ISO 22000 GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ
2001 yılında ISO (International Organisation for Standardisation-Uluslararası Standardizasyon Örgütü) tarafından gıda güvenliği yönetim sistemi içinde HACCP'in rolünü tanımlayan denetlenebilir bir standardın oluşturulması çalışmalarına başlanmış olup, standart 2005 yılı sonunda yayınlanmıştır.
ISO 22000 Standardının amacı gıda tedarik zinciri boyunca gıda güvenliği yönetimi için gerekli olan uygulamaları uyumlaştırmaktır. Söz konusu standart, çiftçiden gıda hizmet sektörüne kadar gıda zincirindeki tüm üyeleri kapsayan gıda güvenliği yönetim uygulamalarını tanımlayan uluslararası bir standarttır.
Gıda zincirindeki üreticiler ve tedarikçiler, HACCP, üretim ve paketleme için BRC (British Retail Consortium), IFS (International Food Standard), EurepGAP, GMP gibi sayısı giderek artan gıda güvenliği standartları ile karşı karşıya kalmıştır. Aynı zamanda AB'deki perakendecilerin oluşturduğu GFSI de bu tür standardlara genel bir çerçeve çizmektedir. Birçok firma bu tür benzer birkaç sertifikaya sahip olmak durumunda kalmakta olup, bu firmalar için gereksiz maliyet ve çaba anlamına gelmektedir. ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistem Standardının bu tür sorunlara çözüm olacağı düşünülmektedir. ISO 22000 Standardının en önemli avantajı gıda zincirinin tümünde uygulanabilmesidir. Söz konusu standardın uluslararası düzeyde kabul göreceği ve perakendecilerin tüm taleplerini karşılayacağı düşünülmektedir. ISO 22000 Standardının BRC ve IFS gibi diğer gıda güvenliği standartlarından farkı iyi uygulamalar için detaylı bir listesinin olmamasıdır. Gerçekten de her durum ve kurum için bütün kuralları kapsayacak bir listenin oluşturulması da oldukça zor bir işlem olmakla beraber ISO 22000 standardı, her kurumun kendine uygun uygulamaları benimseyerek uygulamasını kabul etmektedir. Aynca, söz konusu standart Codex Alimentarius'un ilgili standardlannı temel almaktadır.
Bu uluslararası kuralların amacı HACCP sisteminin sertifıkasyonu ile ilgili kuralları standartlaştırmaktadır. Bu sistemin geliştirilme nedeni, HACCP sertifıkasyonu için kullanılan ulusal standartların iyileştirilmesidir. ISO 22000 standardında da en önemli unsur dokümantasyondur.
Söz konusu standardın amacı;
> Codex'in HACCP prensipleri ile uyumlu olunması,
> Gönüllü uluslararası standardların uyumlaştırılması,
> İç denetmenler, firmanın kendisi tarafından yapılan veya bağımsız kuruluşlara yaptırılan sertifikasyon işleminde denetlenebilir bir standart sağlanması,
> Yapısının ISO 9001:2000 ve ISO 14001:1996 Standardları ile aynı paralelde olmasını sağlamak,
> Uluslararası HACCP kavramının oluşturulmasını sağlamaktır.