Tavuk Kolerası (Pasteurellozis) Hastalığı

jeriko

Özel Üye
Özel üye
Tavuk Kolerası (Pasteurellozis) Hastalığı Nedeni :
Tavuk kolerası, kanatlıların, septisemik formlardan kronik ve lokalize klinik tablolara kadar seyir gösteren, bulaşıcı, öldürücü bakteriyel bir infeksiyonudur. Hastalığın etkeni olan Pasteurella multocidae, gram negatif, hareketsiz, kapsüllü, sporsuz, dokulardan yapılan ve Giemsa ile boyanan preperatlarda bipolar görünüme sahip bir mikroorganizmadır. Türkiye?de bu etkenden ileri gelen infeksiyonların insidensi %l?den azdır. Hastalık, genellikle sindirim, solunum sistemlerinden ve ayrıca deri ve gözden bulaşabilir.

Tavuk Kolerası (Pasteurellozis) Hastalığı Belirtileri :

Hasta hayvanlarda, durgunluk, iştahsızlık, yeşilimsi ishal, ibik ve sakalların morarması, kronik formlarda ibik ve sakallarda ödem, orta kulak yangısı, eklemlerde şişkinlik, burunda akıntı ve rinitis, vs gözlenebilir. Otopside, vücutta ve çeşitli organlarda kanamalar, karaciğer üzerinde çok küçük nekrotik odaklar, bağırsakta kanamalar ve ülserlere rastlanabilir.

Tavuk Kolerası (Pasteurellozis) Hastalığı Tedavi Yoları/ Sağaltım :

Hastalık, botulizm, koksidiozis, hemorajik enterit, Newcastle, tavuk çiçeği, İ.coriza, CRD vs, ile benzerlik göstermektedir. Hastalığın teşhisi etkenin izolasyon ve identifikasyonu ile kesinleştirilir. Hastalık antibiyotiklerle önlenebilir. Koruma ve kontrol için genel koruyucu önlemler alınır. Pratikte kullanılan bir aşısı bulunmamaktadır.
 
Geri
Top