Tersiyer ( III. Zaman)

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Tersiyer ( III. Zaman)

Alt Tersiyer, Paleosen, Eosen ve Oligosen devrelerinden (Paleojen) oluşurken Üst Tersiyer, Miyosen ve Pliyosen (Neojen) devrelerinden oluşur. Terıiyer'in belirtilen devrelerinin genel paleocoğrafık özellikleri aşağıdaki gibidir.

Paleojen

Paleosen, Eosen ve Oligosen devrelerinden oluşan Paleojen’de, okyanuslara kapanması ve orojenik hareketler şiddetlenerek devam etmiştir. Paleosen ve Eosen'de genel olarak sıcak ve nemeli iklim koşullan hakim olmuş ancak Oligosen'de sıcak-kurak iklim şartlarına geçilmiştir. Mesozoyik'te denizaltı volkanları söz konusu iken Tersiyer'de karalarda da volkanik faaliyetler başlamıştır.

Mesozoyik sonlarından itibaren kıvnlarak yükselen Alp Orojenik Sistemi dahilinde tetis'in kalıntıları durumundaki oluklarda kınntılı ve karbonatlı 'birimkr çökelmiştir. Oligosen'de Tctis denizi Anadolu'dan hemen tamamen çekilirken

Anadolu'nun yükselerek karalaşması sağlanmıştır. Sıcak-kurak iklim şartlannın hüküm sürdüğü Oligosen'de Tetis'in son kalın ularının bulunduğu sığ deniz ve kapalı havzalarda kırmızı renkli, tuzlu ve alkali evaporitik çökeller oluşmuştur.

Paleojen'de memeliler ortaya çıkarak yaygınlaşmış, günümüzdeki türlerin bir çoğunu kapsayan bitkiler gelişimini sürdürmüştür. Denizlerde özellikle Eosen’de para şeklindeki kabuklu"Nummulites " 1er yaygın olarak yaşamışlardır.


Neojen (Miyosen-Pliyosen)

Üst Tersiyer'e tekabül eden Neojen, Miyosen ve Pliyosen devrelerinden oluşur. Miyosen devresinde nemli-sıcak tropikal iklim şartlan hüküm sürmüştür. Alt-Orta Miyosen'de tropikal iklim koşullan alünda Anadolu'dan Orta Avrupa'ya kadar olan sahada, günümüzde tropikal ve subtropikal bölgelerde bulunan bitkiler yayılmışlardır. Bunlar; palmiye, sığla ağacı, hurma, defne gibi bitkilerdir. Anadolu'daki Neojen linyit havzalarında yapılan polen analizleri, aynı koşulların ülkemizde de hakim olduğunu göstermektedir. Bu dönemde Kafkasya'dan başlayarak Anadolu'nun kuzey kıyılan, Marmara'nın bir bölümü ve Biga Yanmadası'nda uzanan "Sarmat" denizi mevcut bulunuyordu.

Orta Miyosen'de; Oligosen'deki orojenik hareketlerden sonra yükselen Anadolu önemli ölçüde aşındırılmış, geniş alanlarda ve tektonik çanaklarda Neojen gölleri oluşmuştur. Sübsidansa uğrayan Orta Toroslar ve G. D. Anadolu'da ise Miyosen denizleri mevcuttur. Ancak üst Miyosen'de iklim koşullarında ani bir değişim olmuş, sıcalonemli iklim şartlan yerini sıcak ve kurak iklim koşullarına bırakmıştır. Bu dönemde hızla kuruyan göllerde jips ve anhidrit gibi evaporitik çökeller oluşurken, Akdeniz hemen tamamen kurumuştur. "Messiniyen krizi" denilen bu dönemden sonra Pliyosen'de nisbi bir serinleme görülmüştür. Pliyosen başından itibaren nemli-sıcak tropikal iklim koşullan Ekvator'a doğru çekilirken, Pliyosen'de günümüzdeki savan iklimi koşullanna benzer, devresel yağışlı, kurak devreli bir iklim tipi hakim olmuştur.

Anadolu'daki Miyosen ye Pliyosen faunası ilgi çekici özellikler taşımaktadır. Miyosen'de nemli-tropikal iklim koşullan hakim olduğundan, muhtemelen büyük, memeli hayvanlar için yeterli açıklıklar olmamıştır. Bu nedenle Miyosen memeli faunasına ilişkin fosillerin sayısı fazla değildir. Ancak Pliyosen'de, bugün Ekvatorla tropikler arasındaki savan iklimi koşullannın hüküm sürdüğü sahalarda yaşayan bir çok memeli türü yaygınlaşmıştır. Pliyosen'de seyrek ağaçlı, savan görünümlü tropikal stepler; Bau Anadolu, Marmara Bölgesi ile Orta Anadolu ve kısmen Doğu Anadolu'ya kadar olan bölgelerde yaygın durumdaydı. Bu dönemde Anadolu'da yaşayan büyük omurgalılar atlar ([Hipparion , Dinothcrium ), antilop (GaztUa , Antilope ), fil ( Mastodon ), gergedan (Rhincceros ), zürafa {Giraffe ) gibi hayvanlardır. Anadolu'da Pliyosen'de volkanizma artmıştır. Bu dönemde özellikle Batı, Orta ve Doğu Anadolu'da kırık sistemleri boyunca daha çok tüf, andezit ve bazalt çıkışları olmuştur.

Mualla Ulusavi
 
Neozoik (Yeni canlılar zamanı) adı da verilen bu zamanda yeryüzünün. genel morfolojisi ile bugünkü fauna ve florası anaçisgileriyle ortaya çıkmıştır .Tersiyer (Tertiary)' in en önemli olayları,hiç kuşkusuz Alp dağları sisteminin oluşumu ve omurgalılardan özellikle memeli hayvanların ve floranın hemen her tarafta çoğalmış ve gelişmiş olmasıdır.

Tersiyer genellikle Paleojen veya Nümmülitik ve Neojen olmak üz e re bölümlenin ektedir .Yerkabuğunun bu dönemi Kretase' den Alt Alpid (la-ramyen) dağ oluşum safhası ile ayrılmaktadır .Alp oro jenez safhasının en önemli dönemleri bu zaman içinde meydana gelmiş ve tamamlanmıştır. Alt Tersiyer arazisini içine alan Paleojen üç devreyi kapsar: Fal eosen. Eosen ve Oligosen .Bu arazilerde Nümmülite'ler (Nummulites) yaygım olduğu için Paleojen’e aynı zamanda Nümmülitik de denir.Fauna bakımından Hssozoik ile Tersiyer arasındaki farklar çok kesindir .Gerçekten,Meec-zoik sonunda Ammonite’ ler , Belenıniteler ve Binosaurla'lar tamamen yok olmuş,buna karşılık Nümmülite’ler ve omurgalılarla birlikte birçok yerini canlılar türemiştir
.
 
Geri
Top