Sıcaklık ve basınç arasındaki ilişkiyi anlamak, gazların fiziksel özelliklerini anlama temelinden geçer.
Gaz molekülleri, sıcaklık yükseldiğinde daha hızlı hareket ederler. Bu daha hızlı moloküler hareket, gazın genişlemesine ve dolayısıyla etrafa daha fazla yer kaplamasına neden olur. Gaz genişlerken, birim alana düşen molekül sayısı azalır. Basınç ise bir birim alana düşen molekül sayısıyla ilişkilidir. Yani, sıcaklık yükseldikçe gazı oluşturan moleküller hızlanır, genişler ve birim alana düşen molekül sayısı azalır. Bu da basınç değerinin azalması anlamına gelir.
Bu yüzden, sıcaklık değeri yüksek olan yerlerde (örneğin, yüksek irtifada veya ekvator bölgesinde) basınç değerlerinin genellikle daha düşük olduğunu gözlemleyebiliriz.
Tabii ki bu açıklama, ideal gaz varsayımı altında basitçe yazılmış bir açıklamadır ve gerçek dünyadaki gazların davranışları daha karmaşık olabilir. Gazların basınç, sıcaklık ve hacim değişikliklerini daha tam olarak açıklamanın ardında daha elde edilmiş karmaşık gaz yasaları bulunmaktadır.
Özet olarak, sıcaklık yükseldikçe, gaz moleküllerinin hızı artar, bu da gazın genişlemesine ve moleküllerin birim alana daha az düşmesine neden olur. Bu da basınç değerinin düşmesi ile sonuçlanır. Çünkü basınç, birim alandaki molekül sayısına bağlıdır. Bu yüzden, sıcaklık yüksek olan yerlerde basınç genellikle düşer.