Sarı Altın Sülün
Kirmizi altinin mutasyonudur.Görünüsünün disinda kirmizi altinin aynisidir. Gögsü altin sarisi renktedir. Sirtinda ve kanatlarinda kahverengi benekler vardir yelesi sari ve içinde kahverengi damarlar vardir. Disisi kirmizi altin disisine nazaran daha açik renktedir. Gagasi ve ayaklari hem disinin hem de erkegin saridir.Üreme Zamanları: mart sonu Üreme Yaşı: Birinci yil. Yıllık yumurta sayısı: 24-36 yumurta kuluçka Süresi: 22 gündür. Yetiştirme Bilgileri: Kirmizi altin sülünde oldugu gibi yetistirilmesi kolay sülünlerdir. Erkekler renklerini ikinci yilda alirlar. Yesillik severler yumurta yemi ve tahilla beslenirler.Kan Sülün
Alt Türleri: Himalaya kan sülünü, Tibet kan sülünü, Kuser kan sülünü, Mrs.Vernay kan sülünü, kayak an sülünü, Clarke kan sülünü, geoffroy kan sülünü, berezowski kan sülünü, beick kan sülünü, bianchi kan sülünü, david kan sülünü.Ana Vatanları: Himalayalar, Nepal’den Tibet’e ve oradan Burma üzerinden Kuzeybati Çin’e dogru. Hem boyut hem de sekil olarak diger sülünlerden farklidir. Beyaz ibigi vardir ve gözün altinda ve üstünde siyah çizgi bulunmaktadir. Orbital deri ve bogaz kirmizidir. Gögüsün üst kismi kirmizi, ince çizgiler olan soluk açik tabamsi saridir ve karni çizgilerin daha belirgin oldugu daha açik kahvemsi saridir. Vücudun geri kalan kismi gri, beyaz ve kahvemsi sari çizgilidir. Kuyrugu kirmizidir gri ve açik tabamsi sari çizgiler vardir. Disilerin bas alin ve bogaz açik pas rengidir. Basin üst ve boynun arkasi gridir. Vücudun geri kalan kisimlari kahverengidir ve daha koyu kahverengi çizgiler vardir.Üreme Zamanları: Nisan ve Mayis aylarinda. Tabiatta çiftlesme mevsiminde çiftler halinde ayrilirlar. Monogram’dirlar. Üreme Yaşı: Erkekler 1 yasinda ergenlige ulasirlar.Yıllık Yumurta Sayısı: 5-12 yumurta.Kuluçka Süresi: 27 - 29 gün. Bu sülünler Dünya’da yaygin olarak bulunmamaktadirlar. Entansif yetistiriciligi de paraziter ve enfeksiyöz hastaliklara dirençli olmadiklarindan oldukça zordur. Tabiatta meyve ve yesil ot filizi yiyerek beslenirler. Yuvalarini genellikle yerde kurarlar.Swinhoe Sülün
Formasan sülünü, Mavi sülün adları ile de tanınan bu sülünün anavatanı orta Tayvan daglarıdır.Yetiskin erkekler edward sülününe benzerler ancak daha büyüktürler. Sirtinin üst kisminda büyük beyaz bir benek vardir, omuzlar kestane rengindedir ve kanat örtüleri yesilimsi siyah xxxxlik renktedir. Kuyruktaki orta uzun tüy beyaz renklidir. Disiler genellikle kahverengidir. Üçgen seklinde sarimsi deve tüyü renginde benekleri vardir.Üreme Zamanları: Mart ayinda baslar mayisin ortasina kadar devam eder.Üreme Yaşı: Ikinci yildir ancak ilk yil kuslari genellikle dogurgandir.Yıllık Yumurta Sayısı: 6 ile 12 dir.Kuluçka Süresi: 24 ile 26 gündür.Yetiştirme Bilgileri: Swinhoe sülünleri bu hobiye baslangiç için en iyi sülünlerdir. Fakat çok soguk ve çok sicak isilara pek gelemezler. Swinhoe erkekleri bazen bakicilarina ve diger kuslara sinirli bir tutum sergileyebilirler. Kafes ortaminin iyi bitkilendirilmis olmasi tercih edilir. Yumurta yemi, bugday, yulaf, misir ile beslenirler ve kafes ortaminda çok sayida üretilebilmektedirler.
Kahverengi Kulaklı Sülün
Diğer Adları: Mancurian kulakli sülün.Alt Türleri: Monotipik.
Ana Vatanları: Kuzey dogu Çin’de daglik karma kozalakli agaçlarin ve kisin yapraklarini döken bitkilerin oldugu ormanlar.Büyük bir sülündür. Basinin tepesi kadifemsi siyah tüylerle kaplidir. “kulaklari” beyazdir ve çenenin altindan baslayip kulaklarin arkasina kadar uzanirlar. Yüz derisi kirmizidir boynu siyahtir ve sirtinin alt kismina ve kanatlara dogru kahverengiye gölgelenen eflatunsu bir parlaklik vardir. Kuyruk tabani gümüs grisidir. Kuyruk tüyleri koyu kahvedir. Olgunlasmamis kuslar kahverengi beneklidir ve 5 ayliktan itibaren yetiskin tüylere kavusurlar. Erkek ve disi benzerdir. Erkekler mahmuzlarindan ayirt edilirler. Erkeklerin mahmuzlari daha iri ve yuvarlaktir. Mahmuzlar 4 ayliktan itibaren göze batmaya baslarlar. Disiler daha ufaktir.Üreme Zamanları: Nisan’dan Haziran’a kadar.Üreme Yaşı: Ikinci yil.Yıllık Yumurta Sayısı: 5 ile 8 yumurta.Kuluçka Süresi: 26 - 27 gündür. Oldukça iyi kazici bir kus türüdür. Kafeslerdeki bitkilerin ömrü uzun degildir. Yesilligi çok severler. Sicaga ve rutubete karsi fazla dayanikli degillerdir. Onun için iyi drene edilmis zemini olan ve gölgelik kafesler tesis edilmelidir. Mavi ve Beyaz kulakli sülünlerdeki özellikler bunlarda da mevcuttur.
İbikli Ateş Sırtlı Sülün
Diğer Adları: Veillot ibikli ates sirtli sülün, Lophura ignita rufaAlt Türleri: 1) Bornean ibikli ates sirtli sülün.L.i.-Güney bornea’ya özgüdür.
2) Greater bornean ibikli ates sirtli sülün.L.i.nobilis-Kuzey Bornea’ya özgügür.
3) Malayan veya Veilott ibikli ates sirtli sülün.L.i.rufa-Malay yarimadasi yada sumatra’da bulunur.
4) Delacour ibikli ates sirtli sülün.L.i.macartney-Güneydogu sumatra’da bulunur.
Ana Vatanları: Tayland, Malaya, Sumatra ve Borneo Erkekler yüz uzantilari açik kobalt mavisidir ve dört lob içerir. Bunlar gözün çevresinde düzenli bir sekilde yerlesmistir ve alt lobun üstünde bir kirmizi nokta vardir. Bacaklar koyu kirmizidir. Büyük bir kuyrugu vardir. Orta kuyruk tüyleri beyazdir. Tüm gögsü ve vücudunun yanlari koyu mavi, yanlardaki tüylerde degisen genisliklerde beyaz saft çizgiler vardir. Sirtindaki bakir rengi lekede kirmizi daha çok eflatun daha azdir. Disiler basi ibigi ve üst kisimlari kestane rengi kanat ve kuyruk örtülerinde ince siyah çizgiler vardir. Çene ve bogaz beyazdir. Bacaklari kirmizidir. Kuyrugunun tamami kestane rengindedir. Üreme Zamanları: Mayis’tan Agustos’a kadar. Üreme Yaşı: Üçüncü yil Yıllık Yumurta Sayısı: 4-6 yumurta Kuluçka Süresi: 24 gün. Erkekler hem bakicilarina hem de diger kuslara karsi agresif olabilirler. Üreme mevsiminden önce erkegin baska bir kafeste bulundurulmasi gerekir. Ilk yumurta yumurtladiktan sonra erkek disinin kafesine konmalidir. Çok esli degillerdir. Disiler yumurtlamak için çalilar altinda bir noktayi seçer. Tropik bir iklimden geldikleri için fazla soguga gelemezler. Kümes tabani iyi yesillendirilmelidir. Ates sirtlilar yüksege tünemeyi severler.
Elliot Sülünü
Diğer Adları: Chinese çizgili sirtli sülünAlt Türleri: yok
Ana Vatanları: Güney dogu Çin’in 1900 mt yükseklikteki sik karma ormanlar.
Tanım: Erkegin tepesi kestane rengi yanaklarin yan tarafi beyazimsi gri arka boyun koyu gridir. Sirt kanatlar ve gögsün üst kismi parlak kirmizimsi kestane rengindedir. Küçük kanat tüyleri üzerinde çelik mavisi bir bant vardir. Daha büyük kanat tüylerinde kenara yakin bir siyah bant ve uçlarda kanat boyunca bir bant olusturan beyaz renk vardir Gögsün alt kismi, karin beyaz ve tüylerin içinde koyu kahve renginde gizli bir taban vardir. Uyluk kestane kahverenginde ve üstünde beyaz çizgiler vardir. Iris kavuniçi, gagasi sari ve bacaklari gridir. Disilerin tepesi kirmizimsi kahverengi ve tüylerin ucu siyahimsidir. Kaslari yüzü ve boynun arka tarafi grimsi kahve sari sirti ve kanatlari benekli kirmizimsi kahverengidir ve ok seklinde beyaz lekeler ve kenara yakin kisimlar da siyah çizgi vardir. Gögsünde karina dogru inen koyu kahve bir benek bulunur.