Sara (epilepsi)

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Sara

Epilepsi birincil idyopatik, kriptojenik, ikincil semptomatik olarak iki grup içinde toplanan nedenlerden ortaya çıkar. Birincil grupta bugüne kadar yapılan bütün incelemelere karşın kesin bir neden saptanmamıştır. İkincil grupta genellikle beynin yapısal ve işlevsel bir bozukluğu söz konusudur. Akut ve kronik organik ruhsal bozukluklara yol açan bütün nedenler aynı zamanda ikincil epilepsinin de nedeni olabilir. Birincil idyopatik epilepsinin kaynağı beyin sapının üst bölümü ve talamustur. Nöbetler bu bölgeden kendiliğinden başlar ve beyin kabuğuna yayılır. Jeneralize nöbetlere yol açar. İkincil semptomatik nöbetler beyin kabuğundan başlar. Beyin sapma, orta beyne ve ta-lamusa yayılarak jeneralize nöbetler ortaya çıkar.
Tanı: Epileptik nöbetler anatomik ve nörofizyolujik özelliklerine ve klinik belirtilerine göre çeşitli biçimde sınıflandırılmıştır. Günümüzde, geçerli olanı uluslararası sınıflandırmadır. Bu sınıflandırmada nöbetler önce (bölgesel) ve (yaygın) olmak üzere ikiye ayrılır.

Bölgesel nöbetler beyin kabuğunun belidi bir bölgesinden kaynaklanır. Genel olarak, bilinç bozukluğu olanlar ve olmayanlar diye iki alt grup içinde toplanır.

Bilinç bozukluğu olan bölgesel nöbetler aşağıdaki klinik belirtileri:

Sâdece gelip geçici bilinç bozukluğu.

Duygulanım bozukluğu.

Bilişsel bozukluk.

Algı ve düşünce bozukluktan.

Hareket bozuklukları,ruhsal otomatizm.

Birleşik tipler

Parsiyel nöbetler yayılıp yaygın nöbetlere dönüşebilir. Joıar^ize nöbetler aşağıdaki klinik nöbetleri gösterirler:
Bilinç bozukluğu ile birlikte olan ve karmaşık belirtilerle ortaya çıkan parsiyel nöbetler, özellikle, temporal lopta bulunan odaklardan kaynaklanır. Bu nöbetlerde görülen belirtiler bütün ruhsal bozuklukları ve hastalıktan hatırlatabilir. Ancak, gelip geçici olmaları, kısa sürmeleri ve bilinç bozukluğu göstermeleriyle epilepsiyi düşündürürler.

Öte yandan, epilepsi nöbetleri gösterenlerde, bu nöbetlerin jjrçrcyfo ¿a çeşitli ruhsat bozukluk ve hastalık belirtilen ortaya çt-kdbibr Bu belirtiler çoğunlukla paranoid tipte şizofreniyi, paranoid bozukluktan, duygulanım bozukluktan™ düşündürecek biçimde toplanır. Uzun sürer.

Epilepsi nöbetlerinin öncelikle nöbet nöbet gelen öteki sis» temlerle ilgili bozukluklardan, hastalıklardan aynlması gereklidir. Bunlann başında dolaşım ve solunum sistemi hastalıktan bulunur. Kalp hastalığı, aort ve mitral darlığı, primer pulmoner hipertansiyon, Adams-Stokes sendromu, gelip geçici iskemik nöbetler düşünülmelidir.

Metabolik bozukluklardan hipoglisemi, hiperglisemi, hipo-kalsemi de epilepsiye benzer belirtiler ortaya çıkabilir.

Tonik-Klonik nöbetler histerik nöbetlerle kanşır. Nöbetlerin gece gelmesi, dil ısırma, idrar kaçırma, epilepsi olasılığını arttırır. Ancak aynı hastada epilepsi ve histerinin birlikte bulunabileceği de düşünülmelidir.

Epilepsi, çeşitli uyku bozukluklarıyla da karışabilir. *

Epilepside görülen ruhsal bozukluk ve hastalıklar bütün ötekileri e kanşabilir.

Epilepside gerçek tanı ve ayırıcı tanı EEG ile yapılır. Ancak klinik olarak epileptik olanlann %10-20’sinde EEG’nin normal bulgular verdiği, buna karşın EEG’si bozuk olanlann %10-20’sinde klinik olarak epilepsi bulunmadığı da düşünülmelidir.

Özcan Köknel'in Ruh Sağlığı kitabından alıntıdır.
 
Geri
Top