Orhan GAZİ'ye Vasiyeti
Osmanlı'ya iki kıta üzerinde hükmetmek yetmez! Zirâ i'lâ-yı kelimetullâh azmi iki kıtaya sığmayacak kadar büyük bir davadır. Selçuklu'nun vârisi (mirasçısı) biz olduğumuz gibi Roma'nın (Avrupa'nın) vârisi de biziz!..
Sakın, orduya ve zenginliğe mağrur olma. Hakikî âlim ve âriflere, bilginlere hürmet edip, sarayında onlara yer ver. Benim hâlimden ibret al ki, zayıf, güçsüz bir karınca misâli, hiç lâyık olmadığım hâlde buraya geldim ve Allah-u Teâlâ'nın nice ihsânlarına ve inâyetlerine kavuştum. Sen de benim uyduğum ve uyguladığım nizâmı uygula, Muhammed Aleyhisselâm'ın dinini, bu yüce dinin mensuplarını ve itaat eden diğer tebanı himâye eyle! Allah-u Teâlâ'nın hakkını ve kullarının hakkını gözet.
“Osmanlı’ya iki kıta üzerinde hükmetmek yetmez! Zirâ i’lâ-yı kelimetullâh azmi iki kıtaya sığmayacak kadar büyük bir davadır. Selçuklu’nun vârisi (mirasçısı) biz olduğumuz gibi Roma’nın (Avrupa’nın) vârisi de biziz!..”
Fatih Sultan Mehmet 12 yaşına geldiğinde babası Sultan Murat tahtı oğluna bırakıp Manisaya inzivaya çekilir.
Bu haber üzerine hristiyanlar Osmanlı tahtında bir çocuk olduğu için haçlı ordusu toplayıp Osmanlının üzerine saldırmaya karar verirler.
Bu olayı haber alan Sultan Mehmet babasını çağırır fakat babası artık padişah sensin diye gelmez. Bunun üzerine Sultan Mehmet babasına şu tarihi mesajı yollar;
Baba, Eğer padişah siz iseniz geliniz ve ordunun başına geçiniz , yok eğer padişah ben isem size emrediyorum gelip ordunun başına geçiniz.
Bu mektup üzerine Sultan Murat gelip ordunun başına geçer ve haçlıları bir kez daha yenilgiye uğratır.
Bu kadar zekice birşey yapan insanın İstanbul'u feth etmesi şaşırtıcı olmamalı.
* İmparatorunuza Söyleyin. Şimdi ki Osmanlı Padişahı Öncekilere Benzemez. Benim Gücümün Ulaştığı Yerlere, Sizin İmparatorunuzun Hayalleri Bile Ulaşamaz.
F.S.M
Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki, bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.