• 📢 Merhaba Ziyaretçi.
    "Bahar geldi hoşgeldi 🌼🍃"
    konulu fotoğraf yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizleri de objektifinize takılan bir bahar resmiyle yarışmada görmek isteriz...

Konuya cevap yaz

Tarımsal Eğitim, Tarımsal Yayım ve Araştırma-Geliştirme Çalışmaları

Türkiye’de tarımsal eğitim ve öğretim faaliyetleri örgün tarım eğitimi, yaygın tarım eğitim ve hizmet içi tarımsal eğitim yapılmaktadır.

Türkiye’de 1996 yılı verilerine göre Ziraat Fakülteleri toplam öğrenci sayısı 24.920 adet olup öğretim üyesi başına ortalama 30 öğrenci düşmektedir. Bu oran yeni kurulan üniversitelerde 30 öğrencinin çok üzerindedir. Oysa öğrenci/öğretim üyesi oranı en fazla 1/15 olmalıdır.

Türkiye'de 1998 yılında Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından çiftçilere yönelik düzenlenen kurs sayısı 12.915 ve katılan çiftçi sayısı 279.565'dir. Yine 1998 yılında TKB hizmet içi eğitim çalışması olarak 1.126 adet kurs açılmış ve 13.805 personel katılmıştır.

Ülke genelinde gereksinimin çok Üzerinde ve daha çok politik mülahazalarla ziraat fakültesinin açılması hem eğitimin kalitesine olumsuz etki yapmış hem de istihdam problemleri ortaya çıkarmıştır.

Öğretim üyelerinin ders yükü azaltılmalı ve araştırmaya ayırdığı zamanı artırmak için gerekli önlemler alınmalıdır. Fakültelere araştırma görevlisi alımlarında merkezi sınav sistemi uygulanmalıdır. AR- GE faaliyetlerinin teşvik edilmesi, somut araştırma hedeflerine yönelik araştırmaların yapılması ve sonuçların öğretim programlarına aktarılması gerekmektedir.

Tarımsal yayım kurumları, tarımsal araştırma kurumları, tarımsal eğitim kurumları ve Üreticilerin kendi birimleri ve birbirleri arasındaki iletişimi, ileriye ve geriye bilgi akışı, gelişen teknoloji doğrultusunda en yüksek faydayı yaratacak şekilde düzenlenmelidir.

En kuzeydeki ilimiz?
Geri