'Tablet'li eğitimde dağıtım gecikecek

Suskun

V.I.P
V.I.P

Öğrenciler Tablet Bilgisayarlarını Satamayacaklar!​

Kocaeli'nde öğrencilerden bazılarının önceki yıl dağıtılan bilgisayarları satması MEB'e ders oldu. Öğrencilere verilecek tablet bilgisayarları korumak için güvenlik sistemi geliştirildi. Tablet, okuldaki akıllı tahtadan sinyal alamazsa kilitlenecek.

Fatih Projesi çerçevesinde, yeni öğretim yılında 5 - 9 sınıflarda başlayarak dağıtımı yapılacak olan tablet bilgisayarların çalınma ve satılmasının önlenmesi için alınacak önlemleri değerlendiren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tabletlere 'kırılamayacak' bir yazılım yüklemeyi planlıyor.

Yazılım sayesinde tablet bilgisayar 'tampon süre' olarak tanımlanan zaman aralığında sınıflardaki akıllı tahtalardan sinyal almazsa kilitlenecek. Tampon süre okul vetatildönemleri için ayrı ayrı ayarlanabilecek ve kilitlenen bilgisayar anacak yetkililerin vereceği parolayla açılabilecek. Böylece, çalınma veya satılma durumunda okuldaki akıllı tahtadan sinyal alamayan bilgisayar kilitleneceğinden alıcıların işine yaramayacak.

KIRILAMAYACAK YAZILIM​

Bu yazılımın kırılması ihtimalini de düşünen Bakanlık yetkilileri, yazılımın işletim sistemi üzerine değil, bilgisayar içinde bulunan en pahalı donanımlar üzerine gömülü olmasını planlıyor. Bakanlık yetkililerine göre hem parça sökülüp yenisi takılmadan yazılımın kırılması mümkün olmayacağından hem de parça değişimi durumunda masraf çok fazla olacağından bilgisayarın çalınmasının ya da satılmasının bir anlamı kalmayacak.

SİGORTA MASRAFI DÜŞECEK​

Tabletlerin güvenliği konusunda alınacak bu tedbirin riski de azaltması nedeniyle sigorta masraflarını düşüreceği belirtiliyor. Diğer taraftan tabletlerle internete girecek öğrencilerin zararlı sitelere girmesinin engellenmesi için MEB tarafından yönetilecek bir filtreleme sistemi uygulanması düşünülüyor.

UYARILAR ETKİLİ OLDU​

Kocaeli'de gerçekleştirilen 'Her Öğrenciye Bir Bilgisayar' kampanyası kapsamında 52 bin öğrenciye bilgisayar dağıtılmış, öğrencilere dağıtılan bilgisayarların nasıl kullanıldığına dair ankette ankete katılan öğrencilerin yüzde 8'i bilgisayarının olmadığını söylemişti. Raporda, İl Milli Eğitim müfettişlerinin raporu dayanak gösterilerek hibe bilgisayarların öğrenciler tarafından satıldığı ifade edilmiş ve Fatih Projesi'nde dağıtılacak tabletlerin de başına aynı şeyin gelmemesi için önlem alınması gerektiği ifade edilmişti.
 

'Tablet'li eğitimde dağıtım gecikecek​

Üretim ve ithalatın yeterli sayıya ulaşamaması nedeniyle gecikecek

Şubat'ta 5 ve 9'uncu sınıflarda hayata geçmesi planlanan bilgisayar tabletli eğitim hedefi, yerli üretim ve ithalatın yeterli sayıya ulaşamaması nedeniyle gecikecek. Ya 9'uncu sınıfların tümüne ya da belirli illere dağıtım yapılacak

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2. dönemde tüm 5. ve 9. sınıflara yetiştirmeye çalıştığı tablet bilgisayarlarda gecikmenin gündemde olduğu ifade edildi. Yerli üreticilerin kapasitesinin geliştirilmesi için belli bir süre geçmesi gerekiyor. MEB, 5 ve 9. sınıflara tablet dağıtma hedefini daraltmayı gündemine aldı. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "İkinci döneme geniş bir dağıtım olmasa da yetiştireceğiz" dedi. MEB'in her yıl 5. ve 9. sınıflara tablet dağıtılarak, 4 yıl içinde 5-12. sınıf arasındaki tüm öğrencilerin bilgisayar sahibi olması hedefinde gecikmenin olacağı öğrenildi. Tabletlerin maliyetlerine ilişkin tespit çalışmalarını sürdüren MEB, tüm okullara akıllı tahta çalışmalarında daha hızlı yol aldı, ancak tablet bilgisayarlarda beklenmeyen gelişmeler yaşandı. İkinci yarıyılın başlayacağı 6 Şubat 2012 tarihine kadar yeterli alt yapının kurulmasının zor olacağı ifade ediliyor.

Yerli üretim yetmiyor​

Yerli firmaların irtibata geçtiği bakanlık, sözkonusu firmaların tüm 5. ve 9. sınıflara yani 2,5 milyon öğrenciye 6 Şubat tarihine kadar tablet üretmesinin zor olduğunu tespit etti. Bu sebeple önce yabancı firmalardan tablet alınması, kademeli olarak yerli firmalara geçiş yapılmasının gündemde olduğu ifade edildi. Yerli üretim kapasitesinin günde 600-750 civarında olduğu belirtilirken, bu miktarın talebi karşılamak için yetersiz olduğu belirtildi. Öte yandan yabancı bazı firmaların Türkiye'de üretim için girişimlerinin olduğu kaydedildi. Bakan Ömer Dinçer, "Yerli üretim artırılmalı, bunun için de 2 yıl gerekiyor. Kademeli bir şekilde yerli üretime geçiş sağlanabilir. İkinci döneme geniş kapsamlı bir dağıtım olmasa da, kısmi dağıtıma başlayacağız" dedi. Bakanlık, bu yılın ikinci döneminde 5. - 9. sınıflara dağıtım yapmayı planlasa da, hedefe ulaşılamaması halinde ikinci dönem belli illerde dağıtım veya sadece 9. sınıflara dağıtım da gündemde tutuluyor.
Filtreleme olacak, her siteye girilemeyecek

Tabletler öğrencilere zimmetli olacak. Ders dışında kullanılmasını önlemek için, özel güvenlik sistemi bulunacak. Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre tabletler için hazırlanacak özel yazılımla, bilgisayarlara sadece kitaplar yüklenebilecek. Filtreleme sistemi ile girilecek internet siteleri de sınırlı olacak ve sadece ders araştırmaları ile kısıtlanacak.
 
çocuğuna hediye gelen tablete kaldıysalar onuda kırdırıp satacak vicdanları varsa artık diyecek bişey bulamıyorum
 
Geri
Top