• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Şeker Hastalığı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Papatya

V.I.P
V.I.P

1. Diyabet teşhisi konduğuma göre çok susadığımı fark ettim. Bu böbrek hastalığım olduğu anlamına mı geliyor?

Şart değil. Susamada artış şeker hastalığının belirtilerinden biri sayılabilr. Böbrek hastalığınız olduğu anlamına gelmez. Doktorunuz böbreklerinizin ne kadar iyi çalıştığını belirlemek için testler yapabilir. Doktorunuza bildirdiğiniz değişiklikleri veya semptomları tartışmanız oldukça önemlidir. Vücudunuzda olup bitenler hakkında size bilgi verebilir ve ihtiyacınız olan tüm testleri gerçekleştirebilirler.

2. Eskisinden daha fazla tuvalet ihtiyacı duyuyorum. Böbreklerim düzgün çalışıyor mu?

Sık idrara çıkma, şeker hastalığının semptomudur. Bu durum şeker hastalığına sahip olan hastalar için endişe kaynağı olabilir. özellikle de ilk ortaya çıktığında. Bu, böbreklerinizin düzgün çalışmadığı anlamına gelmez. Doktorunuz, böbreklerinizin gerektiği gibi çalıştığını test etmek için testler yapabilir.

3. Şeker hastalığı teşhisi koyulduğunda böbreklerimde sorun yoktu. İleride çıkabilir mi?

Doktorunuz diyabetin böbrek hastalığı gibi diğer komplikasyonları konusunda sizi izlemeye devam edecektir. Böbrek hastalığı kroniktir, bu da zamanla ortaya çıkması demektir. Birçok kişi böbrek hastalığına sahip olduklarını bile bilmez. Genellikle önemli hasar oluşmadan keşfedilmemektedir. Bununla birlikte, diyabet böbrek hastalığının başlıca nedenlerinden biri olduğundan, doktorunuz böbrek hastalığının erken bulguları için sizi dikkatli bir şekilde izleyecek ve test edecektir. Şeker hastalığınızı (diyet ve / veya ilaç yoluyla) kontrol etmek yalnızca genel sağlıkınızda değil, böbrek hastalığını önlemede / geciktirmede de önemlidir.

Kan şekeriniz yüksek olmaya devam ederse böbrek hasarı daha da kötüleşebilir. Dolayısıyla doktorunuzun talimatlarını izlemek önemlidir. Bazı böbrek hasarları keşfederse, böbrek hastalığı konusunda uzmanlaşmış bir doktora başvurabilir. Bu doktora nefrolog denir. Böbrek fonksiyonunuzdan endişe duyuyorsanız doktorunuzla konuşın böylece test edilebileceksiniz ya da bir nefrolog uzmanınıza sevkedilecektir.


4. Sadece bir böbrekle hayatta kalabilir miyim? Diyabet birine zarar verirse, diğeri için dikkatli olmam gerekiyor, değil mi?


Evet, bir böbrekle yaşamak mümkündür. Bununla birlikte, şeker hastalığı gibi bir hastalık sadece bir böbreğe zarar vermez. Her ikisine de zarar veriyor. Bir böbrek diğerinden daha hasar görebilir, ancak her ikisinin de bir miktar hasar görmesi muhtemeldir. Diyet, egzersiz ve ilaç konusunda doktorunuzun tavsiyesine uyarak böbrekleri sağlıklı tutmak daha iyidir.

5. Ailemde şeker hastalığı var ancak böbrek hastalığı yok. Hala böbrek hastalığı için risk altında mıyım?

Şeker hastalığı kalıtsal olabilmesine rağmen, böbrek hastalığınızı geliştirip geliştirmediğiniz birçok faktöre bağlıdır. Bir aile bireyinin diyabet hastası olduğu ancak asla böbrek hastalığına yakalanmadığı için aynı şey sizin başına gelebilir demek değildir. Çok şey, doktorunuzun tavsiyelerini takip edip etmediğinize veya gerekli ilaçları düzenli olarak alıp almamanıza bağlıdır. Diyet ve egzersiz de önemlidir.

6. Hangi besinleri tüketmeliyim?

Diyetisyen size, her gün ne kadar fazla potasyum, fosfor ve sodere sahip olabileceğiniz kadar, ne miktarda protein, yağ ve karbonhidrat yediğinizi gösteren beslenme kuralları da verecektir. Diyetinizin bu minerallerde daha düşük olması gerektiği için, yemeklerinizi planlarken belirli gıdaları sınırlayabilir veya önleyebilirsiniz. Porsiyon kontrolü de önemlidir. Bir porsiyon boyutunu doğru olarak ölçmek için ipuçlarıyla ilgili diyetisyeninizle konuşun. Doktorunuz ve diyetisyiniz, kan şekerinizi eşit seviyede tutmak için günün belirli saatlerinde aynı boyutta ve kalorili / karbonhidrat içerikli yemekler ve aperatifler yemenizi önerecektir. Kan glikoz düzeylerini sık sık kontrol etmek ve sonuçları doktorunuzla paylaşmak önemlidir.

7. Neler yiyebilirim?

Aşağıda tipik bir böbrek diyabetik diyette genellikle tavsiye edilen yiyecek seçeneklerine bir örnek verilmiştir. Bu liste, dahil edilen gıdaların sodyum, potasyum, fosfor ve yüksek şeker içeriğine dayanmaktadır. Bu listelenmiş gıdalardan herhangi birine sahip olabilmeniz için diyetisyeninize sorun ve tavsiye edilen sunum boyutunun ne olması gerektiğinden emin olun.

Faydalı besinler: Yağsız süt, yağsız krema, sade yoğurt, şekersiz yoğurt, şekersiz puding, şekersiz dondurma, şekersiz dondurulmuş tatlılar. Ancak: Süt ürünlerinin bir kısmı genellikle yüksek protein, potasyum veya fosfor içeriğinden dolayı sınırlandırılmalıdır. Buğday, çavdar, maya, kepekli ve kepekli ekmek, şekersiz, rafine edilmiş kuru tahıllar, buğday unu, irmik, erişte, tam buğday makarna, mısır ekmeği tüketilebilir.


Kaçınılması gerekenler: Çikolatalı sütler, ayran, şekerlendirilmiş yoğurt, şekerlendirilmiş puding, şekerlendirilmiş dondurma, dondurulmuş tatlılar, Patates cipsi, mısır cipsi ve kraker içeren buğday unu, kuru üzüm veya şeker kaplı hububat, kepek ve granola, bisküvi.

Kaynak; drerolvural

 
Geri
Top