• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu yarışma düzenlendi. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada katilmanizi bekliyoruz...

Stres Nasıl Başarıya Dönüşür?

cırcırböcee

V.I.P
V.I.P
STRES nedir?Acının bir şeklidir.

Zamanı öldüren unsurlardan biridir ama öldürmek başarı değildir.Başarılı bir yaşamın var ama 50 yaşlarında kalp krizinden ölüyorsun.Burada başarı var mı veya başarı nedir?

Yaşamınızda huzursuzluk ve bıkkınlık hissediyormusunuz?

Hepsi acının farklı formudur.Eğer sabahları kalkarken huzursuzsanız,isteksiz kalkıyorsanız,bedeninizde ağırlık var demektir.Eğer bir bedende ağırlık varsa bedende ters giden birşeyler var demektir,çözüm bulmaya çalışırız.

Stres bir çeşit acıdır,sancının bir şeklidir.

Birşeyi değiştirmeye ihtiyacım olduğunu bana söyler.Yani stres acısı bir uyarıcıdır,yanlış birşeyler yaptığımıza dair.

STRESİN SEVİYELERİ

Stresin 4 seviyesi vardır.

1-FİZİKSEL

2-ZİHİNSEL

3-DUYGUSAL

4-RUHSAL

Bu 4 seviyede stres yaşanır,acı hissedilir...

1-Yaşam stilinizden dolayı memnuniyetsizlik fiz.acı çekmenize sebep olur.

2-olumsuz düşünceler sizin zihinsel acı çekmenize yol açar.

3-Yüreğinizin birşeylere burkulması,kırılmasıdır.

4-Boşluk duygusuna kapılmaktır.İşe yaramamak,hayata küsmek,içe kapanmak...

İlişkilerin var,herşeye sahipsin ama birşeylerin halen eksikliğini hissediyorsan bu ruhsal strestir.

1-FİZİKSEL STRES

1A--FİZİKSEL STRES TARİFİ

Genelde ins.lar yeme konusunda strese girerler.Şt’ler insanların bu zaafını kullanırlar.Bazı besinleri minerallerinden arındırıp pişirir,yapay tatlandırıcılar

Katarlar.Bunlar yendiğinde beynin kalori ölçen kısmı,bu besinlerden fazlada yeseniz,birşey anlamaz ve sonuçta aç kalırsınız,daha daha istersiniz.Şt.lerinde istediği budur,sürüm sağlamak,insanların besinlere olan bağımlılığını yaratmak.Cola böyle bir içecektir,susuzluğunuzu gidermez,o şekerdir ve susuzluğunuzu daha çok arttırır ve daha çok içmenizi sağlar.O halde bu suni şeyleri durdurmalısınız.

Eroin bağ.lık yapar.Gıdalarda bağımlılık yapmak üzere dizayn edilmiştir.

İnsanlar,bağımlı olduklarında huzurlu olamazlar,sıkıntı duyarlar.

O halde işlemden geçmemiş gıdalar yemeliyiz.

Bağımlılık;
gıdalara,fiz.şeylere,insanlara,çocuklarınıza,sevgi linize,kocanıza,kariyere,vs.. olabilir.Bunlara ulaşamadığımızda veya kaybettiğimizde, boşluk duygusuna kapılırız.Hepiniz hayatınızda bu deneyimleri çok sık yaşamışsınızdır.

Huzurlu olmak bizlerin doğal halidir.Yaşamınızdaki doğal şeyler arttıkça,sizde doğal halinize o kadar çabuk yaklaşırsınız.

Şehirlerde bunu sağlamak zor ama,seçimleriniz vardır.

Kendiniz için,en azından bazı doğal prensipler edinin.

1B-FİZİKSEL STRESİN YÖNETİMİ


1-Karanlık ve sessizlikte uyu,daha fazla uyum hissedrsiniz.

2-Nefesinizi doğru şekilde alın.Günde 40 kere diyaframdan nefes alın.Nefes çok önemli,beyne giden oksijeni sağlayıp,karbondioksidi dışarı atmamızın faaliyetidir.Stresli,korkan insanların nefesleri kesik ke¤¤¤¤¤r,tam nefes alamazlar ve nefes alamamak insan bedeninde olumsuz etkiler oluşturur,insan kendini rahatsız hisseder.Pis kokulu yerlerde nefesinizi tutmaya çalışır,rahatsızlık hissedersiniz.Kısa kısa nefes almak insanı otomatikman strese sokar.

Med.da bu yüzden derin nefes alma teknikleri uygulanır.

3-Ritmik yürüyüşler,spor,hareketler yap.Hareket etmezsen,enerji bir yere takılır ve depresif olursun.Enj.hareket ettiğinde beyinde farklı kimyasalllar oluşturur.O hakde bol bol yürüyüş yapmalıyız.

4-Olumlu düşünmeliyiz.

5-Organize olmalıyız.Ne yapıyor ve ne yapacağını bilmezsen stresli olursun.

6-Zihin enerjini boşa ve olumsuz düşüncelere harcama.

7-Evdeki kırık şeyleri at,kullanılmayan fazla eşya tutma.Evinde eşyaların düzenli,dolapların karışık olmasın.Çünkü bu tür şeyler negatif enerjiyi kendilerinde tutar,size etkileride negatif olur ve stres oluşturur.

8-Yaşamını düzenle.

9-Hayatında zenginlik oluştur.Parasal,fiziksel,mutlulukta zenginlik,bilgelik-arkadaşlıkta zenginlikler gibi...

Daima parana uygun yaşa ve uygun harca.Fazla para harcamak ihtiyaç için değil egomuzdan dolayıdır.Başkalarını etkilemek için pahallı bir araba alabilirsin ama sonra borcunu ödemek için sıkıntıya düşer endişe yaşarsın.

10-TV programlarında seçici olki,TV bağımlılık yaratmasın.

2-ZİHİNSEL STRES

2A—ZİHİNSEL STRES TARİFİ

Zihin bedeni yarattığı düşünceler ile etkiler.Zihin bedeni ne kadar etkiler?Hastalıkların %98’i zihinden doğar.Zihin bedeni etkiler.Beden sizin her düşüncenizi dinler,dinlemeyi durdurmaz.Tehlikeli ve endişeli düşüncelerde beden adrenalin salgılar.Sizin kaplanla savaşmanıza veya kaçmanıza neden olur.

Bir anne adrenalin salgılamasında,bir çocuk arabasını kaldırabilir,başka zaman kaldıramaz.Adrenalin ona güç verir.

İnsanlar gün boyunca çeşitli düş.ler yaşarlar.Endişe,sabırsızlık,geç kalma,değişime direnç uygulama,suçlama,şikayet etmek,vs..Zihnin hastalığı bunlar gibi binlercesini içerir.İnsan bu üzüntüye sahip olunca,beden adrenalin salgılar ve bu kullanılmayınca bedende kalır.O zaman sind.sist.çalışması azalır,beden fonksiyonları zayıflar.Bedenin tüm odaklanması kaslarda olur ve beden zayıflar.Her streste ve huzurlu olmazsan daha yaşlanır,yaşam kısalır.Her öfkede yaşamdan 3 ay kaybedersin.

Bir insan kaç yıl yaşamak için dizayn edilmiş?150 Yıl

Tüm memeliler;

7x21 YIL=147 YIL YAŞAM

BÜYÜMENİN TAMAMLANDIĞI SÜRE(21 YIL)

Kedi 2 yılda büyümesini tamamlar,O HALDE;2X7=14 Yıl yaşar.

150 yıl yaşamak, bir mucize değil.Tüm zihinsel ve fiz.faktörlere bakın,neyin yanlış gittiğini anlarsınız.

Biz doğaya karşı çalışıyoruz,DOĞAYLA BİRLİKTE OLAMIYORUZ,onunla resmen savaşıyoruz,onun yaşamından çalmaya çalışıyoruz..

Zihinde stres nasıl başlar?Düşüncelerle..

İstatistiki araştırmalar ise insanda strese neden olan şeyleri şunlara bağlamış.

Boşanma,gürültü,iş kaybı,vs..

Bunların strese sebep olduğunu söylemek kolay.Zira bu tür olayların insanlarda yaratacağı durum farklıdır,bazıları fazla,bazıları az etkilenebilirler.Yarın deprem olsaydı herbirimizin farklı deneyimleri olurdu,çünkü herkesin farklı düş.şekli var.Ve bu düş.lerde deneyimlerle farklı bir şekilde gelişirler.O halde durumların değil,düşüncelerin stres yarattığını söyleyebiliriz.

2A—ZİHİNSEL STRESİN YÖNETİMİ


Herkes kendi stresinden sorumludur.

Mesela,bazıları telf.bekler gelmezse strese düşerler.O halde siz kendinize acı veriyor ve bunu alışkanlık haline getirmek için çaba sarfediyorsunuz.

---Başka insanlar,bizim zihnimize girmesin ve bizi idare etmesin,onların kuklası olmayın.

Sen bana acı veriyorsun deriz.Onlarmı sizi,siz mi kendinizi incitiyorsunuz?

Siz bu farkındalıkta olursanız,insanlar sizi etkiliyemez.Onların davranışları size üzüntü vermez.O kişi size değer vermezse bile ben kendime değer veriyorum de.

Herşey düşme ile başlar.Kimse sizin düşmenizi yaratamaz,siz karar verirsiniz DÜŞÜP DÜŞMEYECEĞİNİZE.

İnsanın hayatında 4 süreç var.

1-Düşünceler ve duyguları

2-Davranış,tutum ve alışkanlıkları

3-Kişiliği

4-Kaderi


DÜŞÜNCE HİS,DUYGU TUTUM HAREKET,DAVRANIŞ ALIŞKANLIK KİŞİLİĞİNİZİN BİR PARÇASI KADERİNİZ

Görülüyorki herşey düşünce ile başlamakta,o halde düşüncenin farkında ol.

Bizim düş.mizi etkileyen faktörler nedir?

Neden insanlar farklı düşünür?

Eğitim,deneyim,anılar,media,aile,büyütüldüğün çevre,ekonomi,din,sağlık,hava şartları,vs...

Eğer bu etkilerin farkında değilsen,rüzgarda bir yaprak olur,savrulursun,kaybolursun.



3-DUYGUSAL STRES

3A-DUYGUSAL STRES TARİFİ


Duygusal stres ilişkilerle olur.Aslında mutlu olmam için kimseye ihtiyacım yok.Ben ihtiyacım olan şeyle doğdum.Başkasının beni mutlu etmesi için beklemeye ihtiyacım yok.

Bu yaşamımın doğal hali.Doğaya bakın,doğa vererek büyür,gelişir.Ağacı hayal edin.Ağaç ben oksijen vermekten bıktım,kimse bana teşekkür etmiyor diyormu?Tüm CO2’yi alıp,O2 vermiyeceğim derse acıyı kendisi çeker ve ölür.Bizde çok fazla verdik dersek biz acı çekeriz.Kendini düşün ama vermeyi durdurma.Doğanın kanununa karşı çıkma.

3A-DUYGUSAL STRESİN YÖNETİMİ

Enerjini durdurma ver,aksi takdirde depresif olursun.O durumda yaşamın amacı sana korkunç gelmeye başlar.

Duygusal stresten kurt.için amacının vermek olduğunu anla. Ve vererek mutlu ol.Hangi biçimde vermen gerektiğini kendin anlarsın.Zira herkesin farklı koşul ve armağanları var.

Mesela,espri yapma gücün varsa insanları güldür,aşçı isen yemek yap.

Yani kendini tanı.Armağansız doğmuş olamazsınız.Bu armağan sadece sizin için verilmedi.Onu vermeye ve nasıl kullanılacağını düşün ,huzuru hisset,huzurlu ol.Bu durumda hem beden hem zihin hem de ruh mutlu olur.Bu düzenli bir dikkat ister.

Sağlıksız isen Dr’un verdiği ilaçları haftada 1 gün kullanmazsın,hergün ve saatinde düzgün kullanım gerekir.Zihin, duygusal ve fiziksel acıya sahip olduğunu anlayınca,

sağlıklı olmayı istiyorsa, hala birşeylerin değişmesi ve birşeyleri öğrenilmesi gerekir demektir.O halde öğrenmeyi sürdür.

Herkesin stresli yaşamı vardır.Bu stresler dışsal ve içsel faktörlerden doğar.Makro ve mikro boyutta.Makro boyutta olanları değiştiremezsin(dünya ekonm,hükümet kararlar..)

Ancak onlar hakkındaki düşüncelerini kontrol edebilirsin.

Mesela JAPONYA’da çok stresli bir yaşam var.Yeni Zelanda’da intihar oranları çok yüksek ,vs...

Deney yapılmış.2 çalışan grup,onlara binanın altında oda verilmiş.1GR.’a her öfkelendiklerinde beysbol sopası ile duvara vurmaları tavsiye edilmiş.Öfkede adrenalin yükselince duvara vurmuşlar ama bunlar devamlı öfkenin pratiğini yapmışlar,düşünce düzeylerinde değişiklik yapmamışlar.Fiziksel çözümün problemlerini çözmediğini görmüşler.Diğer gruba ise dersler verilmiş,stresle baş etme eğitimleri üzerine ve stresi kontrole almışlar.

BİZ NE DÜŞÜNÜYORSAK O’YUZ.

4-RUHSAL STRES

4A-RUHSAL STRES TARİFİ

Ruhsal strese girmemek için boşluğa düşmemeye gayret edin.Bu yüzden ön tedbirleri almamız gerekir.O halde, bize yardım edecek becerilere bakalım.

4A-RUHSAL STRESİN YÖNETİMİ


1-Olayların dışında kal,bağımsız ol.(olayın içinde bile olsan bağlanma alışkanlığını kır.Cerrah kendi çocuğunu ameliyat edemez,duygusal davranabilir,hata yapabilir.Bu durumda olayın perspektifi ortadan kalkar.)

2-İnsanlar ile iç içeyken işle meşgul ol,tarafsız ol.Bu ruhsal alıştırmadır.

3-İnsanlara fazla yakalanmadan yardım et.Sonuçta dünya herkes için farklı bir dramadır.Herkes kendi senaryosunu oynar.İnsanların mutlu olmasını isteriz ama onları kontrol edemeyiz.Onların senaryosunu yazamayız.Onlar trajedi yazmak istiyorsa engel olamayız.Kendi dramanın kahramanı ol,komedi oyna.

4-Aklında bir filtre tut ki çöpleri ayıklıyabilesin.Bunlara izin verme,çöp geçerse ondan kurtulmak zor olur.Herşeyi izleme,görme.Sokaktaki çöpleri cebine koyup,evine getirme,hayatını kirletme.Nokta koy, frene bas,ruhsal servisten geç.Frene basarak,düşünceni durdur.Frene bastığında,düşüncen durmayabilir,düşünceni durdurmaya çalış ve düşünceni yeniden yönlendir.Düşünce trafiği kontrolünü yap,yeniden olumlu yöne doğru yönlen.

Gün içinde insanın enerjisi çeşitli olayların etkisinde kalıp,düşebilir,ve insan hep güçlü kalmayabilir.O halde kendimizi sakinleştirelim, olumlu olaylara odaklanalım ve özümüzden uzaklaşmayalım.

5-Yaşamı çok ciddiye alma,espirili ol.Dışsal şeyler bizi çok etkiler.Tabiki içsel etkilerde var.

Deneyimlerimiz anılar yaratır,bunlar bizi etkiler.İnançlar,değerler,ihtiyaçlar da bizi etkiler.

Neye ihtiyacımız olduğuna değerlerimiz yön veriyor.Kim olduğumu düşünürsem,kimliğimi bulurum.Ben kimim?Bu soruyu kendimize soralım.Ben bir ruhum.

Bizlere farklı roller verilir.Dramada herkesin kendi rolü kendi için önemli.Gün içinde herkes kendi rolünü oynar,gün sonunda tüm kostümler alınır.İşte o anda sizdeki kimlik nedir?Bu soruyu düşünün.

Sahip olduğumuz farklı kimlikler bizleri farklı düşüncelere götürür.Rolüm,kostümüm,sosyal mevkim,vs.

Düşünmenin 2 tipi vardır,Olumluya veya olumsuza yönelme.

Herşey sona erer ama asıl kimliğim bana kalır,o asla sona ermez.İşimiz,evliliğimiz,maçın sonu gibi, vs..Hepsi için bir korku yaşarız zamanla.

Birde yaşamın diğer yönü vardır,BEN RUHUM,SONSUZ BİR IŞIK KAYNAĞIYIM,ENERJİYİM GİBİ...,

Burda korku yoktur,sonsuz bir huzur hissedilir.Çünkü ben bitmem.Bu beni huzurlu,bu huzursuz yapar diye bir endişem olmaz.

Yaşam bir nehirdir ve siz yaşam nehrinde akıyorsunuz,takılıp kalamazsınız.Takılıp kalmak,nehirdeki bir kayaya toslamak gibidir,ki bu da hiç hoş birşey değildir.Zira aşırı stres ve endişe oluşur,korku başlar.Eğer kişi atakta bulunmazsa bu kaya o kişi için bir yer olur,bu da hayatın olumsuzluğu olarak adledilir.Nehir bizi kayadan indirecek diye korkar,kayaya daha fazla yapışırız.Yüzmenin eğlence olduğunu unutuyoruz.Nehirdeki akışla gitmeliyiz,kayalara takılmamalıyız,korkmadan yüzmeliyiz.



Human Resources Focus İçerik Ekibi
 
Geri
Top