• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Tenis

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
800px-US_Open_2007%2C_Maria_Sharapova_serving.jpg


Tenis, raketle iki kişi ya da iki kişilik iki takım arasında oynanan bir spordur. Oyuncular raketleri ile içi boş lastik topu ağ (net) üzerinden rakibinin sahasına (korta) atmaya çalışırlar. Kurallar dahilinde en çok puanı alan oyuncu kazanır.

İngiltere'den 1800lerde ilk olarak oynanmaya başlayan oyun, öncelikle İngilizce konuşulan ülkelerde yayılmıştır. Tenis bugün bir olimpiyat sporu olup, her seviyeden, her yaştan ve her ülkeden oyuncusu bulunmaktadır.

Tenis dikdörtgen düz bir yüzeyin üzerinde genellikle betonda, balçıkta veya çimin üzerinde oynanır. Bazen de toprak sahada oynandığı görülür. Kortların önemli uzunluk ölçünleri vardır ve her kort bu ölçülere göre yapılmak zorundadır.


Kortlar

Tenis kortu bir dikdörtgendir. Tenis kortları 23,77m (78 feet) uzunluğunda ve 10,97m (36 feet) genişliğindedir. Tekler müsabakası için genişlik 8,23m (27 feet) ‘dir.

Tenis kortu,1,07m (3.1/2 feet) yüksekliğindeki iki direğin üzerinden geçen çelik tel veya kordona asılmış durumdaki fileyle ortadan ikiye ayrılmıştır. File gergin olmalı, direkler arasını tamamen doldurmalı ve topun geçmeyeceği kadar sık dokunmuş olmalıdır. Filenin orta yüksekliği 0,914m (3 feet) olup, fileyi tutan çelik telin üzerinden geçerek yere sabitlenen bir “orta bant” ile filenin yüksekliği ve gerginliği ayarlanır. Filenin üzerindeki çelik tel, bir bant tarafından (file bantı) örtülü olmalı. File bantı ve orta bant tamamıyla beyaz olmalıdır. Fileyle ilgili kurallar arsında şunlar yer alır:

Çelik telin veya kordonun çapı en çok 0,8 cm (1/3 inç) olmalıdır.
Ortada bulunan file bandının genişliği en çok 5 cm (2 inç) olmalıdır.
Filenin bandının genişliği, çelik telin her iki yanından da aşağıya doğru en az 5 cm (2 inç), en çok 6,35 cm (2.1/2 inç) olmalıdır.

Kort Çizgileri

Tennis_court.png

Tenis sahasının boyutları (feet olarak)


220px-Tennis_court_metric.svg.png

Tenis kortunun metrik bazda gösterimi.


292px-Tennis_court_imperial.svg.png

(imperial versionu ).

Kortların genişliğini belirleyen çizgilere sınır çizgileri denir. Bunların ortasındaki küçük işaretin adı ise çilekeş çizgisidir.Bu çizgilerin kalınlığı 5 cm.dir

Kort tipleri

Beş ana türde kort vardır. Kortların yüzeyinde kullanılan malzemeye bağlı olarak her topun yüzeye sekmesindeki hızı farklıdır. Bu da iki kişilik oyunlarda oyunun seviyesini etkileyebilir. En bilinen dört kort türü:

Toprak Kort
Çim Kort
Sert Kort
Halı Saha Kortu
Sentetik Kort


Bazı oyuncular belirli yüzeylerde daha başarılı sonuçlar elde eder. Bu oyunculara başarılı oldukları kortun uzmanı (örneğin çim kort uzmanı) denilir.

Toprak kortları 'yavaş' olarak tanımlanırlar;çünkü top rakete gelene kadar hız kaybeder ondan sonra oldukça yükseğe zıplar ve yere çarptıktan sonra ani bir hizlanma olur;çünkü toprak kortta oyuncular top-spin vuruşları tercih etmeleridir. Toprak korttaki maçlar winner adı verilen sayı alan vuruşların daha zor olması sebebiyle daha uzun sürer. Sayılar genellikle oyuncularin basit hatalar denilen topun filede kalması ya da çizgilerin dişarı atilmasi sonucu alınır . Toprak kortlarında oynanan oyunlarda topun bıraktıği izler belirgindir.

Sert ve çim kortlar daha "hızlı" yüzeylerdir. Bu hız yapıldıkları maddeye göre değişir. Bu yüzeylerin özelliği kısa sıçrayışlardır. Bu kortlarda sert servis atan ve vuruşları sert olan oyuncuların avantajı vardır. Çim kortlarda topun sıçraması miktarı, çimin ne kadar sağlıklı ve ne sıklıkta biçildiğini gösterir.

Normal bir puanlık oyun:

Oyuncular veya çiftler nette karşılıklı bir biçimde durur. Bir oyuncu servisi uygular ve netin karşısındaki oyuncu(lar) yani rakib(ler)i alıcıdır. Servis kortun iki yarısı arasından değişir.

Her bir puan için, servis atan kişi sınır çizgisinin arkasında, orta işaret ile yan çizgi arasında durur. Alıcı onun tarafındaki netten istediği yerde durabilir ama genellikle servis kutusunun arkasındadır. Alıcı hazırsa servisi atan kişi atar.

Meşru olarak top nete değmeden üstünden rakiplerinin çaprazı sahasına iner.Top eğer servis atarken dışarı çıkarsa aut olur ve servisi atan kişi puan kaybetmiş olur.

800px-Tennis_Racket_and_Balls.jpg

Tenis, bu spora özgü raket ve toplarla oynanabilmektedir​

Vuruşlar

Servis


Court tennis de servis aşamaları sırasıyla (sağ elini kullanan oyuncular için);
1- Raket ve top birbirine paralel şekilde elde hazır olur.
2- Doğru servis kutusuna alınan vücut pozisyonuyla birlikte top dikey alın hizasına yaklaşık 2 kol boyu yükseltilir.
3- Top raketle eş zamanlı birbirinden ayrılırken sağ eldeki raket, koldaki flexörleri çalıştırarak sırta kapalı şekilde alınır.
4- Dirsekten, yukarıya doğru yükselen topa, omuzudan kuvvet alarak vuruş uygulanır ve raket sol ayak yanına indirilerek vuruş tamamlanır.

Forehand

Forehand de sağ kol raket tek elle tutulacak şekilde baş üstünden düzgün bir açıyla kol gergin bir şekilde geriye çekilir.Bu esnada bacaklar birbirine paralel olacak şekilde hafif bükük durulur. Gerilen raket aşağıdan giderek hafif bükülmüş dizin tam önünde durur, topa vurulur. Topa vurulduktan sonra raket boyna çekilir ve çekilirken sol elle tutulur.

Backhand


Backhand vuruşunda geriye iki elle raket çekilir. Raket geriye çekildikten sonra yüzü karşıyı göstermelidir. raket çekilirken dizler paralel bir biçimde hafif kırılmalıdır. topa dizin biraz önünde raket iki elle vurulmalıdır. raket topa vurulduktan sonra iki elle boyna çekilmelidir.

Turnuvalar

Teniste 4 büyük turnuva (Grand Slam) vardır.
Bunlar; Avustralya Açık,
Fransa Açık (Roland Garros),
Wimbledon ve Amerika Açık'tır.


Amerikan Açık Tenis Turnuvası; sert kortlarda, Fransa Açık Tenis Turnuvası; toprak kortta, Wimbledon; çim kortlarda, Avustralya Açık ise Sentetik Kortlarda oynanır. Bu turnuvaların dışına başka turnuvalar da düzenlenmektedir.

Veteranlar

Veteran tenisi


VETERAN tenisi dünya spor dünyasına birçok yönden damgasını vurarak ön plana çıkmaya başladı. Hangisinden başlayalım bilmiyoruz. Ancak, çok ayrıcalıklı bazı durumları vurgulayabiliriz.

Dünyada +85 yaşın üzerinde düzenli turnuva yapılan başka bir spor dalı ve bu yaşın üzerinde maç kazanma mücadelesi yapan başka bir dalda sporcu yok. Bilindiği gibi veteran teniste turnuvalar (kadın ve erkek için) +35 yaşta başlar ve 5'er yıllık aralarla erkeklerde +85, kadınlarda +75 kategorilerinde oynanır. Bütün bu kategorilerin ulusal ve uluslararası müsabakaları var. Dünyada bir yılda 186 bireysel turnuva ve takım şampiyonası oynanıyor. Dünya şampiyonaları da hiç aksamadan yapılıyor. Şu anda erkeklerde en yaşlı tenisçi 93 yaşında.

Her yıl Dünya Veteran Şampiyonası (B serisi +55 +60 +65 +70 +75 +80 +85) Antalya'da Ali Bey Club Tatil Köyü'nün gerçekten mükemmel tenis tesislerinde yapılıyor. 31 ülkeden 600 civarında kadın erkek tenisçinin katılacağı bu şampiyona, gerçekten ilginç ve büyük bir spor olayı. Önce takım şampiyonası oynanacak, ondan sonraki hafta ise bireysel turnuva yapılacak. Türkiye bu şampiyonaya +55 +60 +65 +70 +75 kategorilerindeki takımları ile katılacak. Bireysel turnuvaya ise yeterli puana sahip tenisçimiz olmadığı için giremeyeceğiz.

Maç, Set ve Galibiyet

Bir taraf servis atarak oyunu başlatır. Kazanılan her sayıda oyuncunun puanı 15, 30 ve 40 şeklinde artar. Sayı, topun rakibin sahasında kalması, rakibin topu hatalı atması, rakibin iki kere üst üste hatalı servis kullanması gibi durumlarda kazanılır. Üç sayı alıp 40 puana erişen oyuncu, bir sayı daha kazanırsa, o set içinde 1 oyun kazanmış olur. Toplamda 6 oyun kazanan oyuncu, bir set kazanmış olur. Erkeklerin maçında toplamda 5 set ve bayanların maçında toplamda 3 set oynanır. Setlerin çoğunu kazanan oyuncu, galip gelir.

Eğer maç sırasında 40-40'lık bir eşitlik meydana gelirse, bir sonraki sayıyı kazanan avantajı elde eder. Böyle bir durumda oyuncu bir sayı daha kazanırsa puanı alır, sayıyı rakibi kazanırsa eşitlik durumu yeniden oluşur. Bir oyuncu iki sayı üst üste kazanıncaya kadar da mücadele bu şekilde devam eder.
 
Geri
Top