşçı, "Safra kesesi hastalıklarında ultrasonografi, bilgisayarlı karın tomografisi, MR ve endoskopi ile safra yollarının alt kısmının görüntülenmesi, kan ve idrar tetkikleri ile tanı konuyor. Geç kalmadan muayene olmak gerekiyor" dedi.

ÖLÜME SÜRÜKLEYEBİLİR

Gecikmiş hastaların sağlıklarına kavuşmasının daha zor olduğunu aktaran Prof. Taşçı, "Hem cerrahi teknik zorlaşıyor hem de hastanede kalış süresi uzuyor. Ayrıca, safra yolu taşlarının yol açtığı sarılık ve pankreatit gibi klinik tablolar ölüm tehlikesini de birlikte taşımaktadırlar" şeklinde konuştu.

TEDAVİ EDİLMEZSE

Taşlı safra keseleri ameliyat edilmediği takdirde tıkanıp, şişip delinebileceğinin anlatan Prof. Taşçı, "Tıkanma sarılığı ve buna bağlı karaciğerin bozulmasına neden olabilir. Uzun süre safra kesesinde taş olan hastalarda safra kesesinde kanser gelişme riski vardır ve bu komplikasyonların hepsi ölüm nedeni olabilir. En çok korkulan komplikasyon ise ölüm riski çok daha yüksek olan taşın safra yoluna düştüğü pankreasın ağzını tıkayıp pankreatite neden olduğu durumdur" dedi. Prof. Taşçı, belirtilerin dikkate alınması ve doktor kontrollerinin ihmal edilmemesini tavsiye etti.
 
Geri
Top