Telgraf nasıl çalışır?

Suskun

V.I.P
V.I.P
BASİT TELGRAF MODELİNİN TANITILMASI VE ÇALIŞMA PRENSİBİNİN İNCELENMESİ
DENEYİN AMACI:
Elektrik akımının elektromıknatıslık özelliğinden faydalanarak telgrafın çalışma prensibini kavramak.
HAZIRLIK SORUSU:
Mors alfabesine göre çalışan bir telgrafın çalışma prensibini araştırınız.

KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER:
1.elektrik zili modeli
2.bağlantı kablosu
3.basit anahtar
4.güç kaynağı

DENEYİN YAPILIŞI:
1-Şekildeki düzeneği hazırlayınız.
2-Anahtara basınız, tokmağın çana vurarak ses çıkardığını gözleyiniz.
3-Anahtarla elektrik devresini açıp kaparken tokmağın durumunu gözleyiniz.
Not:Araç çalışmadığı zaman devreyi kontrol ediniz, ayar vidası ve tokmağın durumunu ayarlayınız.
DENEYİN SONUCU:
Verici istasyonundaki maniplenin (anahtar) açılıp kapanmasıyla alıcı istasyondaki paletin elektromıknatıs tarafından çekilmesi telgrafın çalışma prensibini gösterir.
TEORİK BİLGİ:
Telgraf aracında biri alıcı diğeri verici olmak üzere iki istasyon bulunur. Verici istasyon bir üreteç ile maniple adı verilen tuştan meydana gelmiştir. Alıcı istasyonda ise elektromıknatıs bulunur.
Devreden akım geçince elektromıknatıs paleti çeker. Rulo halinde dönmekte olan kağıt üzerinde şifreli biçimde yazılır. Maniple uzun süre basılırsa çizgi, kısa süreli basılırsa nokta meydana gelir. Bu çizgi ve noktalara “mors alfabesi” denir ve konuşma diline çevrilebilir
 
Telgraf, İki merkez arasında,kararlaştırılmış işaretlerin yardımıyla yazılı haberlerin veya belgelerin iletimini sağlayan bir telekomünikasyon düzenidir. 1830 yılında Amerikalı Joseph Henry (1797-1878), elektrik akımını teller vasıtasıyla uzaklara taşıyıp, oradaki bir zili çalıştırdı. Zil bir elektromıknatısa bağlıydı. Bu elektrikli telgrafın doğuşuydu.
1832 yılında Amerikalı ressam Samuel Morse, bir yolculuk sırasında kendisine elektro mıknatıstan söz eden bir yolcuyla tanışmıştı. Telgraf üstünde zaten çalışmaları olan Morse, bu sefer elektro mıknatıslı telgraf için çalışmaya başladı.
1835 yılında, Morse ilk elektromıknatıslı telgrafını yaptı.O telgrafta bulunan elektromıknatısa başlı bir kalem vardı. Bu kalem kağıt bir şerit üzerine elektro mıknatıstan aldığı hareketle zig zag çizgiler çiziyordu. Bu sistem pek başarılı değildi.
Daha sonra Morse ve yardımcısı Vail bunu geliştirdiler. Nokta ve çizgilerden oluşan bir kodlama sistemi ortaya çıkardılar. Bu kodlama sistemi, daha sonra tüm dünyada kabul gören Mors alfabesiydi.
O yıllarda telgraf en popüler iletişim aracı oldu. İlk telgraf hattı ise 1843 yılında Washington, D.C. ile Baltimore, Maryland arasına çekildi.
 
Geri
Top