• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Tavuk Etindeki Beyaz Çizgiler Varsa Yemeyin!

  • Konuyu açan Konuyu açan Enda
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Hem daha ucuz olması hem de kırmızı ete oranla daha sağlıklı olarak kabul görmesi sebebiyle birçok insan beyaz et tüketmeyi tercih ediyor. Ancak Compassion in World Farming isimli tarım ve hayvancılık araştırma grubunun raporlarına göre, çiğ tavuk göğsüne baktığınızda, etin aralarından geçen beyaz çizgiler görüyorsanız bu durum tavuğun sağlıksız koşullarda yetiştirildiğinin büyük bir göstergesi!

Yayınladıkları raporlarla insanları tavuk eti tüketimi konusunda bilinçlendirmeye çalışan uzmanlara göre, modern tavukçuluk dünyasında, daha kısa sürede daha çabuk büyütülerek maksimum et verimi elde edilmeye çalışılan tavuklar bir fabrika ürünü gözüyle görülüyor. Bu sebeple genetik olarak farklılaştırılmış besinlerle beslenerek, çok hareket edemeyecekleri dar ortamlarda tutularak kalori yakmaları engelleniliyor ve kilo almaları sağlanıyor. Ancak kısa sürede normalden çok daha hızlı kilo almaya zorlanan tavuklar, odunsu göğüs ve beyaz çizgi olarak (Woody breast ve White stripping) Türkçeleştirebileceğimiz kas hastalıklarına sahip oluyor.

sağlıklı ve hastalıklı tavuk göğsünün çiğ ve piştikten sonraki hallerinin karşılaştırması
Kümes hayvanları üzerine yayın yapan Poultry Hub’a göre tavuk göğsündeki beyaz çizgiler ve odunsu göğüs eti hayvanların bozuk kas gelişiminin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor ve sağlıklı bir tavuk göğsüne oranla oldukça sert olan dokularıyla ayırt edilebiliyor. Özellikle tavuk göğsü etinin çiğ iken çok sert ve fiberli olmasının yanında kas olan kısımlarında çokça beyaz çizgi gözlemlenmesi hayvanın sağlıksız bir ortamda büyüdüğünün en büyük işareti olarak görülüyor ve bu tür etin tüketilmesinin sağlıksız olduğu dile getiriliyor.

Bu tür beyaz etin sağlıksız olarak kabul görmesinin altında yatan en büyük sebep besleyici değerlerinin, kabul gören değer aralığından ciddi oranda daha aşağıda olması. Italian Journal of Animal Science’da yayınlanan bir çalışma, göğüs kısmında beyaz çizgiler bulunan tavuk etiyle, bulunmayan tavuk etini karşılaştırdığında, %224 gibi çarpıcı bir oranla beyaz çizgili olan tavuk etinin daha fazla yağ ihtiva ettiğini ortaya koydu.

Normal olarak tavuk göğsünün sadece yan ve kolaylıkla kesilebilen kısımlarında yağ bulunmalıdır ve bu normaldir ancak beyaz çizgilerin yoğun olduğu tavuk göğsünde bu oran çok daha fazla. Yani protein kaynağı olarak görülen tavuk göğsü eğer sağlıksız bir kaynaktan geliyorsa, siz farkında olmadan çok yüksek miktarlarda yağ almanıza sebep olabilir ve bu işin en masum yönü…

Malesef bilim insanları, hızlı gelişmeleri ve çabuk etlenmeleri için hormonal dengesi bozulmuş ve genetik olarak değiştirilmiş yemler ile beslenen tavuk etinin uzun vadeli olarak insan sağlığına ne gibi etkileri olabileceği hakkında tam olarak bilgiye sahip değil. Şimdilik en iyi önlem tabi ki, serbest olarak dolaşmasına izin verilen tavuk etini tercih etmek ancak normal tavuk tüketecekseniz dahi, eti satın almadan önce dokusunu iyi incelemeniz, ve yumuşaklığına dikkat etmeniz hem sizin hem de ailenizin sağlığı açısından olumlu bir gelişme olacaktır.
 
Geri
Top