Sakız duvarı

incikk

Üstat
Sakız, çiklet ya da ciklet, çiğnemek için tabletler veya kısa şeritler halinde hazırlanan şekerli ve şekersiz bir maddedir. Çiklet sözcüğü aslında ABD'li Cadbury Adams firmasının ürettiği Chicklets marka sakızlardan dolayı Türkçeye yerleşmiştir.

Manilkara zapota adlı ağaçtan elde edilen lateks kimyasal yollarla temizlenir. Temizlenen lateks maddesine şeker, nişasta ve koku verici maddeler konularak modern usüllerle sakız yapılır. Fiyatının çok ucuz oluşu bilhassa çocukların fazla kullanmasina sebep olur.

Eski Yunanlıların ve Kızıldereliler'in ağaçlardan elde ettikleri sakızları baharatlayarak çiğnedikleri bilinir.

Dişlerin sağlıklı kalması için şekersız sakız çiğnenmesi önerilir. Günümüzde sakızların büyük çoğunluğu xylitol, sorbitol ve maltitol gibi maddeler ile tadlandırılır. Xylitol'un diş çürüklerini önlediği düşünülmektedir. Sigarayı birakmak isteyen kişilere özel nikotin içeren çikletler de piyasaya sunulmuştur.

sgpqX19.webp

zZttAxR.webp
 
Çiğnenmiş Sakız Duvarı

Amerika’da uzaktan bakıldığında rengarenk görünen ve aslında çiğnenmiş sakızlardan oluşan bir duvar var. Bu duvarın hikayesi için 1990’ların başlarına kadar gitmek gerekiyor. Seattle’da Post Alley’de tiyatro bileti almak için kuyrukta beklerken çiğnedikleri çikletleri duvara yapıştıran insanlar bir gelenek başlatmış. Yetkililer bu görüntüden ilk olarak çok rahatsız olmuş olacaklar ki, duvar kazınarak temizlenmiş. Ancak sırada bekleyen insanlar bu alışkanlıklarından vazgeçememiş…

Sonrasında akışına bırakılan bir sakız yapıştırma furyası öyle almış gitmiş ki; şimdi Seattle’a yolu düşen herkesin en az bir kez bu duvarı ziyaret etmesi ve önünde çeşit çeşit fotoğraflar çektirmesi farz olmuş. Adeta tarihi bir mekan gibi turistlerin ilgisini çeken bu duvar, ilk duyduğunuzda kulağa pek hoş gelmese de fotoğraflardaki o rengarenk görüntü binlerce insanın ağzından çıkan sakızların gerçeğini dönüştürüyor.

Her kim ki Seattle’da gidilmesi gereken ilk on yer arasına adını altın harflerle yazdıran bu çiklet duvarının yanından geçip de ağzındaki sakızı o duvara yapıştırmazsa tüm uğursuzlukların onu bulacağına inanılır. Bir de yapıştırdıkları sakızın içine para sıkıştıranlar var ki onların sayısı da azımsanmayacak kadar çok.

İster inanın ister batıl inanç deyin geçin bu dilek dileme duvarı 20 yıldır aynı ihtişamıyla Amerika’daki konumunu korumakta.

Seattle’a giderseniz çikletinizi yapıştırmadan dönmeyin!
 
Geri
Top