Sınavlardaki Dikkatsizlik Düzelir mi?

Sınavların yoğunlaştığı şu günlerde gençler dikkatsizlik nedeniyle basit hatalar yapmakta ve sınavlar da düşük notlar aldıkları için başarısız olabilmekteler. Bu durumda aileler gençleri uyarmakta ve dikkatli olmaları için sıkı sıkıya tembihlemektedirler. Bu durum ne kadar gerçekçi ve gençleri tembihlemek ne kadar işe yarıyor acaba?

Sene içindeki sınavlarda dikkatsizlik yapan gençlerin sene sonundaki sınavlarda dikkatinin artmasını beklemek gerçekçi bir durum değildir.

Dikkat eksikliği hafif düzeyde olduğu zaman gençlerin daha çok dikkat etmesi ve hata yapmamaya özen göstermesi işe yarayabildiği halde biraz daha yoğun dikkat eksikliği yaşayan gençler ne kadar gayret etseler de dikkatlerini toparlamaları zor olmakta, bütün gayretlerine rağmen bir süre sonra kopup çok basit hatalar yapabilmektedirler. Bu hatalarını sınav sonrasında daha çok fark etmekte, herkesin yapamadığı soruları rahat ve hatasız yaptıkları halde herkesin yaptıklarını yanlış yapmaktadırlar.

Aileler bu durumu onların yeterince çaba harcamamalarına ve önemsememelerine bağladıkları zaman onlara kızıp tepki vermekte bu ise gençlerin kendilerine güvenlerini sarsmaktadır.

“Ben gayret ediyorum ama gene hata yapıyorum, soruları okurken gayret ediyorum ama olmuyor, aklım bir anda başka yerlere gidiyor” ya da “O anda bana en doğru görünen cevabı işaretliyorum ama yanlış çıkıyor” diyen gençler 3 ile 5’i toplayıp 14 yazdıklarını maalesef sonradan hatırlayıp üzülüyorlar.

Önemli olan üzülmek değil çözüm bulmak olmalı...

Unutmamalıyız ki dikkat kısa sürelerde düzelip kendiliğinden geçmez, kısa süreli ve az sorulu sınavlarda başarılı olan gençler, süre uzayıp soru sayısı arttığında dikkatsizlikler yapıyorlarsa bunu büyük sınavda da yapabilecekleri için mutlaka bir psikiyatrik yardım almalıdır.

Dikkat eksikliği seneler içinde yavaş yavaş düzelebilir.

Dikkat eksikliği %95 oranında 13-14 yaşlarına gelindiğinde azalıp hiç olmazsa sorun olmaktan çıkabilmektedir. Ama bu yaşlara kadar dikkatsizlik var ve sınavlarda başarısızlığa neden oluyorsa onu tembihlemek ve basit hatalar yaptığında kızmak yerine bunu düzeltmek için yardım almak sınavlarda başarılarını arttıracak ve bildiklerini yanlış olarak cevaplamalarını engelleyecektir.

Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul

Geri