Tesettürün Tarihçesi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Açıklığı esas tesettürü istisna göstermeye çalışanları tarih yalanlıyor. Asurlulardan Eski Yunan´aYahudilikten Orta Çağ Hristiyanlığı´na kadar her dönemde kadınlar için örtünme olmazsa olmaz bir kuraldı.

Hukuksuz ve kanunsuz başörtüsü yasağına kısmî bir özgürlüğü bile çok gören çevreler örtünmemeyi tartışılmaz bir gerçek gibi sunmaya çalışırken tarih süreci ise onları yalanlıyor. Modern zamanların sadece belli coğrafyalarda ve 50-60 yıllık dönemindeki açıklığa karşın toplumlar binlerce yıldır ve dünyanın dört bir yanında tesettür aşinaydılar.


ASURLULAR'DAKİ ÖRTÜNME
Cihan Aktaş'ın Kılık Kıyafet ve İktidar isimli kitabında tesettürün kısa bir tarihi de yer alıyor. örtünmeye dair tarihteki en eski belge Asurlular'dan kalma bir metinde yer alıyor. Bu yazıtta “Evli ve dul kadınlar ev haricindeki yerlerde bulunduklarında başlarını örtmek zorundadırlar. Bu durum özgür kadın ile esir kadın arasındaki ‘esirtu' kadınlar için de geçerlidir. Buna karşılık kötü kadınların başı açık olmalıdır. Bir erkek bir kadını meşru eş yapmak isterse tanıklar önünde o kadının örtündüğü resmî bir törenle gerçekleşecektir” deniliyor.



ZEUS'UN KARISI DA TESETTÜRLÜYDÜ
Günümüz çağdaşlarının pek sevdiği tarihî dönem olan Eski Yunan'da da tesettür vardı. Bu çerçevede Zeus'un karısı Hera ile “Bereket Tanrıçası” Demeter'in başlarında örtüleri olduğu haldeki heykelleri biliniyor. M.ö. 8 yy'da yaşamış Homer için ise başörtüsü kadın kıyafetinin ayrılmaz bir parçasıydı. Filozof Heraklitos da Eski Yunan ve Mısır'daki kadınları şöyle anlatıyordu: “Giysilerin başa gelen kısmı öyle sarılır ki yüzün tümü peçe ile sarılmış gibi görünür. Sadece gözler açıkta kalır vücudun diğer kısımları ise giysinin bir parçası ile tamamen örtülür.”



DÖRTGEN ÖRTÜLÜ YAHUDİ KADINLAR
Yahudilik'te örtünmemek ciddi bir ahlak sorunu sayılıyordu. Kadınların ar ve namus ölçüleri örtünmelerine göre belirleniyordu. Tallit denilen ipek ya da yünden yapılma kenarları püsküllü örtü Yahudi kadınların günlük giyimleri arasında yaygındı. O devirde sadece putperest kadınlar örtünmüyorlardı. Bugün bile Ortodoks Yahudi kadınlar sabah dualarında bu örtüyü kullanmaya devam ediyorlar.


PAVLUS'TAN “ÖRTÜNÜN” EMRİ
Hristiyanlığın ideologlarından Yahudi kökenli Pavlus da tesettür taraftarıydı. Pavlus Korintoslular'a yazdığı bir mektupta başına bir şey koymayan kadının başını kirlettiğini anlatıyordu. Pavlus “bir kadın başını örtmüyorsa saçını kestirsin. Ama saçını kısa kestirmek ya da kazıtmak örtünmemek gibi aynı şekilde utanç vericidir” diyordu.


CERMEN KADINLARIN BELE KADAR İNEN ÖRTÜSÜ
Hristiyan toplumlarda başörtüsü uzun asılar boyunca kullanılan bir giysi olmuştu. M.S. 4. yy'dan kalma bir belgede Cermen kadınların “saçını içine toplamış bir file ile yüzü de kapatan ve kalçalara kadar inen örtü”lerinden bahsediliyordu. Burgont kanunları ise 5. yy'dan itibaren uzun yıllar kapalı bir kadının zor kullanılarak başının açılmasına ağır cezalar getirmişti.
 
Geri
Top