-Spiker Nasıl Olunur ?
- Spikerlik Eğitimi
- Spiker Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
-Spiker Sunuculuk TRT Stajları
Spiker olmak için, kişi kendisini objektif bir şekilde değerlendirerek bu işi yapıp yapmayacağına öyle karar vermelidir.
Spiker olmak için sadece göze hitap etmek yetmez; kişi bilgisiyle, zekasıyla, konuşmasıyla, gözlem yeteneği ile dolu olmalıdır.Spiker olmak için yeterli donanıma sahip olmak gerekmektedir.
Spiker ya da sunucu olabilmek için klasik kurslarda eğitim almak yetmez. Teknik imkanları çok gelişmiş, sahada pratik eğitim verebilen; stüdyoları modern cihazlarla geliştirilmiş, tecrübeli eğitim kadrosu ile bir bütün olan bir merkezden alınacak bir eğitim sonucunda olunabilir. Nasıl spiker olunur, nasıl sunucu olunur, nasıl haberci olunur
Kurslara devam eden öğrenciler, kursun sunduğu birçok imkandan yararlanabilmektedirler. Bu imkanlardan bir tanesi de canlı kursiyer deneme televizyonudur.
Spikerlik mesleği günümüzde, çok para kazanmak için emek verilmeden yapılabilecek bir iş gibi algılanıyor. Spikerlik mesleğini başarıyor gibi görünen isimler olsa da, eğitim almadan veya iyi bir eğitim kurumuna gitmeden bu işi öğrenenler başarıyı yakalamış gibi görünseler bile ne yazık ki kısa sürede yok olup gidiyorlar ve maalesef spikerlik mesleğine de gölge düşürüyorlar.
Spikerlik mesleğinin zorluklarından birisi de bilgi ve birikim açısından sürekli bir yenilenme içinde olma gerekliliğidir. Dünyada olup bitenlerden habersiz bir spikerin mesleğini layıkıyla yapması mümkün değildir.
Türkiye´de spikerlik eğitimi, yeni bir meslek sahibi olabilmek veya para kazanmak için alınırken, bu işi çok seven ve gönül vermiş kişiler tarafından bir hobi şeklinde de düşünülebiliyor. İşi gerektiği gibi yapabilmek için iyi bir eğitim almak şart. Spikerlik eğitimi için sadece diksiyon kurallarını öğrenmek yetmez, bunun yanı sıra gerçek stüdyo ortamını yaşatacak kursun seçimi de önemli.
Haber yazımı, okuma hızı, haber spikerliği çalışmaları, kamera çalışmaları spikerlik eğitiminin bir parçasıdır. Alınacak spikerlik eğitimi için de seçilen kursun önemi büyük.
Spiker Sunuculuk TRT Stajları
Medya kuruluşlarının televizyon veya radyo programlarında çalıştırmak üzere spiker, sunucu veya programcılara ihtiyacı vardır. Bunlar dışında teknik konularda da bu sektöre verilen hizmetlerin çeşitliliği de oldukça fazladır. Haber hazırlayanlar, teknik ekipman kullananlar (görüntü, ses, ışık teknikerleri), haberin, programın, yayının senaryosunu hazırlayanlar hep bu sektörde ihtiyaç duyulan kişilerdir. Her biri kolay yetişmese de en zor bulunanlar genellikle spiker ve sunuculardır. Ülkemizde spikerlik kurslarının yaygın olmayışıyla ilgili olarak, üniversitelerde bu konuyla ilgili geniş bir eğitim verilmemesiyle ilgili olarak ülkemizdeki spiker ve sunucu ihtiyacı zor karşılanmaktadır. Bu karşılama süresince sektöre hizmet veren spiker ve sunucular sadece fiziksel açıdan bu işi göğüsleyebilmekte ve fazlasıyla sunumlarında hatalara yer vermektedirler. Düzgün Türkçe konuşamayan spikerler, canlı yayında heyecanlanıp hata yapanlar, özel hayatlarıyla gündemi yakalayanlar oldukça fazladır.
Büyük medya kuruluşları büyük programları için kaliteli spiker ve sunucu aramaktadırlar. Aradıkları kişileri genelde kaliteli kurslardan eğitim almış kişilerden seçmekteler. Hal böyle olunca ne kadar talep olursa olsun ihtiyacı karşılayan spiker veya sunucu sayısı oldukça azdır. Kurslar konusunda bilmeniz gerekenleri daha önce şu yazımızda belirtmiştik. Şimdi sizlere nasıl spiker olabileceğinizden bahsetmek istiyorum. Ama bu yazının devamını okumadan bir spikerin hangi özelliklere sahip olması gerektiğini yine daha önceki şu yazımızdan okumanızı tavsiye ederim.
Spiker olmak isteyen kişi bu özellikleri taşıdığı taktirde iyi seçilmiş kaliteli bir spikerlik sunuculuk kursunda gerekli eğitimi ve belgeyi alıp istediği kuruma başvurabilir. Aldığı bu sertifika ve hazırladığı demo kayıt ilgili kurumlara teslim edildikten sonra kurumun da yapacağı bir sınav, araştırma inceleme vs. ile geçerlilik kazanır. İşe başvuran kişi ilgili deneme sürecinden sonra aktif spikerlik hayatına adım atmış olur.
Özetlersek; spiker olmak için öncelikle bazı özelliklere sahip olmak gerekir. Sonra ilgili ve kaliteli bir eğitim kurumundan bu işin eğitiminin alınmış olması gerekir. Daha sonra örnek çalışmalarla çalışılmak istenen kuruma başvuru yapılıp beklenen cevap alındıktan sonra deneme sürecinin de ardından kişi aktif spikerlik veya sunuculuk yaşamına başlayabilir. Bu konuyla ilgili bir yazıya da şuradan erişebilirsiniz.
Hepinizin aklını kurcalayanın böyle bir kursa gittikten sonra iş bulup bulamamak olacağını tahmin ediyorum. Ama şunu bilmelisiniz ki kaliteli bir eğitim aldıktan sonra o eğitim kurumu da sizin spikerlik sunuculuk kısaca medya dünyasındaki yolunuzda size büyük katkı sağlayacaktı
TRT’de Staj Nasıl Yapılır?
Yine bize en çok yöneltilen sorulardan bir tanesi TRT de spikerlik sunuculuk habercilik stajı yapmak üzerine oluyor. TRT’de staj yapmak sandığınız kadar zor değil. Ama TRT’nin sizden ne istediğini bilmeniz gerekiyor. TRT öncelikle iki çeşit staj kabul etmekte. Birincisi Yaz Stajları, diğeri ise Mesleki Eğitim Stajları olarak sıralanabilir. Yaz stajları her yıl üniversite ve meslek yüksek okullarının öğrencilerine ayrılmaktadır. İlgili öğrencilerin isimleri TRT kurumuna okulları tarafından iletilmekte ve okul kontenjanından faydalanamayan öğrenciler için Mayıs ayının ortalarına kadar kendi alanlarıyla ilgili birimlere şahsen müracaat etmeleri sonrasında değerlendirmeden geçirilerek kabul edilmektedir.
Diğer staj imkanı olan Mesleki Eğitim Stajları ise her yıl 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında teknik ve meslek lisesi öğrencileri için her ile bağlı Milli Eğitim Müdürlüklerine kontenjanlar bildirilmekte ve Müdürlük tarafından kontenjan dağılımı yapılmaktadır. Okul kontenjanından faydalanamayan öğrencilerin Mayıs ayından sonra şahsen başvuruları ve değerlendirme sonucu uygun görüldüğü taktirde staja başlanabilir. Spikerlik Sunuculuk Kurslarında verilen eğitimler sonucu kurs tarafından ilgili yerlerde staj yapma imkanı bulunabiliyor.