Sokak Sanatı (Culture Jamming)
Sokak sanatı, halka açık yerlerde yapılan her türlü sanatsal aktiviteye deniyor. Yalnız klasik sokak sanatı tanımına, devlet destekli, sponsorlu çalışmalar girmiyor. Mesela Şehir Tiyatroları gidip sokakta bir gösteri yaparsa, bu sokak sanatı olmuyor.
Graffiti, şablon, sticker yapıştırmaca, poster asmaca, mozaik, sokak enstelasyonları...
Bunlar modern sokak sanatının önde gelenleri. Hepsinde bir aktivizm, bir mesaj kaygısı ya da gelişmiş bir görsel lezzet var. "Culture jamming" deniyor bu geleneksel sanata alternatif üreyen sanat anlayışına. Bazı sokak sanatçıları, galerilerle ilgilenmeyen geniş kitlelere ulaşabilecekleri boş birer alan olarak sokakları düşünürken, bazıları ise bunun zorluğunu ve risklerini seviyor. Geleneksel sanat, bir galeriden diğerine taşınabilir ama sokak sanatı olduğu yere ait, bir aidiyet barındırıyor ve bu tanım modern şehir hayatına pek güzel uyuyor.
Modern sokak sanatı, üzerine çalışılan yerin dokusunu da taşıyor ve bu yüzden biyolojik bir varlık olarak görülüyor. Sprey boya deyip geçiliyor ama aslında göründüğü kadar basit değil işler. Üstelik sadece yapılmak için yapılıyor, para veya ün söz konusu değil, sadece artistik kaygılar ve insanların beynini gıdıklama isteğinden bahsedilebilir.
Gıdıklamak derken...
Sokak sanatında işin kendisinden çok, önünden geçen insanlara neler hissettirdiği önemli.