Gül 34
Usta
TAHİNLİ ISPANAKLI SAC BÖREĞİ MALZEMELERİ
- 250 gram un
- 1 dilim bayat ekmek
- 1 miktar tuz
- 1 su bardağı kadar su
- 1 bağ ıspanak
- 1 tane kuru soğan
- 1 miktar pul biber
- 1 miktar karabiber
- 2 çorba kaşığı kadar zeytinyağı
- 3 çorba kaşığı kadar tahin
TAHİNLİ ISPANAKLI SAC BÖREĞİ NASIL YAPILIR?
Tahinli ıspanaklı sac böreği yapılışı için ilk olarak bayat ekmek suyla ıslatılıyor. Devamında ekmek avuç içinde sıkılarak fazla suyu alınıyor. Sonrasında ıslatılmış ekmek, un, tuz, zeytinyağı ve yeteri kadar su bir kabın içerisinde yoğruluyor. Özellikle hamurun sert bir kıvamda olması gerekiyor. İstenen kıvama geldikten sonra üstü örtülüp dinlendirilmeye alınıyor.Diğer yandan ıspanaklar iyice yıkanıyor ve ayıklanıyor. Sonrasında sapları da kesilerek tüm yapraklar güzel bir şekilde doğranıyor. Ispanaklı tahinli sac böreği yapımında hamur dinlenirken bir yandan da kuru soğan küçük küçük doğranıyor. İçerisine 2 çorba kaşığı kadar zeytinyağı ve 1 çorba kaşığı kadar tereyağı ilave edilerek iyice kavruluyor. Soğanlar yeteri kadar kavrulduktan sonra içerisine ıspanaklar ekleniyor. Bu şekilde birkaç dakika boyunca kavrulduktan sonra tavada baharatlar da atılıyor.
Kavrulmuş olan ıspanaklı harç ocaktan alındıktan sonra bir süre sıcaklığını atması için bekletiliyor. Yeterli ılıklığa ulaştığında ise içerisine tahin eklenerek güzelce karıştırılıyor. Bu sırada dinlenmiş olan hamur da küçük küçük bezelere ayrılıyor. Her beze ortalama olarak bir pasta tabağı büyüklüğünde açılıyor. Açılan hamurların içerisine ıspanaklı ve tahinli harç koyuluyor ve ardından D şeklinde hamur kapatılıyor. Kenarları ise çay tabağıyla kesiliyor. Her bir hamur bu şekilde teflon tavada ya da eğer evde varsa sacda önlü arkalı olarak pişiriliyor. Böylece ıspanaklı tahinli börek hazır olmuş oluyor. Son olarak pişirilen böreklere tereyağı sürülüyor ve limon ile beraber servis ediliyor.