Annenin stresi rahimdeki bebeğe iletiliyor.
Annenin duygu durumunu hissetmekle kalmayan bebeğin genetik özellikleri de değişiyor.
Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre hamile kadınların stresi rahimde bulunan bebeğe doğrudan geçiyor ve bebeği sürekli etkiliyor.
Araştırmacılar doğmamış bebekte stres hormonunu algılayan bir sinir alıcısı buldular. Yüksek stres altında olan anneler bebeklerinde biolojik değişimlerin yaşanmasına neden olabiliyor. Bu değişim bebeğin stresle daha az başa çıkabilmesine neden oluyor. Aynı zamanda bu etki zihinsel ve davranışsal sorunlarla da ilişkileniyor.
Translational Psychiatry yapılan araştırmaya 10-19 yaş arası 25 kadın ve çocuğu katıldı. Araştırma ana rahmindeki bebeğin gelişiminin sürdüğünü ve bu gelişimin genetikle de ilgili olduğunu gösteriyor. Bulgulara göre hamilelik döneminde olumlu şartlarda olmayan annelerin bebeğinde stresi algılayan sinirlerin oluşmasına neden olan genetik değişimler gözleniyor.
Bu tip genetik değişim yetiişkinlik döneminde strese karşı çabuk tepki vermeye neden oluyor. Özellikle partnerinden şiddet gören hamile kadınların stres oranı çok yüksek oluyor ve bu bebeği fazlasıyla etkiliyor.
Konstanz Üniversitesi'nden Profesör Thoma Elbert'e göre bebekler annelerinden aldıkları sinyale göre tehlikeli bir dünyaya gelmiş oluyorlar ve buna karşı çabuk cevap verecek biçimde oluyorlar.
Psikoloji.com.