e-PaCk
Forum Gururu
ABD´de yapılan bir araştırmada, Amerikan iş dünyası bugüne dek dünyada alınmış en başarılı 10 işletme yönetimi kararını şöyle belirlemiş...
"İsviçre" ve "saat"´in bileşiminden oluşturdukları sözcüğü de, bu amaçla kurdukları ortak şirketin markası olarak belirlediler:"Swatch". Swatch ile birlikte, İsviçre´nin dünya saat piyasasındaki payı yüzde 15´ten yüzde 50´ye yükseldi.
9. Dell´in ürettiği kişisel bilgisayarları tüketicilere doğrudan kendisi satmaya karar verip organizasyonunu da bu amaçla yeniden düzenlemesi.
Bu karar sonucunda yalnızca dağıtım kanallarına ayrılan pay değil, şirketin gereksinim duyduğu işletme sermayesi maliyeti de önemli ölçüde düştü. Nihai tüketicilere doğrudan ulaşabilmek, Dell´e ürünlerinde müşteri taleplerine en uygun tasarımı en kısa sürede gerçekleştirme, stok maliyetlerini büyük oranda düşürme ve müşteri hizmetlerinde büyük atılım yapma olanağı kazandırdı.
8. Barbie bebeklerin üreticisi Mattel´in, Barbie´nin yanına erkek arkadaşı Ken´i ekleme kararı.
Ken, Barbie serisine eklenen ilk çeşitlemeydi; aynı zamanda, oyuncak bebeğe secere yaratmak, farklı kültürlerden yeni yeni akraba ve arkadaşlar eklemek yoluyla markayı daha da geliştirip güçlendirme politikasının da öncüsü oldu.
7. Antik çağ´da, Tebai kentinde bir köle sahibinin, kaçak bir kölesinin bulunup geri getirilmesi için bir duyuru yayınlatması.
Bu duyuru, dünyanın bilinen en eski reklamıdır ve dünya reklamcılığının başlangıcı olarak kabul edilir.
6. Coca-Cola´nın, eski geleneksel formülüne geri dönme kararı.
Yeni çıkarılan formül, lezzet testlerinden başarıyla geçtiği ve yeni ürünün tanıtımı için büyük bir reklam bütçesi ayrılıp harcanmaya başlandığı halde, şirket, sadık müşterilerinin istediklerine uyarak eski formülünü sürdürmeyi tercih etti.
5. Henry Ford´un, otomobil fabrikalarında çalışan işçilerin gündelik ücretlerine yüzde 100 zam yapması.
Ford bu kararı, otomobil satışlarının hızlanması üzerine almış; gündelik ücretleri 2.5 dolardan 5 dolara çıkarmıştı.
4. Japon otomotiv şirketi Toyota´nın, Amerikalı W. Edward Deming´in ortaya attığı kalite tekniklerini uygulamaya karar vermesi.
Amerikalı ve Avrupalı otomotiv firmalarının bu kararı izlemeye başlamaları 1980´leri bulmuştur. Oysa, Toyota bu kararı 1940´larda benimseyip "toplam kalite" anlayışını uygulamaya koymuştu. Bu yaklaşımdaki öncülüğü, Toyota´yı son yıllarda dünya otomotiv sektörünün zirvesine yükseltti.
3. Johnson & Johnson´ın, Tyleon adlı ilacı piyasadan toplama kararı.
Birilerinin Tyleon kapsüllerine siyanür bulaştıması yüzünden sekiz kişinin ölmesi üzerine, Johnson&Johnson kendileri için insanların yaşamının ve sağlığının şirket kararlarından daha önemli olduğunu açıklayarak piyasaya verdiği ilaçların tümünü toplayıp imha etti.
2. Apple´ın, dünyanın ilk kişisel bilgisayarını üretip piyasaya sürme kararı.
İlk kişisel bilgisayar olan Apple I´ın ardından Macintosh üretildi ve dünyanın en hızlı gelişen, ilerleyen sektörü böylece ortaya çıktı.
1. Bill Gates´in firması, Microsoft´un geliştireceği işletim sistemini başka bilgisayar üreticilerine de satabilmek için IBM´i ikna etmeyi başarması.
IBM´in bu sözleşmenn konusu olan MS-DOS işletim sisteminin geliştirme maliyetinin büyük bir bölümünü ödediği halde, Gates´in istediği hakkı da tanıdı. Bu karar Microsoft´un inanılmaz yükselişinin başlangıcını; IBM´in ise sarsılmaz olduğuna inanılan tahtının sallanmaya, dağılmaya başlamasını simgeler.
Kaynak: CU Haber