• 📢 Merhaba Ziyaretçi.
    "Bahar geldi hoşgeldi 🌼🍃"
    konulu fotoğraf yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizleri de objektifinize takılan bir bahar resmiyle yarışmada görmek isteriz...

Konuya cevap yaz

SQF 1000 VE SQF 2000 STANDARDI

SQF (Safe Quality Food-Güvenli Kaliteli Gıda) Avustralya'da geliştirilmiş olup, gıda sektörü için oluşturulmuş uluslararası bir yönetim standardıdır. Bu yönetim sistemi, gıda kalitesi ve güvenliğine odaklanmış risk analiz yaklaşımını temel almaktadır. Yani SQF gıda güvenliği yönetim sistemi olan HACCP ve kalite yönetim sistemi olan ISO 9001'e dayandırılmaktadır. Bu iki yönetim sisteminin standardları izlenebilirlik ve takip ile tamamlanmaktadır.

SQF sistemi gıda zincirindeki tüm üyeler tarafından kullanılabilmektedir. SQF Yönetim Sisteminin amacı, tarladaki üreticiden tüketiciye kadar olan gıda zinciri boyunca gıda güvenliği ve kalitesi ile ilgili standardların yükseltilmesidir. Bunu da Codex'in HACCP prensiplerini SQF Yönetim Sisteminin içine adapte ederek ve zincirdeki üyeler tarafından anlaşılabilirliği artırarak yapmaktadır.

SQF 1000 standardı tarımsal üretim yapan düşük riskli firmalar ile küçük ölçekli işleyici firmalar tarafından uygulanabilmekte, SQF 2000 standardı ise genellikle yüksek riskli orta ve büyük ölçekli firmalar tarafından uygulanabilmektedir. SQF 3000 standardı ise yakın zamanda geliştirilmiş olup, perakendeciler tarafından kullanılmaktadır.

SQF Standardları altı temel unsurdan oluşmaktadır;

1.  Yönetim sorumluluğu,

2.  Üretimin kontrolü,

3.  Denetim ve test uygulama,

4.  Doküman kontrolü ve kalite kayıtlan,

5.  Ürün tanımlaması ve izlenebilirlik

SQF 1000 Standardı tarımsal üretim yapan üreticilerin tüketicilerin talebine uygun kaliteli ve güvenli gıda arz ettiklerini kanıtlamalarını sağlamaktadır. SQF 1000 standardını uygulayan üreticiler SQF 2000 standardını uygulayan perakendeciler için de uygun bir tedarikçi konumundadırlar.

SQF Yönetim Sistemleri de bağımsız kuruluşlarca denetlenmektedir.

Turizmin başkenti olarak bilinen güneydeki ilimiz?
Geri