JİMNASTİKTE TEMEL DURUŞLAR
Oyun esnasında değişik düzenlerde ve değişik pozisyonlarda öğrencilerin yerleşimi ve oyunun karakterine uygun bir durumda pozisyon almaları için, beden eğitimi dersinde de önemli bir yere sahip olan temel duruşların öğrencilere öğretilmesi faydalı olacaktır.Temel duruşların öğretilmesi ve bir rutin haline dönüştürülmesi zaman kaybını önlemenin yanında, jimnastik ve düzen alıştırmaları gibi iki önemli konunun destekçisi olacaktır. Oyunların amaçları içinde koordinasyon ve denge geliştirme gibi unsurlar vardır. Bu nedenle temel duruşlarla ilgili öğretime önem verilmeli ve bu konuya zaman ayrılmalıdır.
Temel Duruşlar:
Bacaklar Kapalı Ayakta Duruş: Bacaklar bitişik Kollar yanlarda gövdeye paralel,baş ve gövde dik olarak yapılan duruştur.
Bacaklar Açık Ayakta Duruş: Ayaklar omuz genişliğinde açık, kollar yanda gövdeye paralel, baş ve gövde dik olarak yapılan duruştur. Vücut ağırlığı her iki bacakta da eşittir.
Çömelerek Duruş: Baş ve gövde dik, vücut ağırlığı ayak uçlarında çömelme hareketidir. Bu duruşta kalça ve topuklar bitişik, kollar gövdeye paraleldir.
Dört Ayak Duruş: Çömelik duruşta eller omuz hizasında avuç içi yere dayanır. Dizler kolların arkasında kalır.
Dizüstü Duruş: Bacaklar dizlerden bükülü, alt bacak ayak bilekleri gergin olarak yere dayalıdır. Buna bağlı üst bacak ve gövde dik, kollar yanlarda gövdeye paraleldir.
Tek Dizüstü Duruş: Dizüstü duruştayken bir bacağın öne alınarak dizden dik olarak bükülü yere basış şekli de “tek dizüstü” duruş olarak adlandırılır.
Dizüstü Oturuş: Dizüstü duruştayken,arkaya topukların üzerine oturuş şeklidir. Dizüstü duruştayken yana oturma şekli ise “dizüstü yan oturuş” olarak adlandırılır.
Bank Duruşu: Dizüstü duruştan kollar önde yere dayanılır. Üst bacak ve kollar yere dik ve birbirine paraleldir.
Ters Bank: Bank duruşunun tersidir. Sırt yere, göğüs yukarı dönüktür. Kollar ve alt bacaklar birbirine paralel yere dik, ayak ve avuç içleri yere dayalıdır. Baş arkada serbesttir.
Cephe Duruşu: Bacaklar arkaya gergin şekilde uzatılır. Ayak uçları yere dayalıdır. Kollar gergin ve yere dik, vücut tamamıyla gergin ve bir çizgi üzerindedir.
Ters Cephe Duruşu: Cephe duruşunun tersidir. Cephe duruşunun, vücudun göğüs kısmı yukarıya, sırt kısmının yere dönük olma durumudur. Topuklar yerde, ayak bilekleri gergin, eller, kollardan gergin şekilde yere dayalıdır. Baş arkada serbesttir.
Uzun Oturuş: Gövde dik, kalça yerde, bacaklar öne gergin olarak uzatılır. Kollar yanlarda yere paraleldir.