Şaşılık...

MeRciMeK

V.I.P
V.I.P

Bebeklerde göz problemi olup olmadığını fark etmek bazen hiç de kolay değil.

Bebeğinizin gözleri 3. aydan sonra farklı yönlere doğru bakıyorsa buna şaşılık denir. Bu hastalık genellikle bebeklerin % 2-3'ünü etkiler. Bir göz daha güçlüyse beyin güçsüz olan gözün görmesini engeller. Bu da o gözün tembelleşmesine neden olur. Şaşılık, kendi kendine geçmez. Bu yüzden gecikmeden bir an önce tedaviye başlamanızda yarar var.

Belirtileri
Bebeğinizin gözleri farklı taraflara bakıyorsa bunu anlamanız kolay olur. Eğer yavrunuzun bakışları donuk ve zayıfsa ya da çift uzaklıkta görüyorsa bunu size anlatamaz. Bu durumda bir oyuncağını yüzüne 20 cm olacak şekilde tutun ve sağa sola oynatın. Bebeğiniz 4 aylıkken iki gözüyle de oyuncağı yakalayabilir. Belki sadece tek gözün şaşılığı devam eder. Bu durumda doktorunuz tedaviye başlar.

Tedavisi
Üç farklı tedavi seçeneği var.

*Tek Gözü Kapama
Şaşı olan göz tembelleşirse iyi gören göz bir süre kapalı tutulur. Bunun için de genellikle gazlı bez sarılıp çocuğun tek gözüne yara bandıyla tutturulur. Böylece zayıf olan göze egzersiz yaptırılmış olur. Bunu doktorunuzun uygun gördüğü saat aralıklarında yapmanız gerekir. Bu bir saat ya da bir gün boyunca olabilir.

*Gözlük
Çocuğunuzun göz tembelliği dışında başka bir göz kusuru da varsa gözlük takması önerilir. Bazılarının görme bozukluklarının düzelmesi için küçüklüğünden itibaren gözlük takması gerekir. Çocuk gözlükleri çok hafi f olur ayrıca camları da kolay kolay kırılmaz. Bazı durumlarda çocuk gözlük takarken sağlıklı gözün de gazlı bezle kapatılması önerilir. Böylece gözlük gazlı bezin düşmesini de önler.

*Ameliyat
Hasarlı gözdeki kasların sıkıştırılması için ameliyat gerekebilir. Eğer çocuğunuzun ameliyat olacağı söylenirse telaşlanmayın. Bu sadece gözün içinden dışına doğru uzanan kasların hareket etmesini sağlayan ufak bir operasyon.

Size düşen görevler...
Çocuğunuzu gözlük takması için cesaretlendirin. Gözündeki gazlı bezi çıkarıp bir kenara atmasına engel olun. Gözlük taktığı zamanlarda başka bir şeylerle meşgul olmasını sağlayın. Böylece bebeğinizin hem dikkati dağılmış olur, hem de tembel olan gözü çalışır.
 
Geri
Top