Sürat koşuları - Atletizm Dalları

Suskun

V.I.P
V.I.P
Sürat koşuları üç gruptan oluşur:

1)100 m koşusu

Sürat koşularının en kısası olup tüm kuvvetin bir hamlede harcanmasını gerektirir. 100 m koşuları ana tribün önündeki virajsız düz parkurda koşulur. Her atlet kura ile belirlenen kendi kulvarında yarışır. İnsan hayatında önem taşıyan salise farkları 100 m koşularında çok önemli rol oynar. 1912lerde 100 m dünya rekoru 10.6 saniye iken 1968de Jim Hines 9.9a 1991 yılında ABDli atlet Carl Lewis 9.86ya 1994 yılında ise Leroy Burrell 9.85 saniyeye indirmeyi başardılar. 100 m yarışlarında en yüksek hız erkeklerde 45 km/saat bayanlarda 40 km/saat olup bu hızlara ancak 40 mden sonra ulaşılabilir.
Atlet ellerini çıkış çizgisinin arkasına koyarak kolları düz kafası belkemiği ile paralel durumda arka ayak çıkış takozunda iken tabancanın ateşlenmesiyle ileri fırlar. Birinci adım 75 cmi geçmez. İlk 10 m kısa ve seri adımlardan oluşur. 100 m koşucusu azami fırlayış sürat ve adım uzunluğunu sağlayabilmek için ayak uçlarıyla koşmalı ve ayaklarını yukarıya fazla kaldırmamalıdır. 100 mde birincisi çıkarken ikincisi toplanışla fule arasında üçüncüsü de son 15-20 mde olmak üzere üç kez nefes alıp verilir. Atletlerin bitiş çizgisini geçmeleriyle yarış tamamlanır. Tüm sürat yarışlarındaki yarış kuralları 100 m. koşularında da uygulanır.

2)200 m. koşusu
200 m koşusu 100 mnin devamıdır. Ancak 200 m atletleri ile 100 m atletleri arasındaki en önemli fark nefes kapasiteleridir. 200 mci başlangıçta 20 mde bir nefes alır sonlara doğru nefes alışı daha sıklaşır.
Ayrıca 200 mciler 100 mcilerden daha yumuşak bir koşu tarzına gereksinim duyarlar. Bir de daha dayanıklı ve inatçı olmaları gereklidir. 200 m koşuları virajlı parkurda yapılır yarış kuralları diğer sürat koşularında olduğu gibidir. Her 200 mci 100 m. koşabilir ama 200 m. koşamayan 100 m. atleti çoktur.

3)400 m. koşusu
Bu koşuya sürat koşusu veya sprint (fırlayış) denilebilir. Bu koşular ilk kez 440 yarda olarak 20 yy. başlarında düzenlendi. 400 m güçlü bir vücudun bile ancak teknikle koşabileceği bir mesafedir. Sürat koşucuları ve yarı mukavemet koşucuları 400 myi başarıyla koşarlar. En iyi 400 m sonuçları normal-ritmik bir şekilde nefes alındığı ve her 100 mnin birbirine denk hızla koşulduğu zaman alınır. 400 m. koşuları virajlı pistlerde yapılır ve bu yarışlarda ilk çıkış çok önemlidir. Yarış kuralları ve kullanılan malzemeler diğer sürat koşularında olduğu gibidir.

KAYNAK:Türkiye Atletizm Federasyonu
 
Uzun atlama

Uzun atlama Atletizm'in atlama branşına ait bir dalı. Atlet yaklaşık 30-45 metre mesafeden hızlanarak 30 cm genişliğindeki bir basma tahtasına basarak atlayışını yapar.Tahtanın 20 cm lik beyaz bölümü basış alanı olup 10 cm lik alanı ise kırmızı dır.Kırmızı alana basış faul olur.Dünya rekoru Mike Powell:8.95 m. Türkiye rekoru:8.08 m ile Mesut Yavaş a aittir.Mesut Yavaş ın atladığı 8.09 m de salon Türkiye rekorudur
 

3 adım atlama

Atletizm'in bir dalı.Dünya rekoru:18.29 m.JONATHAN EDWARDS.

Türkiye rekoru:BERK TUNA 16.67 m.dir.

Yeterince hızlanabilmek ve 30 santimetrelik sıçrama tahtasından(10 cm si faul bölümü olup kırmızı boyalıdır) olabildiğince uzağa fırlayabilmek gerekir. Üç adım atlamanın adından da anlaşılacağı gibi üç aşaması vardır. Atletin yükseldiği ayağının üstüne düştüğü hop; sıçramayı diğer ayağa aktarma step ve kum havuzuna düşüş jump(atlayış).

* Olaylar :

Uzun atlama ve üç adım atlama da sporcular belli bir yol boyunca koşarlar ve yolun sonunda atlayışlarını yaparlar. Bununla beraber triple atlamada ise sporcular tek ayakları üzerinde sıçrar adım atar ve zıplarlar. Böylece başarılı şekilde bir atlama yapmış olurlar. Her olayda bir sporcunun en iyi performansı dikkate alınır. Üç raunttan sonra en iyi sekiz kalan üç raunda geçer. Daha sonra da onlar kendi arasında elemeler yaparak birinciyi belirlerler.

* Beraberlikler :

Tüm beraberlikler sporcuların en iyi ikinci performansı karşılaştırılarak bozulur. Eğer bu işe yaramazsa 2. 3. …şeklinde devam ederek sonuca ulaşılmaya çalışılır. Eğer yine de beraberlik bozulmazsa ikisi de kazanmış sayılır. Ancak söz konusu olan altın madalya ise ; sporcular beraberlik bozulana dek yarışır. Mesafeler : Bir atletin atladığı sayılan mesafe sporcunun atladığı yere en yakın olan yeri ile atladığı nokta arası uzaklıktır.Eğer mesafe tam sayı değilse ; en yakın tam sayıya yuvarlanır.

* Fauller :

Bir sporcu atlaması gereken yerden ileride bir yerden atlarsa ya da yer düşeceği alanın dışına düşerse bu bir faul sayılır. Bu tür hatalar genellikle sporcu dengesini sağlamak için kollarını açtığında olur.

* Rüzgar Faktörü :

Uzun atlama ve üç adım atlamada eğer rüzgarın hızı 2 m/sn ( 7.2 km/sa ) den hızlı eserse kırılan rekorlar resmiyet kazanamaz fakat derece yarış içinde geçerli olur.

* Diğer Kurallar :

Bir sporcu atlarken hareketine engel olan bir durumla karşılaşırsa hakem atlayışı tekrarlatabilir. - Sporcular oyunları bir hakemden izin almadan bırakamaz. - Sporcular oyun sırasında asistanlarından yardım alamaz ; ancak sporcunun herhangi bir sağlık problemi varsa bu kural geçerli değildir. - Bir hakem eğer sporcu atlamayı çok geciktirirse onu cezalandır
 
Geri
Top