• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Sıcak ve nemli hava depresyon nedeni

Aşırı sıcak ve nemli havanın, insanların tahammülkarlığını düşürdüğü ve ani tepki vermesine neden olduğu bildirildi.
Psikolog Ceyda Subaşı, aşırı sıcak hava ve nemin özellikle çalışan insanların tahammülkarlığını azaltarak depresyona neden olduğunu söyledi. Subaşı, "Yaz aylarının başlamasıyla birlikte özellikle sıcak ve nemli hava strese neden oluyor. Sıcaktan bunalan insanlar fevri hareketler sergiliyor, çabuk sinirleniyor ve çok kolay tepki verebiliyor" dedi.

Mevsimle birlikte insanlarda panikatak hastalığının da arttığını belirten Subaşı, "Sıcakta çalışan insanlar bir an önce işini bitirip serin bir yere gitmek isteği için işini çok hızlı yapmak istiyor. Bu nedenle panikatak meydana geliyor. Çalışan insanlar dışarıda çok kalıyorsa ve sıcakta çalışmak zorunda ise küçük molalarla çalışmalı. Kendine 10 dakika aralarla dinlenme molası vermeli. Bol bol sıvı tüketilmeli" diye konuştu.

Aşırı sıcaktan dolayı insanların kalp atışının hızlandığına dikkat çeken Subaşı, şunları söyledi:

"Sıcaktan dolayı insanların beynine kan gidiyor, bu nedenle çalışmak zor oluyor. Ve en ufak bir harekette insanlar sinirlenebiliyor. Yazın sıcağında araç kullanan kişiler önceki mevsimlere göre daha gergin oluyorlar. Yazın stresten uzaklaşmanın en iyi yolu psikolojik olarak kendimizi sıcağa hazırlamamızdır. Yani sıcak ve nemli havayla yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor."

Yazın sıcaktan kaynaklanan stresten kurtulmak için önce 10'a kadar sayılması, ardından da derin derin nefesler alınarak egzersiz yapılması gerektiğine işaret eden Subaşı, "Bunlar yapılmadığı zaman insanda kalp rahatsızlığı, tansiyon ve kolesterol gibi hastalıklar meydana gelebilir" dedi.

Türkiye'de aşırı sıcaklar nedeniyle 65 yaş üzeri her 1 milyon kişiden 5'inin öldüğünü belirten Subaşı, yaşlılar, bebekler, şişmanlar, kalp-damar hastaları, yanık, egzama, sedef, ter bezi bozuklukları olanlar, hareketsiz kalanlar, sporcular, nöbetçi askerler, madenciler ve itfaiyecilerin risk altında olduğunu sözlerine ekledi.

Alıntı.
 
Geri
Top