• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Şeker Hastalığı, Ayakları Nasıl Etkiler?

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Diyabet yani şeker hastalığı ilerledikçe sinirlerde ve damarlarda birtakım hasarlar meydana gelmeye başlar. Bu iki taraftan oluşan hasar bir taraftan organların bozulmasına sebep olur, öbür taraftan birbirlerine de zarar vermeye devam ederler. Ayaklar, bu iki yapının zaman geçtikçe çoğalan hasarından en çok etkilenen uzvudur.

Sinir Hasarı yani, Diyabetik Nöropati:
Şeker hastalığında sinirler hasar görür. Ayak kasları ve cildi uyaran sinirlerde alınan hasar, oldukça erken bir dönemde ortaya çıkar. Ayaklardaki sinirlerin aldığı hasar oranına göre ayakların hissi azalır ya da tümden hissizleşebilir. Bu durumda ayak tabanı ya da kenarlarında meydana gelen yaralanmalar hissedilmeyebilir. Ayaklarda sık ve ağır infeksiyonlar ortaya çıkabilir.

Damar Hasarı: Şeker hastalığı damarlarda daralma ya da tıkanıklıklara yol açabilir. Damardan kan akışının azalması ya da durması ayakların beslenmesinin bozulmasına sebep olabilecek bir etkendir. Ayakları besleyen bu damarların hastalıklarına periferik damar hastalıkları ismi verilir. Sigara kullanımı mevcut ise, bu damarsal problemler çok daha fazla ciddileşir.

Diyabetik ayak ismi verilen durumun ortaya çıkmasında bu iki tip hasar hemen hemen her zaman beraber ortaya çıkar. Diyabetik ayak zemininde gelişen en küçük problemler çok kısa bir zaman içinde önü alınamaz ciddi durumlara dönüşebilir. Ayağına batabilecek çok ufak bir kıymık dahi ya da ayakta yer alan nasırın koparılması dahi bu gibi problemlere yol açabilir. His kaybı yaşayan, beslenmesi güçlü olmayan ve travmaya açık olan bu bölgelerde derhal iltihaplı bir sorun gelişir. Şayet bu durum erkenden fark edilmez ise, enfeksiyon kemikleri tutabilir. Kimi durumlarda antibiyotik tedaviler yeterli gelmez. Enfekte olan bölgenin cerrahi olarak alınması dahi gerekebilir. Bu işleme ampütasyon ismi verilir. Ampütasyonlar yalnızca bir parmakta gerçekleşebileceği gibi, ayağın yarısı ya da tamamının alınması biçiminde de olabilir.
  • Travmatik olmayan ampütasyonların yaklaşık %70′lik kısmı Diyabetik Ayak sebebinden ötürü uygulanmaktadır.
  • Tip 2 Diyabeti olan hastalar için ayak ülserleri meydana gelme riski %10-15 civarındadır.
  • Bir ayağından kısmi ya da tam ampütasyon uygulanan kişilerin bir çoğunda takip eden senelerde diğer ayağında da ampütasyonlar uygulanır.
 
Geri
Top