Anavatanı Orta Amerika’da bulunan Meksika ‘da yetişmektedir. Doğada 300 türü bulunan Agave cinsinin A.americana’dan başka süs bitkileri yetiştiriciliğinde önemli olan türleri A.filifera ve A.victoria-reginae’dir.
Anavatanı Orta Amerika’da bulunan Meksika ‘da yetişmektedir. Doğada 300 türü bulunan Agave cinsinin A.americana’dan başka süs bitkileri yetiştiriciliğinde önemli olan türleri A.filifera ve A.victoria-reginae’dir. Yaprakları rozet dizilişli dikenli ve sivri uçlu olup yaprak kenarları boyunca testere biçiminde yeşil mavimsi yeşil ve alacalı renklerde olup üzerleri mumlu yapıdadır.Çiçekleri oldukça uzun bir sap üzerindeküçük kırmızımtrak yeşil renkli sukkulent karakterli bitkilerdir.
Yetiştirme İstekleri
İklim İstekleri
Optimum yetiştirme sıcaklıkları 15-20 C arasındadır. Fakat kış aylarında sıcaklığın 5 C’ nin altına inmemesi gerekmektedir. Orantılı nem miktarı düşük olan yerlerde zarar görmeden yetişebilir. Aydınlık ve güneşli yerlerde iyi yetişir.
Yetiştirme Tekniği
Sarı Sabır’ın üretimi tohum ve ayırma ile yapılır. Tohumlar John Innes tohum kompostuna nisan ayında ve 21 C’de ekilir. Ancak tohumla üretim pek yaygın kullanılmamaktadır. Üretimi daha çok rozetin etrafındaki kök sürgünlerinden oluşan yavruların ayrılması suretiyle yapılır. Sürgünlerin keskin bir bıçakla alınarak birkaç gün kurumaya bırakılır. Daha sonra John Innes saksı kompostu No.2’ ye dikilirler.
Bakım
Her 3-5 yılda bir Mart ayında saksı değiştirmesi yapılır. Nisan-Ağustos ayları arası 2 haftada bir kez 1 g/l kaktüs gübresi verilir. Yazın her 2-3 günde bir bol kışın ise bitkide kök ve gövde çürümelerini önlemek için 10-15 günde bir çok az miktarda sulanırlar. Kuruyan çürüyen yaprakların koparılmaması gerekir. Kesilip bitkiden uzaklaştırılması en iyisi olacaktır.
Hastalık ve Zararlılar
En önemli Hastalıklardan biri Kurşuni Küf ve Antraknoz; zararlıları ise Kabuklu ve unlu bitlerdir. Kurşuni küf; Yaprak gövde ve çiçeklerde etkilidir. Fazla nemli ortamlarda bu bitki kısımlarının üstlerini gri küf tabakası kaplar. Bulaşmalar çiçeklerde küçük koyu renkli lekeler halinde görülür. Uzun süre devam eden %85’in üzerindeki orantılı nem ve özellikle 15-25 C sıcaklıklarda hastalığın yayılması için en uygun ortamdır. Mücadelesi ve alınacak önlemler için; Yayılma koşulları olan sıcaklık ve nem oranlarını uygun düzeyde tutmak Hastalık parazit olduğu için bitkiyi yaralayan ve zarar veren her türlü faktörden kaçınılmalı Captan 50 su ile karışabilen toz halindeki ilaç yani formülasyonu w.p. olarak 10lt ‘ye 1lt suya doz uygulanarak 15 gr uygulanmaktadır. Dichlofluanid 50 w.p. 10/1 dozda 20g preparat uygulanır. Vinclozolin 50 w.p. 10/1 dozda 7.5g preparat uygulanır. Antraknoz Belirtileri yaprak uçlarının önce sarımtırak sonra esmer ve en sonra da koyu kahverengi bir renk aldığı uç yanıklığı şeklinde belirir. Kurak yörelerde kaloriferli ve havasız ortamlarda yetişen bitkilerde neden olan yapraklarda kavrulma ve yaprak dökümü Antraktoz ile karıştırılmaması gerekir. Mücadelesi Sporların yayılmasını önlemek için hastalıklı yapraklar toplanıp yok edilmelidir.
Kabuklu ve Unlu Bitler Kabuklu bitler; koşnil adı da verilmektedir. Vücutları çıplak ya da mumsu bir tabaka ile kaplı olabilmektedir. Oldukça kalın kabuklu veya örtülü olabilir.Renkleri sarımsı kahverengi beyaz gri donuk kırmızı ve siyah olabilir. İnce uzun hortumuyla bitkinin yaprak ve saplarını sokarak bitki öz suyunu emerek beslenir. Salgıladıkları tatlı madde sayesinde fumajin mantarlarının çoğalmasına neden olur. Yapraklar sararır kurur ve dökülür. Mücadelesi Azinphos-methyl 25 W.P.(Su ile karışabilen toz halinde) 10/1 doz 20 g preparat Methidathion 40 E.C. (Sıvı görünümünde genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren) 10/1 dozda 7.5 cc preparat Chlorprifos-ethyl 48 E.C. (Sıvı görünümünde genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren) 10/1 dozda 10 cc preparat Ethion 48 E.C. (Sıvı görünümündegenellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren) 10/1 dozda 15 cc preparat şeklinde etkili olan ilaçların uygulaması yapılmalıdır.
Unlu bitkiler; kabuklu bitkilerle akraba olmalarına rağmen süs bitkilerindeki önemleri dolayısıyla farklılık göstermektedir.
Sarımsı renkte olan vücudun üzeri una benzer mumlu maddelerden oluşmuş bir örtü tabakasıyla kaplı olduğundan beyaz renkte görünür.
Kabuklu bitkilerle bitkilerde benzer zararlar göstermeleriyle birlikte ilaçlarla mücadelesi şu şekilde yapılmaktadır;
Azinphos-methyl 35 E.C. (Sıvı görünümünde genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren) 10/1 dozda 10 cc preparat Dichlorvos 50E.C. (Sıvı görünümünde genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren) 10/1 dozda 20 cc preparat Diazinon 20 E.C. (Sıvı görünümündegenellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren) 10/1 dozda 20 cc preparat Malathion 50 E.C. (Sıvı görünümünde genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren) 10/1 dozda 20 cc preparat seklinde hazırlanıp bitkiye verilir.
Alıntıdır.