• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Şeker Hastalığı Kan Testleri Nasıl Yapılır?

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Şeker Hastalığı Kan Testleri Nasıl Yapılır?

Şeker hastalığının takip edilmesinde önemli bir yere sahip olan kan testlerinin, hastalar tarafından ihmal edilmeden yapılması gerekir. Kanda olan şeker seviyesinin belirlenmesini sağlayan bu testler, hastaların sağlığı hakkında önemli bilgiler verir. Şeker hastalığı kronik bir hastalıktır. Bu hastalığın takip edilmesi sırasında yapılan HbA1c tahlili en önemli sayılacak olan tahlillerden biridir.

HbA1c nedir?

Hastaların geriye dönük 3 aylık dönemdeki kan şekeri seviyelerini gösteren bir kan tahlilidir. Kanda olan hemoglobin kan şekeriyle orantılı bir biçimde, şekerle birleşip oluşur. Hemoglobin kanda olan proteindir. Kişide kan şekeri yüksek olduğu zaman, HbA1c oranı da yüksek olur. Bu tahlil kan hücreleri içerisinde glikozun bağlı olduğu hemoglobinin yüzde oranını veren bir ölçü birimidir. Hemoglobin kanda eritrosit adı verilen kırmızı kan hücrelerinde oksijeni bağlayıp, taşınmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle HbA1c kişinin son 2-3 ayda ortalama kandaki glikoz düzeyini öğrenmeye yaramaktadır. Bu tahlilin doktorun uygun göreceği periyotlarla takip edilmesi ve yıl boyunca vücudun glisemik kontrolünün yapılması gerekir.

HbA1c normal değerleri nedir?

Bu değerin sağlıklı olan kişilerde olması gereken değeri % 4-6 arasında kabul edilmektedir. % 6 nın altında olan değerler, insanlarda kan şekeri seviyesinin normal seviyede olduğunu göstermektedir. Bu değerin % 6,5 ve üzerine çıkması durumunda, bu durum şeker hastalığı olarak değerlendirilir. Bundan sonra daha ileri tetkikler yapılıp, diyabet rahatsızlığının teşhisi yapılabilir.

Diyabet hastaları hangi aralıklarla HbA1c tahlili yaptırmalıdır?

İnsülin kullanan Tip1 diyabet hastalarının bu tahlili yılda 4 defa yaptırması gerekir. Ancak insülin kullanmayan Tip2 diyabet hastalarının, bu tahlili yılda 2 defa yaptırması yeterlidir.

HbA1c değerinin düşük çıkması nasıl olur?

Bazı hallerde bu değerin olması gereken seviyeden düşük olduğu gözlenebilir. Bu kişilerde kanda glikoz seviyesi düşük olduğundan, hipoglisemi riski yüksek olacaktır. Yani kan şekerinin düşüklüğü sorunu olacaktır.
 
Diyabet hastalında en önemli testlerden biridir. Hastanın 3 aylık surecte glukoz sevyesi belirlenir. Bu test diyabet hastalarında mutlaka belirtilen dönemde yapılmalıdır. SGK tarafındanda bu süreler belirlenmiştir. Testinizi üç ayı doldurmadan yeniden yaptırmak istediğinizde sistem buna izin vermiyor ve 3 aylık süreyi beklemeniz gerekiyor.
 
Geri
Top