Bir önceki tekrar ısıtılmaması gereken yiyecekler konusundaki hızımdan hiçbir şey kaybetmeden ikinci mutfakla ilgili konumu açıyorum, bu konu da bir hayli ilginç ve bilinmesi gerekiyor. Hele ki zeytinyağının ülkemizde aşırı pahalandığını da göz önüne alırsak önemi daha da artıyor
Sahte zeytinyağlarının çoğaldığına dikkat çeken uzmanlar, zeytinyağını sahtesinden ayırmanın püf noktalarını açıkladı. Uzmanlara göre, zeytinyağının renginin pembeleşmesi ve dolaptan çıkan yağın hızla erimesi sahte olduğunun göstergesi.
Gerçek zeytinyağı 0 ile - 6 derece arasında donar ve kristalleşir. Bunun için bir bardak zeytinyağını dondurucunuza koyun ve yarım saat sonra çıkarın. Eğer bardaktaki zeytinyağının her noktası aynı şekilde donduysa gerçektir; ancak bir kısmı donup bir kısmı sıvı olarak kaldıysa aldığınız zeytinyağı sahte olabilir.
Gelelim asıl konumuza. Sahte zeytinyağı nasıl anlaşılır?
Sahte zeytinyağlarının çoğaldığına dikkat çeken uzmanlar, zeytinyağını sahtesinden ayırmanın püf noktalarını açıkladı. Uzmanlara göre, zeytinyağının renginin pembeleşmesi ve dolaptan çıkan yağın hızla erimesi sahte olduğunun göstergesi.
1. RENGİ PEMBELEŞİYORSA SAHTEDİR
Sahte zeytinyağına dikkat etmemiz gerekir. Fiyatların yüksek olması tağşiş zeytinyağı olayının yaygınlaşmasını sağlıyor. Öncelikle dondurulan zeytinyağının dolaptan çıkarıldığında hızlıca erimesi sahte, blok şekilde erimesi ise hakiki olduğunu gösteriyor. Bunun dışında en kolay yöntem bardağa konulacak zeytinyağına tuz ruhu katılmasıdır. Eğer tuz ruhu katıldıktan sonra zeytinyağı rengini koruyorsa bu hakiki zeytinyağıdır. Eğer rengi pembeleşiyorsa sahtedir.Gerçek zeytinyağı 0 ile - 6 derece arasında donar ve kristalleşir. Bunun için bir bardak zeytinyağını dondurucunuza koyun ve yarım saat sonra çıkarın. Eğer bardaktaki zeytinyağının her noktası aynı şekilde donduysa gerçektir; ancak bir kısmı donup bir kısmı sıvı olarak kaldıysa aldığınız zeytinyağı sahte olabilir.