• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Sorunlu Banyoları Nasıl Yenilemeli?

Papatya

V.I.P
V.I.P
Dar ve küçük banyolar evlerin en sıkıntı yaratan köşelerinden biridir. Banyolar dar mekânlar olduğu için, banyoda kullanılan mobilyaların da yer kazandıran şekilde tasarlanmış olmaları kullanıcı tercihi açısından oldukça önemlidir. Genelde banyo daha az zaman ve az para harcanmak istenen mekan konumundadır. Aslında bir banyonun tasarlanmasında ya da yenilenmesinde, az bütçeyle yeni bir banyo çözümü elde edilmesi sanıldığı kadar zor değildir.

ddGCh.webp


Zaman zaman, küçük banyolarda ferah bir kullanım yaratmak için, küçük değişiklikler yapılmak istenir. Örneğin büyük bir duş kabini yerine, daha küçüğü tercih edilip banyoda kullanımı hiç etkilemeyecek bir şekilde konumlandırılabilir.
Küçük banyolarda mekânı daraltacağı için küvet tercih edilmemelidir. Eğer küvet kullanılmak isteniyorsa da, kısa olanını ve derin olanını tercih etmek en doğru seçim olur.
Banyo seramikleri ile de banyoyu, daha ferah bir ortam haline getirebilirsiniz. Seramikler, dünyanın her yerinde en iyi banyo kaplaması olarak tercih edilmektedir. Taş gibi zengin bir dokuya sahip olan seramik, doluluk hissi vererek, mekana ağır bir hava kazandırır. Aynı zamanda su geçirmez bir malzemedir. Kolay temizlenir ve suya dayanıklıdır. Bunların yanında tabii ki seramiklerin dezavantajları var. Soğuktur ve kaygan yapıya sahiptirler. Fakat kayganlığı dokusuyla engellenebilir.

Bu kaplamaların yanında size vinil banyo kaplamalarını da önerebilirim. Son zamanlarda vinil kaplamalar en popüler seçimlerden biri haline geldi. Vinil kaplama kişinin kendisinin de kolayca uygulayabileceği bir malzeme ve birçok stilde kaplanabilme şansına sahip.
Banyoda uygun bir ortam varsa, banyoyu doğal ışıkla aydınlatmanız, en doğru seçim olacaktır. Banyolarda en önemli aydınlatma, sık kullanılan ayna ve banyo tezgâhlarına uygulanmaktadır. Aynalar için en iyi aydınlatma şekli, dikey yönde yerleştirilmiş floresan lambalar. Eğer makyaj vb. kişisel işlemlerinizi banyoda yapıyorsanız, genel aydınlatmanın dışında lavabo aynasının her iki yanında da eşit dağılım yaratan aydınlatma veya aynanın üzerinde bir ışıklandırma kullanın. Enerji tüketimini azaltmak için, tasarruflu lambaları seçmek uygun bir seçim olacaktır. Her zaman aşırı aydınlatmadan uzak durun ve banyonun büyüklüğüne göre bir aydınlatma tercih edin. Eğer mümkünse ışık şiddeti ayarlanabilen, doğal ışık düzeyinde bir aydınlatma sağlayan regülâtörler ya da elektrik düğmeleri kullanın.

Farklı aydınlatma yöntemleri ile banyonuzu daha ferah gösterebilirsiniz. Işık şiddeti düşük spotlar belirli yerlerin üzerine ya da tavana yerleştirilebilir. Örneğin, oturma odanızdaki gibi ufak bir masaüstü lambası ile ortama sıcaklık katabilirsiniz.
Ayna kullanmak banyoları her zaman olduğundan daha geniş göstermiştir. Aynayı giriş ya da pencere karşısına yerleştirerek ışıktan faydalanabilirsiniz. Düz duvarın tamamını ayna ile kaplamak da ferahlık duygusu yaratır. Bunun yanında, kocaman bir ayna yerine farklı ölçü ve kombinasyonlarda birçok ayna kullanarak da değişik bir görüntü yaratabilirsiniz.
Lavabolar duvara monte edildiğinde ya da kendi ayakları üzerinde durduğunda daha fazla yer kullanımı sağlar. Eşyaları saklamak için en doğru tercihlerden biri de gömme dolaplardır. Dolaplar duvara asıldığında, hiçbir mekan kaybı yaratmaz.
Tuvaletin üzerinde bulunan duvar yüzeyi raflar için en uygun alandır. Çünkü bu bölüm genellikle çok fazla kullanılmayan yerlerden biridir.

Köşe raf üniteleriyle, banyoda bulunan köşeleri değerlendirmeye çalışın.
Banyonun içine açılan kapı her zaman mekan kaybına yol açar. Bu nedenle mekanınız elverişli ise, sağa ve sola kayar ya da katlanır kapıları tercih etmek akıllıca bir davranış olur.
Banyonuzda görünen eşyaları minimum düzeyde tutmaya çalışın. Dışarıda sadece havlu, sabun, diş fırçası gibi malzemeleri bulundurun. Bunları da lavabonun altında bulunan açık şekildeki raflarda konumlandırabilirsiniz. Dağınıklık ne kadar az olursa, banyonuz o kadar büyük ve sade görünecektir.
Banyonuzda duş kabini kullanıyorsanız, duş kabinindeki girinti çıkıntı olan kısımları, şampuan, sabun gibi ürünleri koymak için değerlendirebilirsiniz.

Havlu ve bornozların asılması için kapı arkalarını kullanmanızı tavsiye ederim. Bu işlemler sayesinde, dar olan banyonuzda biraz olsun rahat bir ortam yaratmış olursunuz.
Banyoları düzenlerken, mutlaka bir plan üzerinde çalışmak gerekir. Çünkü banyoda yapılabilecek uygulamalar bellidir. İçinizde mutlaka önümüzdeki zamanlarda banyosunu yeniletmek isteyenler olacaktır. Bu konuda bazı teknik detaylar vermek istiyorum.

Standart bir lavabonun yerden yüksekliği 85 cm. dolayındadır. Bu yükseklikteki lavabo tezgahının altına çamaşır makinesini rahatlıkla yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde makine için yerden tasarruf etmiş olursunuz. Klozetin yerden yüksekliği ise genelde 45 cm. yapılmaktadır. Etrafında rahat hareket edebilmek için klozet, 90 cm.lik bir boş alana yerleştirilmelidir. Küçük banyolar için, minimum duş alanı ölçüsü 70x100 cm. dolaylarında olmalıdır. Tabii bu mekanın genişliğine göre farklı ölçüler şeklinde olabilir.
Bu banyoları küçük çocukların da kullandığını unutmamak gerekir. Dolayısıyla onlar için, dolapların alt çekmecesine çocukların lavaboya erişmesini sağlamak için basamaklı bir platform yaptırabilir ya da hazır alabilirsiniz. Bunlar kullanılmadığı zaman dolabın içine ya da varsa altındaki boşluğa itilebilir.

Banyoda renk seçimi çok önemlidir. Soğuk ve solgun tonlar banyoyu daha aydınlık ve ferah gösterir.
Banyo kapınız, dolap kapaklarınız ya da duşa kabininiz buğulu ya da buzlu cam ise değiştirmenizi öneririm. Tabii bu göreceli bir kavramdır. Kimi kişiler, şeffaf cam ya da buzlu vb. özellikli camları tercih edebilir. Fakat genelde düz cam kullanmaya dikkat edin. Artık bu tarz malzemeler, eskilerde kaldı. Çünkü günümüzde desenli ve birçok farklı özelliğe sahip camlar bulunmakta. Bunlar mekanın atmosferini kolay bir şekilde değiştirebilmekte.
Banyo ve tuvaletiniz için kullanılan elektrik düğmelerinin mutlaka dışarıda olmasına özen gösterin. Banyo da kullanacağınız prizlerin içine su sızdırmaz, kapaklı ve topraklı olmasına dikkat edin.

Banyolara su tesisatı döşenirken, dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, zeminde iki adet yer sifonunun bulunması ve akıntı yönünün yer sifonlarına göre olmasıdır. Gidiş yönü su tesisatınız da esnek hacimsel boruları, geliş yönü su tesisatınız da ise plastik ya da metal alaşım özelliğine sahip plastik boruları tercih edin. Lavabo, küvet ya da duş ve çamaşır makineniz için gelir ve gider su tesisatlarının uygun yapılmış olmasına dikkat edin.
Banyoda, ışık kumandasına bağlı otomatik havalandırma vantilatörü kullanmanızı tavsiye ediyorum. Bu sayede ışık yandığı nda vantilatör çalışacak ve ışık kapatıldıktan hemen sonra vantilatör kendiliğinden duracaktır. Bu işlem hem banyonuzun havalanmasını sağlayacak, hem de şofben gibi gazlı ısıtıcı kullanımında zehirlenmeleri biraz olsun önleyecektir.


 
Geri
Top